dentist-01

Семейство Свиленови

Доктор Павел Свиленов е наследил своята професия от родителите си, също лекари. От 10 години той е женен за съпругата си Виолета Свиленова. Двамата имат три деца.  Роден през 1975 година, докторът израства в България.  Като дете е изкарвал всяко лято при баба си и дядо си в град Долна Баня, където е имал привилегията да види как те живеят и се препитават от земята и животните, които с много любов и труд са отглеждали. Баща му, проф. Дечко Свиленов е работил в Българската Академия на Науките в областта на медицината, а майка му, д-р Цветанка Свиленова е била лекар – специалист по вътрешни болести. „Спомням си от детството как майка ми полагаше невероятни грижи за нейните пациенти. Когато бях малък, тя често ме взимаше с нея на адреси по домовете (тъй като нямаше кой да ме гледа вкъщи) и аз виждах как тя даваше всичко от себе си, за да помогне на болните. По времето на комунизма такива грижа за пациентите бяха рядко срещано явление. И затова пред кабинета и винаги имаше опашка от хора, които чакаха за преглед. Примерът на майка ми за нейната жертвоготовност към пациентите и оставиха в мен силно впечатление, което ме кара да се стремя да подражавам на нея, когато се грижа за всеки човек, дошъл в моя кабинет“, споделя д-р Свиленов.
През 2005 година д-р Свиленов завършва стоматология в Университета на Пенсилвания (University of Pennsylvania School of Dental Medicine) – един от най-старите и елитни стоматологични университети в САЩ (наред с Harvard и Columbia University). Всяка година от следването си там той получава стипендията на декана, която е най-престижната награда, даваща се въз основа на неговите академични и клинични успехи. По време на следването си д-р Свиленов има привилегията да стажува в областта на стоматологичната хирургия в няколко различни болници във Филаделфия и Сан Антонио. След завършването си той работи години наред в различни сфери на стоматологията и е практикувал в щатите Illinois, Indiana, Virginia и North Carolina.
Д-р Свиленов нарича себе си Библейски християнин – основавайки своята вяра в Бога изцяло на Библията. Неговият баща, проф. Дечко Свиленов, навремето е завършил Духовната Семинария в Черепиш и е предал много от духовните ценности на децата си.
„Promise Dental“ 12574 Promise Creek Ln., Suite 110, Fishers, IN 46038, Tel. (317) 537-7280 – това са адресът и телефонът, на който можете да се свържете с д-р Свиленов.

– Д-р Свиленов, как решихте да се занимавате точно с този вид професия?
– Преди да реша да следвам Стоматология, аз работих с лазери в сферата на Физико-химията. Интересът и любовта към науката ме накара да прекарам доста години в тази сфера, но след време установих, че ми липсва контактът с хора и това да видя, че работата, която върша прави живота на някой друг по-добър.

– От колко време практикувате?
– Практикувам стоматология близо 9 години, откакто завърших. През това време имах привилегията да работя в различни клиники и да придобия клиничен опит в различни сфери на стоматологията: хирургия, детска стоматология и т.н.

– Какво ви дава стоматологията?
– Стоматологията не е само наука, но и изкуство. Тя ми дава възможност да направя нещо красиво, което да подобри здравето и облика на всеки мой пациент. Удоволствието от това да направиш нещо, което помага на другите, ми дава невероятно чуство на удовлетворение.
dentist-04
– Миналата година отворихте чисто нов стоматологичен кабинет, но той по-скоро напомня на клиника с размерите си. Какви са бъдещите ви амбиции?

– При плануването на офиса имах невероятната възможност да работя с архитект Евгения Димова. Тя успя да проектира нашия стоматологичен кабинет по начин, който рефлектира целта ни да обслужваме нашите пациенти в комфортна и модерна атмосфера. Моята идея за клинка на два етажа не беше мотивирана толкова от естетична гледна точка, колкото от практична – тъй като аз исках да имам условия, където да можем да помогнем на нашите пациенти във всяка сфера от стоматологията: имплантология, хирургия, детска стоматология и т.н.

– Много хора имат болки и кървене на венците, откъде идва този проблем и до колко е опасен?
– Рисковите фактори, които допринасят за кървенето на венците са доста. Но лошата поддръжка на зъбите, възрастта на човека и отслабване на имунната система са основните, които допринасят за възпалението на венците и водят до парадонтоза (загубването на костта околo зъбите). Парадонтозата е доказан фактор за увеличаване на риска от инфаркт и инсулт. Много хора имат това състояние, без дори да го осъзнават, затова се препоръчва посещение на стоматолага на всеки шест месеца.

– Кой е най-често срещаният проблем при пациентите ви?

– Различните пациенти имат различни нужди, но един от най-пренебрегваните проблеми е парадонтозата.
dentist-06
– Какви цени предлагате за българи от съседни щати и какво е работното ви време?

– Специални цени за читателите на вестник „България”. За хората, които пътуват отдалеч и които нямат стоматологична застраховка, ние предлагаме отстъпки до 30% от нашите вече ниски цени за района. Ние държим на качеството на материалите, които ползваме, тъй като това рефлектира на работата ни. Използваме само най-добрите материали на пазара за всички наши пациенти.

– Вие споменахте, че работите с много шофьори на камиони. Да речем, например, че един шофьор на камион има силни болки в два часа през ноща, ще го приемете ли, ако ви се обади?

– Винаги съм готов да направя каквото зависи от мен и да помогна на хората в нужда, независимо кой ден или колко часа е. Моят чичо е шофьор на камион и от него знам, че тази професия е доста напрегната и натоварваща. Ние вече имаме доста пациенти, които са шофьори на камиони и знам, че те водят много труден живот. За нас е радост, ако бихме могли да помогнем. Опитваме се да сме по-гъвкави в графика си за тях. Готови сме да направим всичко по силите ни да ги видим, когато на тях им е удобно.

– Истина ли е, че ви задължават да иползвате упойка всеки път при лекуването на болен зъб?
– Използването на упойка не е задължително, но го правим за комфорт на пациента.

– Всъщност, от какво зависи здравето на зъбите?
– Добри навици на хранене и поддръжка на зъбите са основните фактори, които помагат хората да имат здрави зъби. Миене на зъбите два пъти на ден по две минути и чистене между тях с флос (конец за зъби) е може би най-добрата инвестиция, която всеки човек може да направи, за да има здрави зъби. Разбира се, има хора с по-здрави зъби и такива с по-слаби, което е нещо предопределено, но важното е ние да развием навици, които биха ни помогнали да запазим това, което ни е дадено.

– Какво ще пожелаете на читателите на вестник „България“?
– Почти всеки българин в Америка е жертвал много да дойде тук и искам да пожелая на всеки един читател да гледа позитивно на живота. Да започва всеки нов ден с усмивка, защото здравето започва със усмивка!

Leave a Reply

Your email address will not be published.