Д-р Павел Свиленов е завършил University of Pennsylvania School of Dental Medicine, където се заражда и неговият интерес към денталната имплантология. Д-р Свиленов е с десетгодишна клинична практика в САЩ и години наред възстановява усмивките на неговите пациенти, използвайки дентални импланти. Неговата клиника е в Индианаполис, но разстоянието не пречи на много българи от Чикаго да търсят услугите му там. За повече информация, можете да посетите интернет страницата на неговата клиника: dentalpromise.com. За въпроси, можете да изпратите емайл на: drsvilenov@promise-dental.com, или да се обадите на телефон: (317) 537-7280.

– Д-р Свиленов, обяснете ни по-подробно какво представлява Зъбният Имплант?
– Денталните импланти в днешно време са най-съвременният метод на възстановяване на изгубените зъбите. Когато липсва един или няколко зъба, една от възможностите за възстановяването им е поставяне на зъбен имплант. Като цяло, зъбите се състоят от две части: коронката, която се вижда над венеца, и коренът, който е свързан с челюстната кост под венеца. Имплантът обикновено се състои от титан, който се поставя в челюстната кост и служи за заместване на корените на липсващия зъб. По-късно (след определен период на зарастване), към импланта се прикрепя много реалистична и натурално изглеждаща коронка.
– Преди колко време имплантите навлизат в Стоматологията?
– Като други известни открития в областта на медицината, например: Пеницилина, Инсулина и Рентгените, откритието на зъбните импланти започва съвсем случайно. През 1952 година, шведският Ортопед, Др. Бранемарк установява, че титаниевите инструменти, които той ползвал за изследване на заздравяването на костите при зайците, са се свързали здраво с костта и не могат да бъдат извадени. Др. Бранемарк поставя първите титаниеви импланти през средата на 60-те години, които успешно служат на пациента до края на живота му 40 години по-късно. След дълъг период на скептицизъм от повечето стоматолози, титаниевият зъбен имплант започва да навлиза в стоматологичната практика. През последните 30 години, научни и клинични изследвания допринесоха за много подобрения в дизайна на днешните импланти, което ги направи най-добрият метод за възстановяване на липсващи зъби.

natural tooth vs dental implant
– Какво прави така, че зъбният имплант да е най-добрият избор за пациента с липсващ зъб или зъби?
– Има многобройни причини, но според мен най-важните от тях са следните:
1. Имплантът се чувства най-естествено и най-много прилича на истинския зъб! Поради здравата връзка (остеоинтеграция), която се създава между титаниевия имплант и костта, е възможно да се възстанови дъвкателната функция. Установено е, че хората със зъбни импланти могат да дъвчат със сила 10 пъти по-голяма в сравнение с тези, които носят протези/ченета. Имплантираните зъби позволяват на хората да ядат, говорят и да се усмихват с пълна увереност, без да се притесняват, че ще се изхлузят и изпаднат от устата им, както се случва често с протезите. Имплантите стоят постоянно в устата и няма нужда да се свалят всяка вечер.
2. Най-дълготрайните зъбни заместители! Тъй като имплантите всъщност стават част от вашата челюст, те осигуряват дълготрайно решение за загубените зъби. В сравнение с други методи за възстановяване на зъбите, включително подвижните протези и мостовете, имплантите имат по-добра успеваемост и повечето пъти служат на хората до края на живота им, с добри грижи и поддръжка. Имплантът не може да хване кариес, както с течение на времето се случва често под мостовете, а и материалът, от който се правят зъбите, е многократно по-здрав от този на подвижните протези. От тези гледни точки, имплантът има най-добрата дългосрочна стойност.
3. Лесни грижи и поддръжка! Грижата за зъбните импланти изисква малко повече усърдие, отколкото грижите за естествените зъби. Но в сравнение с протезите, никога не трябва да се вадят и накисват в чаша за една нощ. Те също никога нямат нужда от запълване на кореновите канали (Root Canals), както понякога се налага с естествените зъби, поддържащи мостове. Добрата хигиена на устната кухина и редовните посещения за професионални почиствания и преглед, е най-добрият начин да се предотврати заболяване на венците и запазване на импланта за цял живот.
4. Предотвратява загуба на костна маса! Костта е жива тъкан, която се нуждае от постоянно стимулиране/натоварване, за да запази структурата и здравината си. Когато космонавтите се завърнат от по-продължителен престой в космоса, техните кости са много по-рехави, като резултат от липсата на гравитация и физическо натоварване. Понякога на техните близки не им е позволено да ги прегръщат, да не би случайно да счупят ребрата на завърналия се космонавт с лека прегръдка. По същия начин, когато един зъб се извади, костта около него спира да бъде натоварвана и започва да резорбира. Този процес може да се предотврати с поставянето на дентален имплант, което ще възвърне функционалността на загубения зъб и съответно ще стимулира и запази костната маса около него. Никой друг метод на зъбите не предлага това предимство.
5. Подобрява естетиката – подмладена усмивка и очертание на лицето! След загубването на един или няколко зъба, тяхната дъвкателна функция се поема от останалите зъби, което често води до пренатоварване и преждевременно износване. Нивото на захапката колабира – става по-дълбока, тъй като зъбите са износени и вече не са така дълги, както са били на младини, и това води до хлътнал профил на лицето което се свързва със състаряване.
6. Имплантът не засяга съседните естествени зъби! Други зъбозаместващи методи могат да отслабят зъбите около тях. С мостовете например, естествените зъби от двете страни на празнината оставена от извадените зъби, се използват за опора на моста. Клинично е доказано, че тези зъби, върху които стои мостът, стават по-податливи към кариес и парадонтоза. По същия начин, частична протеза разчита на съседните естествени зъби за подкрепа и може да предизвика тези зъби да се разхлабят с течение на времето. Зъбните импланти са самостоятелни зъбни заместители, които не разчитат на подкрепа от съседните естествени зъби.
– Колко зъба могат да бъдат възстановени наведнъж с дентални импланти?
– Два, четири или повече импланта могат да бъдат използвани за опора на много корони, или дори подмяна на цялата горна или долна арка. Независимо дали ви липсва един зъб, няколко или всички зъби, чрез зъбните импланти вие можете да обновите вашата усмивка и занчително подобрите функционалността на дъвчене.
Хирургическото поставяне на дентални импланти е сравнително комфортна процедура, която обикновено се прави само с местна упойка. За по-притеснителните пациенти има възможности от седация – метод, при който пациентът се въвежда в полусън, с помощта на медикаменти и/или райски газ. По този начин пациентът се отпуска и престава да чувства вътрешно напрежение от стоматологичната интервенция.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.