През изминалата събота, в българската православна църква „Св. Иван Рилски – Чудотворец“ в Чикаго, няколко родни ентусиасти създадоха Oлимпийски клуб.
Идеята за дейността на Oлимпийския клуб е да бъде подобна на клуба в Национална Спортна Академия в София. Всички основатели са възпитаници на Академията и повечето от тях са били част от Oлимпийския клуб към НСА. Създателите приеха устав, които лежи на основните олимпийски принципи и решиха патрон да бъде най-великият българин – Васил Левски.

От ляво на дясно: Николай Василев, Олег Вачев, Симеон Младенов, Георги Георгиев, Петко Маврудиев и Станислав Станимиров

За председател, единодушно беше избран футболният треньор Олег Вачев, който през 1985 г. е един от създателите и първи председател на Олимпийския клуб към НСА.

„Благодаря за времето, което отделихте и за желанието да продължим заедно едно добро дело“, беше кратък председателят Олег Вачев.

Основателите избраха двама заместник-председатели, баскетболния треньор Георги Георгиев и спортния журналист Николaй Василев . В контролната комисия влязоха треньорът по тенис Петко Маврудиев, волейболният треньор Симеон Младенов и треньорът по таекуондо Станислав Станимиров.

Творчески процес

„Идеята за създаването на Олимпийския клуб сме я обсъждали много пъти, но може би сега съзря моментът да я реализираме“, коментира зам. председателят Георги Георгиев.

Дистанционно за членове бяха приети двама физиотерапевти – Теофил Николов, живеещ във Флорида и Ирина Иванова от столицата Вашингтон. Като стар вифаджия, отец Димитър Димитров също стана член на клуба. Той благослови благородната идея и обеща да помага с каквото може.

Отец Димитър Димитров (в дясно)

Първата задача, която си поставиха олимпийците е да организират честване по случай 75 години от създаването на НСА „Васил Левски“. Многоуважаваният и високо ерудиран професор Лозан Митев от катедрата по История на Физическата Култура, е потвърдил визитата си за празника, който ще се проведе в края на месец май. Повече подробности за инициативите на Олимпийския клуб, очаквайте в следващите броеве на вестник „България“.

Професор Лозан Митев

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.