За втори път в историята на Българското висше образование, Национална Спортна Академия „Васил Левски“ София е единственото Висше учебно заведение, което отпразнува 75-годишния си юбилей, извън територията на България. Многобройните специалисти, които бълва Академията и на които им признават образованието в цял свят, се събраха в Чикаго за тържеството.

Още в проучвателния период на подготовката, инициаторите от Олимпийския клуб срещнаха разбиране и подкрепа за проявата от най-влиятелните институции в Чикаго – Българската православна черква „Св. Иван Рилски“, Консулството на Р. България в Чикаго, транспортна компания „MONTWAY“, Мотоклуб „Хайдути“ и др. Разбира се и на нашите сънародници, които още пазеха хубавите преживявания от 2012 г., когато в Чикаго пристигнаха – Папата на щангите – г-н Иван Абаджиев, ректорът на Академията – проф. Лъчезар Димитров и един от най-познатите преподаватели на НСА – проф. Лозан Митев.

Генералният консул г-н Иван Анчев

Новата идея за отпразнуване на 75-годишнината на НСА в Чикаго бе, тържеството да бъде посветено на 2-годишнината от издигането на бюст-паметника на Васил Левски в града ни и отбелязване най-светлия празник – Денят на Българската просвета и култура. Това налагаше да се направи изцяло нова концепция на честването, която да съчетае тези прояви и да обединим в нея всички наши сънародници свързани със спорта. Всъщност инициаторите имаха идеята да организират един голям народен празник, в който да има всичко Българско -тържественост, признание към нашите културни постижения и достойнство, състезания, обществени събирания, народни игри, демонстрации, песни, хайдушки игри, народни борби и много, много емоции за млади и стари.

Олег Вачев награждава проф. Лозан Митев с титлата „Почетен председател на Олимпийски клуб „Васил Левски“ Чикаго“

От България, на проявата тази година, отново бе поканен проф. Лозан Митев, вече в качеството си на председател на Общото събрание на НСА „Васил Левски“, а официален гост на честването бе консулът на Р. България – г-н Иван Анчев. На събитието присъстваха също мениджърът на в-к „България“ – г-жа Лина Кърк, домакинът – отец Димитър Димитров, директорът на у-ще „Джон Атанасов“ – г-жа Боянка Иванова, директорът на „Малко Българско Училище“ – г-жа Живка Бубалова, директорът на FC „Sockers“ – г-н Олег Вачев и др.

Въпреки всеотдайните усилия на организаторите, които дадоха всичко от себе си за високото качество на честването, те допуснаха една единствена слабост – не успяха да се споразумеят с времето, изсипвайки един проливен дъжд два часа преди началото на честванията, напразно се опита да обърка програмата ни.

Около 7:00 часа вечерта, на 26 май, в черквата „Св. Иван Рилски“ се изпълни с няколко поколения възпитаници на ВИФ и НСА. Препълнената зала бе приветсвана сърдечно от водещия събитието, журналистът и общственик в Чикаго – Николай Василев, който представи гостите и даде думата за поздравление от страна на консула на Р. България в Чикаго – г-н Иван Анчев.

Слово за духовното значение на Българската писменост и култура произнесе проф. Лозан Митев, който между другото очерта нуждата от опазването на нашата национална самоличност, чрез постоянна грижа за възпитанието и културната приемственост на създеданото от нашите предци в областта на просветата, което ни прави достойни сред другите националности. Ораторът изтъкна сложните предизвикателства на новите изпитания в духовно отношение към нашия народ и подчерта, че нашите сънародници, които са извън България, са един от мощните фактори за опазването на Родината.

Последва един увлекателен разказ за сложните перипетии и значителни постижения на НСА „Васил Левски“ през годините, на които се дължи успехът и авторитетът на Академията. Всички присъстващи, включително и неколцината гости, които не знаеха нищо за Академията, бяха развълнувани и въодушевени от видяното и преживяното. Всъщност, те можеха да разберат защо възпитаниците на НСА/ВИФ винаги са били в острието на Българската общност в Чикаго със своята отзивчивост, сърдечност, взаимопомощ, изобретателност, неограничена воля и издръжливост.

След това настъпи време за културната част на програмата, в която домакините изнесоха няколко хумористични сценки на спортна тематика. Най-голямо вълнение предизвика рецитацията на най-младата възпитаничка на НСА – 6 годишната Анисия Ботева, която изрецитира стихотворението „Левски“ на Цветан Ангелов. След нея последва награждаването на възпитаниците на НСА, всички спортни дейци и атлети. По-нататък дойде Българската народна музика и кръшните народни хора.

Един от най-трогателните моменти на вечерта беше излиянието на националната състезателка по баскетбол Вероника Петкова, която разказа как спортът й е помогнал да върви по правия път. В момента тя е студентка в Канзас Сити и дойде специално за честването. Нейната история трогна и докосна сърцата на всички ни. Боянка Иванова и Веселин Пандурски дариха средства за нейната кауза, която е успешно завършване на висшето й образование в Америка. След края на вечерта, Олимпийският клуб също дари определена сума от събраните средства на Вероника, за да я подкрепи в начинанието й.

Aвтор на културната част от вечерта беше режисьорът Емил Стоев, ръководител на Формация „Сцена без граници“, който навърши 52 г. същия ден. За мултимедията отговаряше учителят по История в у-ще „Джон Атанасов“ Стоян Дечев, а за настроението на всички се погрижи ДиДжей Гришо.

Късно през нощта, след като веселието приключи, членовете на Олимпийския клуб, придружени с госта проф. Лозан Митев, се поклониха пред паметника на Апостола. Те поставиха венец и цветя в чест на Васил Левски и пред паметната плоча на Св.св. Кирил и Методий.

Галерия снимки:

   

В-к „България“

Снимки: Иван Хараланов

Leave a Reply

Your email address will not be published.