Иван Алексиев в кабинета си в община Поморие

07

От ляво на дясно: Иван Алексиев, Симеон Стоилов и Михаил Томов

Иван Атанасов Алексиев e роден на 25.07.1965 г. в гр. Поморие. Женен, с три деца. Завършва висшето си образоваяние във „ВИХВП“ – Пловдив, с професия инженер-технолог, в специалността „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“. От януари 2008 г. до юли 2009 г. е заместник-кмет с ресор туризъм в Община Поморие. От 27 юли 2009 г. до ноември 2011 г. е народен представител в 41-то НС, Заместник-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води. Алексиев е народен представител в 41-то Народно събрание от ПП ГЕРБ, но избирането му за кмет го връща в родния му град, където започва целенасочена политика за развитието на Поморие. Той е кмет на община Поморие от 4 ноември 2011 г. За краткия си стаж като градоначалник, има зад гърба си над десет изпълнени европейски проекти и девет в процес на изпълнение. По време на управлението му напълно се реформират инфраструктурата, туризма, културата, спорта и социалните дейности в община Поморие.

– Г-н Алексиев, добре дошъл в Чикаго! За кой път сте в САЩ и какво ви води насам?
– В Чикаго съм за първи път и по много специален за мен повод – откриването на първия паметник на Васил Левски тук. За мен е изключителна чест, че ще бъда част от това събитие и съм горд, че един от скулптурите е от Поморие. Негово дело е и паметникът на Апостола в нашия град. Левски е светиня за всички българи и този паметник тук, където се намира една от най-големите български диаспори, е изключително важен.

– Какви са ви първите впечатления от българските имигранти тук?
-Вече се запознах с много българи. Впечатленията ми са, че те са честни и трудолюбиви хора. Милеят за страната си и желаят някой ден да се върнат, но вече са устроили живота си в Чикаго. Надявам се след време да се върнат в България, а дотогава паметникът на Левски ще им напомня, че макар да са далеч от родината, има защо да се гордеят, че са българи.

– Успяхте ли вече да разгледате града и какво ви направи най-голямо впечатление?09

На „Дейли плаза“ в центъра на Чикаго

– За краткото време, в което съм тук, успях да разбера, че Чикаго е един много интересен град. В него съжителстват в пълен синхрон и разбирателство общности от различни националности. Именно това най-много ми харесва в Чикаго – културното многообразие и уважението на хората към различните нации и традиции. Разбира се, архитектурата е забележителна и градът е много подреден. Посетих Даун Таун. Срещнах се с генералния консул на Р. България в Чикаго – г-н С. Стоилов, и с удоволствие бих посетил отново „Чикаго – българския град“.

– От къде се познавате с председателя на фондацията „Ние българите по света” – г-н Михаил Томов?
– Познанството ни с г-н Томов датира от 2011 г. Запознахме се, когато встъпих в длъжност като кмет на Община Поморие. Аз се възхищавам на неговата обществена ангажираност, на това, че помага безкористно. Вие знаете, че той е наследник на знатен род. Прапра дядо му е бил виден революционер и сподвижник на Левски. Г-н Томов продължава да гради уважаваното име на рода си и това, че напълно безвъзмездно финансира изграждането на паметника на Левски за българската общност в Чикаго, е един от най-показателните примери. Горд съм, че имам възможността да сме приятели, защото той е човек, който винаги има идеи как да подобри света, в който живеем. И най-възхитителното е, че влага собствени труд и средства, за да ги реализира.

– Участвали ли сте в откриването и на други паметници?
– В Поморие до преди три години липсваха паметници на най-големите български герои. За мен това беше недопустимо. Затова идеята за изграждането им беше част от предизборната ми програма. Щастлив съм, че успяхме да издигнем три паметника – на Левски, Ботев и Алеко Константинов. Всички те са дело на младите скулптури, автори и на паметника, който предстои да открием в Чикаго –Милен Каменов от Враца и Христо Георгиев от Поморие. Откриването на тези монументи беше много тържествен и трогателен момент за всички граждани на Поморие.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От ляво на дясно: Христо Георгиев, Иван Алексиев, Милен Каменов

– Кой е най-големият проблем, който решихте като кмет на Поморие?

-Това е проблем, който в момента е в етап на разрешаване. Става въпрос за подмяната на цялата ВиК мрежа и реконструкция на пречиствателната станция. В последните години жителите в града ни значително нараснаха, строителството се увеличи, а старата канализация вече няма капацитета да обслужва целия град. Остарял беше и методът, по който пречистените води се заустваха в морето. Затова започнахме този мащабен проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”.

– Коя е най-важната задача, с която се сблъсква един кмет, когато дойде на власт?
– Да оправдае гласуваното му доверие от гражданите. Да им докаже с действията си, че работи изцяло в името на общите интереси.

– От години по крайбрежната ивица не спира да се строи. Не стана ли прекалено застроено?
– Не бих казал, че в Поморие този проблем е толкова сериозен. Разбира се, имаме доста застроени крайбрежни зони, но за съжаление законодателството в България го позволява, а общинската администрация няма как да се бори с частни инвеститори, които строят на частни терени. Но в последните 2-3 години, вследствие на промяна в законодателството, това презастрояване е прекратено.

– Бил сте народен представител две години, защо не изкарахте мандата си докрай?
– Постът на народен представител дава възможности да работиш за интересите на региона си, но аз избрах да бъда сред съгражданите си, да решавам проблемите, които са в правомощията ми като кмет и да лобирам за техните интереси пред държавната власт.

– Как човек прави компромис със себе си, когато партията е на едно мнение, а пък личността на друго?
– Не би трябвало да допуска такъв компромис. Въпреки политическата принадлежност, всеки трябва да се ръководи в действията си от съвестта си. Аз съм щастлив, че ГЕРБ е партия, която цени и подкрепя индивидуалността на всеки от своите членове.

– В Америка не всеки може да стане политик, защото професията се изучава в Университетета. Не мислите ли, че и в България имаме нужда от такава образователна дисциплина?
– За мен политиката не е професия. Всеки е специалист в една или две области, затова има и ресорни министри, ресорни кметове и комисии в националния и местния парламент. Не харесвам амбицията да бъдеш политик. За да искаш да станеш такъв, трябва да знаеш какво можеш да дадеш от себе си, не за политиката, а за обществото. За съжаление, в България имаме много политици, но малко държавници.

– Каква е цената, която плащате, упражнявайки обществено-ангажиращата си професия?
– Кметът трябва да знае всичко и да бъде навсякъде, по всяко време. Няма работно време, нито възможност за лични планове. По време на целия мандат представляваш Общината навсякъде, където отидеш. Това е малко изморително. Но аз бях напълно наясно с какво се нагърбвам и въпреки голямата отговорност, не се чувствам като човек, на който му е отнето нещо.

– Със сигурност вие сте пример за много хора. Интересно е вие какъв пример следвате и на какво се възхищавате?
– В работата си се опитвам да се ръководя от принципа на откритост и прозрачност. За мен е важно да съм откровен с гражданите за всичко, дори да ги разочаровам. Мразя популизма. Възхищавам се на хората, които имат волята да променят света, в който живеят, към добро.04

Иван и Анка Алексиеви, с едно от децата си пред цървата „Свети Георги“

– Вие сте постигнал много в живота си, за какво още мечтаете?

– Както казват, човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Моята мечта е децата ми да растат щастливи в една по-добра България.

– На кого искате да се извините и на кого да благодарите?

– Дължа много на семейството си, затова, че нямам достатъчно време да съм с тях, за което искам да им се извиня и да им благодаря, че ме подкрепят. Благодарен съм на моя екип за труда, професионализма и всеотдайната им работа.
– Пожелайте нещо на читателите на сайта и вестник „България”?
– Пожелавам им здраве и сили да се борят с предизвикателствата на живота отвъд границите на родината. Нека никога да не забравят от къде са тръгнали и да бъдат горди с това, че са българи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Откриване на бюст-паметника на Христо Ботев
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Откриване на бюст-паметника на Алеко Константинов
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Иван Алексиев държи реч на празника на града – 6-ти май

08
В центъра на Чикаго за вдигането на българския трибагреник

10
В ресторант „Балканика“

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

2 Responses

  1. rizoff

    Да сте ме помолили за правата на снимките???
    И сте си ги маркирали :)))

    Отговор
  2. Н. Василев

    Г-н Ризофф, ако имате някакви претенци към фотографиите, моля обърнете се към г-н Алексиев. Той ги предостави за ползване като личен архив! Ако наистина вие сте автора, значи се познавате! Моля, разберете се с него! Благодаря ви, за коментара!

    Отговор

Leave a Reply

Your email address will not be published.