На 24 януари 2018 г. генералният консул на Република България в Чикаго Иван Анчев, проведе работна среща с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм (6 избирателен район, Републиканска партия). По време на срещата Иван Анчев представи българската общност в Чикаго и нейното културно многообразие – български училища, църкви, културни и обществени организации. Конгресмен Роскъм прояви силен интерес към участие в бъдещи социални и културни събития на общността.

По време на срещата беше отделено и специално внимание на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и свързаните с това приоритети на дейност, по-специално европейската перспектива пред Западните Балкани. Темата представлява специален интерес за конгресмен Роскъм, в качеството му на съпредседател на 20-членната двупартийна Комисия за демократично партньорство към Камарата на представителите на американския Конгрес (The House Democracy Partnership Commission)развиваща интерпарламентарни отношения с държави от Балканския регион.

Днешната среща е част от дългосрочната дейност на ГК-Чикаго за засилване на двустранните отношения на политическо ниво с представители на общинските и щатските власти, както и с представители на американския Конгрес, в чийто избирателни райони има големи български общности. Припомняме ви, че в началото на 2018 г. беше договорено с представители на губернатора Брус Раунър, български инициативи да бъдат включени в събитийния календар по случай 200-та годишнината на щата Илинойс. По-рано тази седмица беше официално потвърдено първото от поредицата български събития, а именно – тържественото издигане на българското знаме на пл. Дейли в Чикаго по повод националния празник 3 март.

Генералният Консул Иван Анчев и конгресмен Питър Роскъм

Източник: ГК Чикаго

Leave a Reply

Your email address will not be published.