1947375_368429669962062_1889492934_n

Ива Костова (в средата)

Ива Костова е на 29 г. Родена е на 24.06.1984 г. в гр. София, България. Завършва Национално училище за танцово изкуство НУТИ – гр. София със специалност “Български танци“ през 2003 г. Няколко месеца по-късно приема предложение за работа и заминава за Истанбул – Турция като артист-балетист в танцовия театър „Hurrem Sultan“, където участва в над 600 концертни изяви в „Maidonos Showland“ и Кипър и в „Ney“ в концертните изяви в Турция, Китай и Холандия. След завръщането си в България започва да работи в трупата на Нешка Робева – „National Art“, където в периода 2007 – 2010 г. участва в концертни изяви в България, Русия, Полша, Сърбия, Белгия, Швейцария, Испания, Португалия, Дания, Франция и Англия. През 2011 г. завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство АМТИИ – гр. Пловдив, със специалност “Българска народна хореография“ – бакалавърска степен, след което започва работа в НФА „Филип Кутев“ като артист-балетист. Паралелно с това започва да работи и като инструктор по „ZUMBA“. През 2012 г. завършва АМТИИ – гр. Пловдив, със специалност „Арт Мениджмънт“ – магистърска степен. 2011-2012 г. преподава „Български танци“ за деца в читалище “Бенковски“ – гр. София. 2012 г. се снима в реклама на “SAVEX“ – гр. София, България. 2012-2013 г. учи в “Golders Green College“ – гр. Лондон, Обединено Кралство. Преподава „Български танци“ за възрастни в Kingston, Piccadilly Circus, Bromley, Ealing Broadway и Cricklewood. Преподава “Български танци“ и балет за деца в Българско училище по изкуствата “Боянь Мага“ – Лондон, Обединено Кралство. През 2013г. създава фолклорен ансамбъл „България“ в Лондон.
От 18.08.2013 г. е щастливо омъжена. Причината за отиването й в Лондон е нейният прекрасен съпруг. Най-новото й хоби е фотографията. Обича да се среща с нови хора и да научава нови неща, особено за различните култури и фолклора на различните народи.
Ива казва за себе си: „Отраснала съм с любовта към българския фолклор и винаги съм искала да разпространявам това наше национално богатство.“
Ива е танцьор трето поколение. Дядо й – Александър Александров, е бил известен под псевдонима „Сандо-Шопа“. Той популяризира българския фолклор чрез концертни изяви на състава му по целия свят. Печелил е най-престижни награди. Много е помагал и на Маргарита Дикова – народна артистка и първи хореограф на ансамбъл „Филип Кутев“. Награден е с орден „Кирил и Методий“, който е даван само на най-изтъкнатите артисти. Майка и, Кристина Александрова, завършва Държавно Хореографско училище (ДХУ) – гр. София, работи като артист-балетист в Ансамбъл на строителни войски (АСВ) – гр. София, където работи 25 години, като 15 от тях е и хореограф-репетитор. След това преподава 16 години „Български танци“ и „Танци на народите“ в Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) – гр. София. Александрова получава наградата за високи педагогически и творчески постижения „Златна лира“. Хореограф е на спектакъла на народната артистка Йорданка Кузманова, както и на спектакъла „Птиците се завръщат“.

– Как ви хрумна идеята и от колко време е създаден фолклорен ансамбъл „България“?

– Идеята за фолклорен ансамбъл “България“ е още от идването ми в Лондон. Много исках да продължа да се занимавам с моята професия и да разпространявам богатството на нашия колоритен и невероятен фолклор. От септември 2013 г. бях поканена да преподавам “Български танци“ за деца в Българското училище “Боянь Мага“ – Лондон, Обединено кралство. Много от родителите изявиха желание да танцуват български танци и по този повод реших да открия и школи за български танци и за възрастни. И ето, не след дълго, ансамбълът ни вече има 5 различни клона в 5 части на Лондон.

– Какви са целите на ансамбъла?
– Целта на ансамбъла е да съхранява и разпространява българския фолклор, традиции и обичаи, както в Англия, така и по целия свят.

– Колко на брой и какви възрастови групи обучавате?
– Преподавам “Български танци“ за деца в 4 клона на българско училище “Боянь Мага“ – Лондон, както и в българско училище “Българче“ – Лондон. Имам 5 школи за възрастни в 5 различни части на Лондон. Най-малкият ми ученик е на 3,5 г., а най-възрастният е на 62 г. Приемам хора от 3 г. До 103 г.
Искам да добавя, че в клоновете на българското училище “Боянь Мага“ вече преподавам и балет.

– Споменахте, че имате един нигериец и един англичанин в групата, как се справят те с нашите танци?
–  Много съм щастлива от факта, че имам един англичанин, Брайън и един нигериец, Рубен, в групите си. Невероятно е колко добре се справят и колко бяха развълнувани от участието си в Пролетния фестивал тук в Лондон. Всъщност, Рубен беше танцувал само 1 час български танци и се представи прекрасно на сцената!

– Къде провеждате заниманията си и по колко пъти в седмицата?

– Репетираме веднъж седмично с всички групи.
Всеки четвъртък (19:00 ч.-21:00 ч.) – Archway/ St. Peter’s Parish Rooms, Washington Road, Kingston upon Thames, Greater London, KT1 3JL.
Всеки петък (19:00 ч.-20:00 ч.) – Claremont Free Church, 58 Claremont Road, Cricklewood, London, NW2 1BU.
Всяка събота (10:00 ч.-11:00 ч.) – Soho Parish School, Archer Street, Piccadilly Circus, London, W1D 7LF.
Всяка събота (15:00 ч.-16:00 ч.) – Bromley Central library, High Street, Bromley, BR1 1EX.
Всяка неделя (10:00 ч.-11:00 ч.) – Ealing Town Hall, New Broadway, Ealing, London, W5 2BY.

– Как човек може да ви намери и да се включи в групата?
– Всеки може да ме намери на тел: +447577198922. Facebook pages: Folk Ensemble “BULGARIA“; Iva Dance Art; Е-mail: ivakostova84@gmail.com

– Ансамбъл „България“ ли е най-новият ансамбъл в Англия?
– Мисля, че нашият ансамбъл е най-новият в Англия или поне в Лондон. Всичко тръгна от някои от родителите на децата, на които преподавам “Български танци“ в българско училище “Боянь Мага“. Те изявиха огромно желание да танцуват и аз започнах да наемам зали за големите по този повод!

– Какви са бъдещите ви планове за развитието на ансамбъла?
– Много бих искала да увеличим броя си с още повече позитивни и прекрасни любители на българския танц. Имам идеи за бъдещи самостоятелни изяви, както и за участия в различни събития, свързани с България не само в Англия, но и по целия свят.
– Костюмите ви са много хубави. Сами ли си ги шиете и имате ли спонсори?
– Сами си ги шием. Имам шивачка в София, с която работя – майка ми също шие при нея.

– Ансамбъл „България“ е само на половин година. Как успяхте да спечелите сърцата на танцьорите?
– Аз обожавам професията си. Сега, когато преподавам и гледам учениците си на сцената – отново усещам магията, която може да се усети само от сцената.
В началото ми беше доста странно да не работя с професионалисти, с каквито съм работила винаги. Но не след дълго осъзнах какво невероятно желание имат учениците ми да опознаят нашия необятен фолклор. Останах без дъх и осъзнах какво щастие за мен е, че с помощта точно на тези хора започваме да градим един прекрасен колектив. Изключително щастлива съм, че всичките ми ученици са невероятно позитивни. Никога не съм вярвала, че мога да попадна на толкова много прекрасни хора! Ние всички предаваме радостта си от фолклора и по този начин все повече и повече хора искат да се присъединят към нас! Зареждаме се един друг с усмивки и прекрасни емоции.

– Имате ли впечатления и подържате ли контакти с други български ансамбли извън Обединеното кралство?
– Имам прекрасни впечатления от ансамблите, участвали в Пролетния фестивал в Лондон. Сега започваме да се търсим из фейсбук.

– Какво ви дават танците?
– Танците ми дават живот и енергия! Когато съм на сцената, забравям за всичко и магията на танца ме отнася някъде далече от реалността!

– Работила сте заедно с Нешка Робева. Кое е най-важното нещо, което научихте от нея?
– Нещото, което научих от г-жа Робева е, че всичко е възможно да се постигне с много търпение и труд. Много съм й благодарна за всичко, което е направила за мен и много съжалявам, че поради ангажимент в телевизията не успя да присъства на най-приказния ден в живота ми – моята сватба.

– Какви са впечатленията ви от периода ви в Истанбул?
– Веднага след завършването ми на НУТИ бях поканена да участвам в спектакъла “Роксалана“ – Хюрем Султан. Това беше първата ми работа. Бях изключително впечатлена от професионалното ниво на групата и прекарах 3 незабравими за професионалния ми живот години там.

– На кого искате да благодарите?
– Благодарна съм за подкрепата на цялото си семейство.

– Какво ще пожелаете на читателите на вестник „България“ в Чикаго?

– Българи, гордейте се с произхода си. Магията на нашия фолклор успява да докосне сърцата на хора от всички националности и е жалко ние самите да пренебрегваме това наше съкровище! „А хорото е магичен ритуал – символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме докато играем хоро, е несравнима с друг танц.“ – Ванга (1991-1996). Вярвайте в себе си и мислете позитивно.В миналия брой Ви разказахме за новосъздадения фолклорен ансамбъл „България“, който жъне успехи на територията на Лондон, Обединеното Кралство. Днес ще ви запознаем и с неговия прекрасен създател и ръководител – Ива Николаева Костова.
Ива Костова е на 29 г. Родена е на 24.06.1984 г. в гр. София, България. Завършва Национално училище за танцово изкуство НУТИ – гр. София със специалност “Български танци“ през 2003 г. Няколко месеца по-късно приема предложение за работа и заминава за Истанбул – Турция като артист-балетист в танцовия театър „Hurrem Sultan“, където участва в над 600 концертни изяви в „Maidonos Showland“ и Кипър и в „Ney“ в концертните изяви в Турция, Китай и Холандия. След завръщането си в България започва да работи в трупата на Нешка Робева – „National Art“, където в периода 2007 – 2010 г. участва в концертни изяви в България, Русия, Полша, Сърбия, Белгия, Швейцария, Испания, Португалия, Дания, Франция и Англия. През 2011 г. завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство АМТИИ – гр. Пловдив, със специалност “Българска народна хореография“ – бакалавърска степен, след което започва работа в НФА „Филип Кутев“ като артист-балетист. Паралелно с това започва да работи и като инструктор по „ZUMBA“. През 2012 г. завършва АМТИИ – гр. Пловдив, със специалност „Арт Мениджмънт“ – магистърска степен. 2011-2012 г. преподава „Български танци“ за деца в читалище “Бенковски“ – гр. София. 2012 г. се снима в реклама на “SAVEX“ – гр. София, България. 2012-2013 г. учи в “Golders Green College“ – гр. Лондон, Обединено Кралство. Преподава „Български танци“ за възрастни в Kingston, Piccadilly Circus, Bromley, Ealing Broadway и Cricklewood. Преподава “Български танци“ и балет за деца в Българско училище по изкуствата “Боянь Мага“ – Лондон, Обединено Кралство. През 2013г. създава фолклорен ансамбъл „България“ в Лондон.
От 18.08.2013 г. е щастливо омъжена. Причината за отиването й в Лондон е нейният прекрасен съпруг. Най-новото й хоби е фотографията. Обича да се среща с нови хора и да научава нови неща, особено за различните култури и фолклора на различните народи.
Ива казва за себе си: „Отраснала съм с любовта към българския фолклор и винаги съм искала да разпространявам това наше национално богатство.“
Ива е танцьор трето поколение. Дядо й – Александър Александров, е бил известен под псевдонима „Сандо-Шопа“. Той популяризира българския фолклор чрез концертни изяви на състава му по целия свят. Печелил е най-престижни награди. Много е помагал и на Маргарита Дикова – народна артистка и първи хореограф на ансамбъл „Филип Кутев“. Награден е с орден „Кирил и Методий“, който е даван само на най-изтъкнатите артисти. Майка и, Кристина Александрова, завършва Държавно Хореографско училище (ДХУ) – гр. София, работи като артист-балетист в Ансамбъл на строителни войски (АСВ) – гр. София, където работи 25 години, като 15 от тях е и хореограф-репетитор. След това преподава 16 години „Български танци“ и „Танци на народите“ в Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) – гр. София. Александрова получава наградата за високи педагогически и творчески постижения „Златна лира“. Хореограф е на спектакъла на народната артистка Йорданка Кузманова, както и на спектакъла „Птиците се завръщат“.

– Как ви хрумна идеята и от колко време е създаден фолклорен ансамбъл „България“?

– Идеята за фолклорен ансамбъл “България“ е още от идването ми в Лондон. Много исках да продължа да се занимавам с моята професия и да разпространявам богатството на нашия колоритен и невероятен фолклор. От септември 2013 г. бях поканена да преподавам “Български танци“ за деца в Българското училище “Боянь Мага“ – Лондон, Обединено кралство. Много от родителите изявиха желание да танцуват български танци и по този повод реших да открия и школи за български танци и за възрастни. И ето, не след дълго, ансамбълът ни вече има 5 различни клона в 5 части на Лондон.

– Какви са целите на ансамбъла?
– Целта на ансамбъла е да съхранява и разпространява българския фолклор, традиции и обичаи, както в Англия, така и по целия свят.

– Колко на брой и какви възрастови групи обучавате?
– Преподавам “Български танци“ за деца в 4 клона на българско училище “Боянь Мага“ – Лондон, както и в българско училище “Българче“ – Лондон. Имам 5 школи за възрастни в 5 различни части на Лондон. Най-малкият ми ученик е на 3,5 г., а най-възрастният е на 62 г. Приемам хора от 3 г. До 103 г.
Искам да добавя, че в клоновете на българското училище “Боянь Мага“ вече преподавам и балет.

– Споменахте, че имате един нигериец и един англичанин в групата, как се справят те с нашите танци?
–  Много съм щастлива от факта, че имам един англичанин, Брайън и един нигериец, Рубен, в групите си. Невероятно е колко добре се справят и колко бяха развълнувани от участието си в Пролетния фестивал тук в Лондон. Всъщност, Рубен беше танцувал само 1 час български танци и се представи прекрасно на сцената!

– Къде провеждате заниманията си и по колко пъти в седмицата?

– Репетираме веднъж седмично с всички групи.
Всеки четвъртък (19:00 ч.-21:00 ч.) – Archway/ St. Peter’s Parish Rooms, Washington Road, Kingston upon Thames, Greater London, KT1 3JL.
Всеки петък (19:00 ч.-20:00 ч.) – Claremont Free Church, 58 Claremont Road, Cricklewood, London, NW2 1BU.
Всяка събота (10:00 ч.-11:00 ч.) – Soho Parish School, Archer Street, Piccadilly Circus, London, W1D 7LF.
Всяка събота (15:00 ч.-16:00 ч.) – Bromley Central library, High Street, Bromley, BR1 1EX.
Всяка неделя (10:00 ч.-11:00 ч.) – Ealing Town Hall, New Broadway, Ealing, London, W5 2BY.

– Как човек може да ви намери и да се включи в групата?
– Всеки може да ме намери на тел: +447577198922. Facebook pages: Folk Ensemble “BULGARIA“; Iva Dance Art; Е-mail: ivakostova84@gmail.com

– Ансамбъл „България“ ли е най-новият ансамбъл в Англия?
– Мисля, че нашият ансамбъл е най-новият в Англия или поне в Лондон. Всичко тръгна от някои от родителите на децата, на които преподавам “Български танци“ в българско училище “Боянь Мага“. Те изявиха огромно желание да танцуват и аз започнах да наемам зали за големите по този повод!

– Какви са бъдещите ви планове за развитието на ансамбъла?
– Много бих искала да увеличим броя си с още повече позитивни и прекрасни любители на българския танц. Имам идеи за бъдещи самостоятелни изяви, както и за участия в различни събития, свързани с България не само в Англия, но и по целия свят.
– Костюмите ви са много хубави. Сами ли си ги шиете и имате ли спонсори?
– Сами си ги шием. Имам шивачка в София, с която работя – майка ми също шие при нея.

– Ансамбъл „България“ е само на половин година. Как успяхте да спечелите сърцата на танцьорите?
– Аз обожавам професията си. Сега, когато преподавам и гледам учениците си на сцената – отново усещам магията, която може да се усети само от сцената.
В началото ми беше доста странно да не работя с професионалисти, с каквито съм работила винаги. Но не след дълго осъзнах какво невероятно желание имат учениците ми да опознаят нашия необятен фолклор. Останах без дъх и осъзнах какво щастие за мен е, че с помощта точно на тези хора започваме да градим един прекрасен колектив. Изключително щастлива съм, че всичките ми ученици са невероятно позитивни. Никога не съм вярвала, че мога да попадна на толкова много прекрасни хора! Ние всички предаваме радостта си от фолклора и по този начин все повече и повече хора искат да се присъединят към нас! Зареждаме се един друг с усмивки и прекрасни емоции.

– Имате ли впечатления и подържате ли контакти с други български ансамбли извън Обединеното кралство?
– Имам прекрасни впечатления от ансамблите, участвали в Пролетния фестивал в Лондон. Сега започваме да се търсим из фейсбук.

– Какво ви дават танците?
– Танците ми дават живот и енергия! Когато съм на сцената, забравям за всичко и магията на танца ме отнася някъде далече от реалността!

– Работила сте заедно с Нешка Робева. Кое е най-важното нещо, което научихте от нея?
– Нещото, което научих от г-жа Робева е, че всичко е възможно да се постигне с много търпение и труд. Много съм й благодарна за всичко, което е направила за мен и много съжалявам, че поради ангажимент в телевизията не успя да присъства на най-приказния ден в живота ми – моята сватба.

– Какви са впечатленията ви от периода ви в Истанбул?
– Веднага след завършването ми на НУТИ бях поканена да участвам в спектакъла “Роксалана“ – Хюрем Султан. Това беше първата ми работа. Бях изключително впечатлена от професионалното ниво на групата и прекарах 3 незабравими за професионалния ми живот години там.

– На кого искате да благодарите?
– Благодарна съм за подкрепата на цялото си семейство.

– Какво ще пожелаете на читателите на вестник „България“ в Чикаго?

– Българи, гордейте се с произхода си. Магията на нашия фолклор успява да докосне сърцата на хора от всички националности и е жалко ние самите да пренебрегваме това наше съкровище! „А хорото е магичен ритуал – символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме докато играем хоро, е несравнима с друг танц.“ – Ванга (1991-1996). Вярвайте в себе си и мислете позитивно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.