Костадин Везьов е нумизматът с най-голямата колекция от български монети. Роден е през 1971 г. в гр. Банско. Още от дете се запалва страстта му към колекционирането на монети, което в последствие за него се превръща като начин на живот. От 16 години живее в Чикаго, но всяка вечер заспива с мисълта за родна България. Голям почитател на футбола и е един от спонсорите на „Левски“ (Чикаго). Семеен с едно дете, което кръщава Кристиян, на любимия си чуждестранен футболист.

– Г-н Везьов, какво ви накара да емигрирате в САЩ?
– Емигрирах преди 16 години, защото спечелих зелена карта и търсех ново предизвикателство. Но родното ми място Банско, ми липсва. Родината си ни е една. Това, че някои от нас избираме да живеем извън пределите на БЪЛГАРИЯ, е поради различни причини, но винаги носим българското в сърцето си.

– Как решихте да се установите точно тук, в Чикаго?
– Избрах Чикаго, защото тук се намираше най-голямата българска колония в USA. Чикаго е една малка БЪЛГАРИЯ, около 150-200 хиляди човека. Има две Православни български църкви – „Света София“ и „Свети Иван Рилски“. Има около десет български магазина, пет български вестника, около десет български заведения. А и като темперетура, особено зимата, Чикаго се доближава до родното Банско, но няма планини, само равнина … равно и ветровито.

Монетите

– От кога колекционирате монети? Какво ви вдъхнови?
– Монети събирам от дете. Нумизматиката, или събирането на монети, е едно от най-древните хобита на Земята. Още от древността, хората сабират златни и сребърни монети и после за поколенията остават съкровищата. Всеки колекционер се опитва да попълни своята колекция с най-добрите и редки монети. Така започнах професионално да се занимавам с колекциониране на български монети, преди около 10 години. За да съм сигурен, че монетите ми са истински, станах член на NGC, където ги изпращам за оценка и сертификация. Така, лека-полека, събрах почти всички български монети (липсват ми 7) и после реших да направя каталог, за да може всеки, който желае, да види богатството на българските ни монети. Това е първият подобен каталог в световната нумизматична литература и е първият български каталог на сертифицирани монети от NGC. В началото, монетите за колекцията ми бяха подарявани от моите родители и роднини. Първата ми колекционерска монета е 5 лева от 1972 г. на Паисий Хилендарски, подарена от майка ми. От баща ми имам подарък монета на Васил Левски от 1973 г. Сестра ми в България ми купува някои от по-новите монети и ми ги изпраща тук. Аз също купувам доста монети от аукциони и след това ги изпращам за сертифициране в NGC.

– Защо решихте да направите каталог на колекцията си? Посветил ли сте я на някой?
– Книгата ми за монетите е посветена на моя син Кристиян Везьов, на когото ще се опитам да предам българския възрожденски дух. През изминалата неделя той стана на 1 годинка. Книгата ми няма аналог в света и искам чрез нея да покажа богатството, красотата и изяществото на българските монети. Разделите в нея са от различните етапи на България (Княжество, Царство, Народна Република и Република). Книгата е предназначена, както за нумизмати, така и за всеки българин, който би желал да види историята на българските левове и стотинки. Показан е тиражът, металът и стойността на монетите преди капсулирането им от NGC, както и всички циркулиращи, юбилейни, възпоменателни български монети.

Костадин Везьов със сина си Кристиян

– Коя е най-ценната ви монета?
– Най-голяма сантиментална стойност има последната ми монета, подарък от Андрей Аспарухов, на която е изобразен неговият баща Георги Аспарухов – Гунди. За мен тя е безценна. Благодаря на Андрей и Изабела за жеста им. Също така най-ценни за мен са 2 сантима от 1879 и 1887 г. за коронациите на Александър Батенберг и Фердинанд, както и монетите от 1916 г.

– Кое е издателството на книгата? От къде може да се закупи?
– Благодаря на издателство „ЛЕНИ АН“ РУСЕ, за съвместната ни работа по издаването на книгата. Засега книгата се продава основно в „E-BAY“ и „AMAZON“.

– Вие сте автор на няколко криминални романа. Как решихте да пишете точно такава литература? Получавате ли критики относно нея?
– Най-големият критик за книгите ми е моята съпруга. Спрях да пиша криминални романи, защото, въпреки че доброто винаги побеждава, съм описвал с литературна измислица много сцени на бруталност и насилие, а аз съм против това. Затова започнах да пиша информационни и образователни книги. В момента пиша книга за американския долар и се надявам, че другата година ще излезе от печат.

Семейство Везьови

– Всестранно развита личност сте. Освен с колекцията си от монети, авторство на криминални романи, сте и футболен човек. Разкажете повече за успехите си с родните отбори в Чикаго.
– В момента играя в отбора на Левски (Чикаго), който бе създаден през 2014 г., по случай 100-годишнината на Левски (София). Преди това, тук в Чикаго, имам успехи (7 пъти шампион и носител на купата на лигата) с други български отбори („Славия“ и „Ботев“). Но това, което направи този сезон „Левски“ (Чикаго), няма да се повтори скоро в аматьорския футбол тук.

Със спечелените купи на Левски Чикаго

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.