02

Миролюба Бенатова и Живка Бубалова

Този въпрос отдавна е станал риторичен! В наши дни, най-голямото предателство към Родината се крие в основната причина за напускането на повече от три милиона българи през последните 26 години. А тя е ясна за всички, безхаберното, безморално и безпринципно управление на страната.
В последния 14-ти епизод от поредицата „Българи в Америка“, на Миролюба Бенатова, се разказва за една тъжна история на хора част от един добронамерен и търпелив народ. Историята на най-голямото българско училище в Чикаго, което по ирония на съдбата се казва „Малко българско училище“. В него, всяка събота, български език учат около 500 българчета в различна възрастова група. Видно е, а и на всеки, който е бил в чужбина, му е ясно, че българският език се учи като втори, след този, който е основен за сътовената страна. Децата са родени като американци от български родители, и един ден в седмицата със сигурност не е достатъчен за хубавото изучаване на родната реч, но както се казва – това е реалността. Повечето родители знаят това и помагат с каквото могат. Най-малкото, което могат да направят, е да говорят вкъщи само на български език.

05

Директорката Живка Бубалова

„Изградихме една наша малка България и училището стана притегателен център за хората – казва директорката Живка Бубалова. По-интелигентните хора разбират, че децата им няма да останат без английски език, но без български език верятността е огромна. Свидетелка съм на стотици български деца, които не говорят изобщо български. Виждала съм народна танцьорка, която не можеше да чете на български език и това много ме натъжи.“

07

София Богоева

„Не може да виним децата, аз го виждам, защото сме тук. Вкъщи говорим български, но тръгнат ли на училище и на детска градина, във взаймоотношенията с приятели, занимания със спорт, всичко е на английски език – казва София Богоева, която преподава танци в българското училище. За съжаление, повечето от хубавите ни деца са вече зад граница. Нашите ги направихме български граждани, за да могат да имат избора един ден да преценят къде биха искали да живеят.“

 

04

Миролюба Бенатова в действие

Дългогодишната учителка Живка Бубалова казва, че все повече родители водят децата си в училището, за да учат български език. По неофициални данни, в САЩ има 500 000 българи, от които повече от половината са в Чикаго. Поради тази причина, понякога хората забравят, че са в Америка. Основателката на „Малко българско училище“ споделя, че между родителите има бивши лекари, зъболекари и адвокати, които чистят къщи и им прави чест, че си изкарват прехраната по този начин и въпреки трудностите, отделят средства да образоват децата си, с цел да запазят майчиния език.
Децата от училището разказват, че основната работа с която се занимават родителите им е шофиране на камиони, лимузини, таксита, разнасяне на храна, чистене на къщи и др. В училище освен история, география и литература на български език, децата учат и народни хора.

03

София Богоева с малките танцьори

„Оставих спорта, които практикувах и още съжалявам, защото напуснах десет годишна кариера като спортен журналист, като танцьор, като спортист. Това ми липсва, направих компромис, за да дойда в Америка, не исках да си тръгвам от България. Тъжно е, защото ние живеем и работим тук, но България ми липсва. Сравнявам за колко неща България е по-добре. Америка е комерсиална държава, работиш и плащаш сметки и живота е това да работиш, за да плащаш. Всичко ми липсва, нашата емоционалност, която губиме тук, нашата контактност, нашата свобода я няма, тук има много правила и това за мен е страната на големия стоп, защото в буквалния и преносния смисъл тук има навсякъде стоп за всичко“, споделя двукратната шампионка на България по автомобилизъм – София Богоева и гледа към България с носталгия.

06

Народните танцьори от „Малко българско училище“

За хората, които тепърва решават да тръгнат по трънливия път на имиграцията в посока САЩ, г-жа Живка Бубалова дава няколко приятелски съвета:

„Първо да си вземат едно българско знаме, защото след това ще го поискат. Второ, да си вземат няколко диска с българска музика. Да си вземат поне една или две любими книги, но непременно първо да учат англиски, защото не може да се успее без езика“.

Г-жа Бубалова добавя, че най-вероятно ще се върне в България, но не мисли, че нейните внучки ще я последват. Тя казва, че в момента родните имиранти не ги плаши толкова икономическа нестабилност, колкото безредието и корупцията, които царят в България. Това е нещото, което възпира повечето българи от мисълта за обратно връщане.

       08

Неоценима помощ и съвети за рубриката „Българи в Америка“, направи журналистът Симеон Гаспаров, който наскоро отпразнува своя 50-годишен юбилей.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.