За пети пореден сезон, „Левски“ Чикаго 2014 се класира на финала за щатската купа на Илинойс, при над 30-годишните. В полуфинален двубой, сините победиха с класически резултат 3:0 „Интернационал“ 1996.
Заради липсата на трети съдия, началото на мача се забави. Срещата започна благодарение на президента на Илинойската щатска асоциация по футбол – Клаудио Фриго. Той хвана флага и застана на страничната линия, докато пристигне третият рефер. Друг е въпросът, че за петте минути в ролята на страничен съдия, вдигна три спорни засади на българите.

Президентът на Илинойската щатска асоциация по сокър (ISSA) – Клаудио Фриго, в ролята на съдия

Въпреки „съдийските тесли“, „Левски“ успя да стигне до попадение. Сърбинът Владимир Вукайелович излъга защитник и напредна по дясното крило. Последва удар по земя, по диагонала. Топката уцели вътрешната част на страничната греда и влезе в мрежата за 1:0.
В средата на полувремето, Мирослав Манолов асистира на Бато Радонич и последния се разписа за 2:0. Пет минути по-късно, Миро Манолов вкара дежурния си гол за 3:0. Десният бек Кили Гонзалес, изведе с хитър пас зад защитата Манолов, който напредна и сам срещу италинаския страж отбеляза.

Мирослав Манолов се отчете с гол и асистенция в мача

Малко след това, главният съдия изгони с втори жълт картон единия централен защитник на „Интернационал“, за умишлена игра с ръка, след стрелба на Манолов.
В 43-минута при единоборство за топката опитният Росен Каптиев получи контузия и напусна играта. Десният глезен на футболиста се поду и участието му на финала е под въпрос.
На полувремето ръководството на „Левски“ сигнализира за проверка на годините на вратаря на италианците, който видимо изглеждаше по млад. Съдийската тройка провери по обстойно картотеката на играча и се оказа, че италианския страж е под 30-годишен. Това автоматично означаваше край на мача и победа с настоящия резултат за „Левски“.

Авторът на първия гол – Владимир Вукайелович

Припомняме ви, че през 2016 г. „Левски“ Чикаго имаше подобен проблем също на полуфинал за щатската купа. Тогава, съдиите забелязаха на проверката по-младия вратар на сините и не му разрешиха да започне мача.
Грешката с годините на вратарите идва заради правилото на Премиерлигата, в която играят повечето отбори за над 30-годишни в първенството, където вратарите може да бъдат над 25 години.
За купата на щата това правило не важи и всички футболисти трябва да бъдат над 30-годишни или да навършват 30-та си година до 31 декември на същата година. По навик, повечето отбори не обръщат внимание на този момент и понякога се получава изненада преди, а и по време на мачовете.

Опасна ситуация пред вратаря Христо Христов

Финалът за щатската купа ще се изиграе на 21 юли (събота) от 5:00 часа следобяд на адрес: Wheeling High School, 900 S Elmhurst Rd, Wheeling, IL 60090. Противникът на „Левски“ ще се определи в понеделник в другия полуфинал, където един срещу друг се изправят отборите на перуанския тим „Атлетико Торино“ и полския „Игълс“ 1940.
Ако „Левски“ Чикаго успее да вдигне за трети пореден път купата на щата Илинойс, при над 30-годишните, сините ще станат едва втория отбор в историята на щата с подобно постижение. През сезоните 1988/89/90 г. немският тим „Швабен“ 1926 е първият и единствен засега отбор, с три поредни трофея.
Турнирът за купата на щата Илинойс при над 30-годишните се провежда от 1984 г. Първият шампион е „Швабен“ 1926, а последният „Левски“ Чикаго 2014.

Галерия сники:

 

Ивалин Гунчев в борба за топката

Голмайсторът Бато Радонич

Сърбинът Михаило Добрасинович

Танко Дяков

Росен Каптиев е под въпрос за финала

Ситуацията, при която се контузи Росен Каптиев

Миро Манолов

Играещият треньор Георги Георгиев

Кили Гонзалес направи асистенция за гола на Манолов

В-к „България“

One Response

  1. MasterAluct

    Аматьори не е изцяло вярно описание за отбора, който има в състава си познати имена от професионалната лига в България – Мирослав Манолов, който е бивш играч на ЦСКА и Черно море“, Танко Дяков от „Черно море“, а капитанът Росен Каптиев е бивш нападател на „Локо“-София. Бивши професионални футболисти са и двамата сърби, играчи в тима, единият от които е бивш футболист на „Партизан“, Белград. Освен тях чужденци са още един от вратарите и двама братя мексиканци. Всички те, независимо какъв опит имат, играят в „Левски Чикаго“ със сърцето си“. В Чикаго се играе футбол постоянно, има желание, има отбори за всякакви възрасти и с всякакви националности. Ние може да сме аматьори, но сме в добра форма“, казва Николай Василев, въпреки че уточнява къде се намира футболът сред приоритетите на имигранта: На първо място са семейството и работата, забавлението да играеш е чак на трето.“

    Отговор

Leave a Reply

Your email address will not be published.