DSC_0717

Капитанът Стефан Златев поема Купата от президента на ISSA – Клаудио Фриго

През изминалата събота, „Левски“ (Чикаго) 2014 влезе в историята на Илинойския футбол, след като вдигна щатската купа, побеждавайки на финала с 5:2 италианския „Интернационал“ 1996. Спечеленият трофей е уникален, защото се случва в годината, когато се празнува 100-годишнината на Илинойската Щатска Футболна Асоциация (ISSA). Общо четири са щатските купи в двата пола и различните възрастови групи (опън-мъже, над 30, над 40 и опън-жени), за които се борят футболните отбори от общо 13 футболни лиги, със средно 30 отбора на лига, в щата Илинойс.

04

Играещият спонсор на „Левски“ (Чикаго) – Костадин Везьов, вдига за втори път Купата на щата Илинойс

През първите 45-минути българите бяха по-активния отбор, но нямаха късмет пред гола. Италианците отвърнаха с няколко остри контраатаки, но не затрудниха вратаря Николай Димитров. Всички голове в мача паднаха през втората част.

05

Бато Радонич (в ляво) и Владмир Вукайелович с Купата

Хеттрик за „сините“ вкара бившият футболист на младежкия национален отбор на Сърбия и „Партизан“ – Владимир Вукайелович, който по времето на Ратко Достанич е имал преговори за трансфер в „Левски“ (София), но поради финасови разминавания между двете страни не се е осъществил. По един гол отбелязаха бившият младжки национал на България – Росен Каптиев, и националът на САЩ по футзал и бивш юношески национал на Черна Гора – Бато Радонич.

DSC_0733

Росен Каптиев – вдига трофея

Единият от головете за италианците дойде след контраатака, а другият падна от дузпа, нарушението, за която направи Добромир Пеев, който получи червен картон в 75-та минута. Десет минути след началото на втората част, централният защитник и бивш капитан на „Чепинец“ (Велинград) – Георги Николов, напусна играта, заради контузия.

DSC_0144

Георги Николов се контузи на финала

Българският „Левски“ вдигна трофея при над 30-годишните от третия опит. Предишните два сезона „сините“ загубиха от същия противник. През 2014 г., когато беше създаден „Левски“ (Чикаго), по случай 100 години „Левски“ (София), българите загубиха с 3:2, след обрат в последните минути, като това беше единствената загуба на отбора през този първи сезон. През миналата година „сините“ паднаха с 2:0. До момента „Левски“ и „Интернационал“ са изиграли четири финала помежду си и са спечелили по два мача. Освен този успех, българите имат впечатляваща победа с 11:0, през миналия сезон на финала за Суперкупата. Головата разлика е 19:7, в полза на „сините“.

53772_105164472881708_6397736_o

„Славия“ (Чикаго)

Първият от ляво на дясно прав по екип – Пламен Бежански, последните двама прав Тони Тодоров и клекнал Костадин Везьов

Преди успеха на „Левски“, щатската купа е печелена само един път от български отбор, през далечната 2007 г. от тогавашната „Славия“ 2002, която отнася на финала с 8:1 ямайския тим „Джабат“. Начело на „белите“ по това време е най-титулуваният български треньор в аматьорския футбол зад граница Красимир Иванов – Къната.

1452510_624679394263544_1195281841_n

Красимир Иванов – Къната и единият от спонсорите на „Левски“ – Костадин Везьов с щатската Купа през 2007

От тогава, всяка година в различните възрастови групи, българските отбори се опитват да спечелят най-високото отличие в щата Илинойс. Равносметката до този момент е шест изиграни финала и две спечелени купи. През 2013 г., в отворената група, „Миньор“ (Чикаго) 2010 загуби от хърватския „Адриа“ 1959 с 4:0, а през 2014 г., при над 40-годишните, „Ботев“ (Чикаго) 2009 падна със същия резултат 4:0 от „Торино“ 2005.

????????????????????????????????????

Пламен Бежански е единственият българин печелил щатската купа като треньор и състезател

 Старши-треньорът на „Левски“ (Чикаго) 2014 – Пламен Бежански – Газдата, е единственият българин, който е печелил щатската купа и като треньор, и като състезател на „Славия“. Освен него, два пъти като играчи, купата са вдигали легендата Тони Тодоров и единият от спонсорите на „Левски“ – Костадин Везьов.

„Дълго чакахме да вдигнем този трофей, който, както виждате, се печели рядко от български отбор, един път на около десет години. Радвам се, че съм част от успеха и на двата отбора, които са вдигали щатската купа. Надявам се да сме зарадвали всички българи по света, обичащи футбола и спорта, и най-вече привържениците на „Левски“ (София), като нас. Благодаря на всички футболисти за сърцатата игра и повече от достойното представяне. Хиляди благодарности на основния спонсор на отбора Димитър Огнянов, президент на транспортна компания „NAVIGATION“, както и на останалите спонсори, които няма да изброявам, защото са много и всички го правят от любов към отбора“, сподели развълнуван треньорът на „Левски“ (Чикаго) – Пламен Бежански – Газдата.

02

Левскарите с президента на ISSA и PSL – италианецът Клаудио Фриго

Ето и иментата на 19-те шампиони участници на финала за Купата на щата Илинойс: Вратари: Николай Димитров и Цветелин Николов; Защитници: Георги Николов, Танко Дяков, Георги Георгиев, Добромир Пеев и Стефан Златев – капитан; Полузащитници: Тони Тодоров, Евгени Михайлов, Бато Радонич, Димитър Стойков, Евгени Руссу, Ангел Баков и Николай Василев; Нападатели: Росен Каптиев, Владимир Вукайелович, Христо Драганов и Костадин Везьов; Треньор на отбора: Пламен Бежански – Газдата.

11

„Левски“ (Чикаго) на полуфинала срещу „Торино“

Освен историческия успех, които изковаха „сините“, отборът направи геройство, и подобно на тимовете от английската виша лига, изигра три мача за четири дни.
В четвъртък вечерта „Левски“ победи с 4:1 перуанския тим „Торино“ 2005, в отложена полуфинална среща за щатската купа. Мачът започна с гол от съблекалнята, след като във втората минута Бато Радонич напредна по дясното крило и центрира, намери добре пласирания Евгени Руссу, който се извиси над двойката централни защитници и вкара с глава за 1:0.

DSC_0063

Душан Обредович – Дуле

Десет минути по-късно, бившият играч на сръбския „Хайдук Кула“ – Душан Обредович, открадна една топка в центъра и подхвана атака. Кълбото стигна до Бато Радонич, който с едно докосване изведе хитро с гръб в коридор Владимир Вукайелович и той вкара за 2:0. В 35-та минута съдията отсъди спорен фал фронтално срещу българската врата и перуанците намалиха на 2:1. Малко преди края на първата част, Владимир Вукайелович намери по прекрасен начин Бато Радонич, който овладя и прехвърли вратаря за 3:1.

DSC_0426

Владимир Вукайелович (в ляво) и Бато Радонич (в дясно) в атака

В средата на втората част, по дясното крило в центъра на терена, Владимир Вукайелович се освободи от персоналния си пазач и пусна топката напред, Бато Радонич надбяга двамата централни защитници и вкара, под плонжа на вратаря, за 4:1 . На полувремето резултатът беше 3:1 за „Левски“. През цялото време, на вратата на „сините“ геройски пази полевият играч Димитър Стойков. Статистиката между двата съперника показва три победи за „сините“ и един равен мач с голова разлика 13:4.

DSC_0719

Радостта след гола на Танко Дяков

В неделя сутринта, „Левски“ имаше мач от първенството на „бялата“ дивизия в Премиер Сокър Лийг, срещу японския тим „Шогун Уинд“ 1988. Българите постигнаха очаквана победа с 6:1. Два гола за „сините“ вкара бившият футболист на „Черно море“, „Берое“, Славия“ и „Локо“ (София) – Танко Дяков, а по веднъж се разписаха Христо Драганов, Венцислав Динков, организаторът Николай Василев и спонсорът Костадин Везьов.

DSC_0559

Костадин Везьов се радва на попадението, което отбеляза

Японците отбелязаха на контраатака, а на почивката резултатът беше 3:0. Двата отбора имат общо пет официални мача помежду си, с пет победи за „Левски“ и голова разлика 26:4.
Заради отсъствието на единия от основателите и капитан на „Левски“ (Чикаго) – Александър Карабелски, който е на почивка в България, лентата в трите паметни мача носи вторият капитан Стефан Златев.

????????????????????????????????????

Стефан Златев

„Шапка свалям на абсолютно всички играчи, спонсори и фенове на отбора за непрестанната подкрепа и вяра в каузата „Левски“ зад океана. Все пак ние сме аматьори и за нас трите победи в сгъстения график са голямо постижение. Имаме 60 картотекирани състезатели и всички те са допринесли за успехите на отбора. Специални благодарности на големия човек и левскар Красимир Иванов – Къната. Това е човекът, който с личния си пример на непримирим победител и защитник на българската чест по футболните терени на Америка, ме вдъхнови да продължа делото му и да утвърждавам българската футболна общност сред останалите народи в интернационално Чикаго“, коментира организаторът на „Левски“ (Чикаго) – Николай Василев.

????????????????????????????????????

Двама от създателите на „Левски“ (Чикаго): треньорът Пламен Бежански (в ляво) и организаторът Николай Василев с Купата на щата Илинойс за 2016

Тази неделя, от 9:00 ч. сутринта, на адрес: Wheeling High School, 900 S Elmhurst Rd, Wheeling, IL 60090, „Левски“ приема лидера в класирането „ДеПол“, който няма загубена точка до момента. „Сините“ са трети във временното класиране с 22 точки, след „ДеПол“ и румънския „Оасу“ с по 24. Статистиката между двата отбора преди мача показва, че „студентите“ са основният съперник на „Левски“ в първенството и турнира за купата. До този момент двата отбора са изиграли шест мача помежду си, четири за първенство и два за купата. В четири от мачовете българите са излизали крайни победители, като в единия от двубоите за купата през миналия сезон на полуфинал, мачът завърши наравно 2:2 и „сините“ победиха с дузпи. Българите имат още един равен резултат за първенство през първата година от създаването си 2:2 и само веднъж са претърпели неуспех през миналата година с 4:3. През 2014 г. „Левски“ победи „ДиПол“ на финала за купата с 4:0. Головата разлика е 20:13, в полза на най-добре представящия се български отбор за последните три години.

Галерия снимки:

????????????????????????????????????

Димитър Стойков с двете си дъщери

DSC_0973

Легендата Тони Тодоров със семейството и приятели

????????????????????????????????????

Евгени Михайлов със сина си

DSC_0824

Танко Дяков, Николай Димитров, Росен Каптиев и Георги Георгиев

????????????????????????????????????

Евгени Руссу вкара първия гол на полуфинала

DSC_0079

Организаторът Николай Василев със семейството

????????????????????????????????????

Христо Драганов целува Купата

DSC_0004

Вратарят Николай Димитров

xchj

Златните медали с юбилейното логото по случай 100-години от създаването на ISSA

 06

Росен Каптиев отбеляза на финала

07

Танко Дяков се справи страхотно на финала

08

Невероятният Владимир Вукайелович отбеляза хеттрик на финала

09

Бато Радонич вкара на финала

DSC_0163

Убийственото нападателно трио на финала

DSC_0361

Георги Георгиев – Рейнджъра стисна зъби и игра въпреки контузия

DSC_0580

Поздравления за голмайсторът Владимир Вукайелович

DSC_0089

Кадър от полуфиналният мач срещу „Торино“

DSC_0122

Централният защитник Йордан Ковачев беше безпогрешен на полуфинала

 DSC_0249

Капитанът Стефан Златев на полуфинала

DSC_0325

Бато Радонич отбеляза две попадния на полуфинала

DSC_0255

Двамата голмайстори Христо Драганов и Венцислав Динков се поздравяват

DSC_0377

Вратарят Цветелин Николов

    DSC_0820

Голмайсторът Николай Василев чисти топката миг преди нападателят на „Шогун“ да отбележи

DSC_0407

Любовта към отбора се предава от баща на син

[embedvideo id=“tbXjHbtWl9E“ website=“youtube“]

[embedvideo id=“3oQ2GYcuOQI“ website=“youtube“]

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.