04Голмайсторът Росен Каптиев

През изминалия уийкенд в Дейтън, Охайо се проведе „Турнирът на шампионите“ между първенците на 14-те среднозападни щати. За втори път в историята на българския футбол зад граница, след 2007 година имаше отново наш представител във възрастовата група за над 30-годишните. Като финалист за купата на щата Илинойс – чикагският „Левски“ 2014 се класира за най-големия футболен форум в тази възрастова група.

sdrfghj

Централният защитник Fabricio Lemus и вратаря Raymond Weaver

„Сините“ събраха футболисти от три щата, за да успеят да участват в турнира. Играчи с различни националности от Илинойс, Индиана и Охайо защитаваха българската чест. От Чикаго тръгнаха едва 11-сет души, заедно с ръководството на отбора. Легендата Тони Тодоров, Стефан Златев, Йордан Гочев, Димитър Стойков, Йордан Радев, братята Андон и Георги Ценови, бащата Виктор и синът Евгени Руссу и треньорът Пламен Бежански. Към отбора от съседният щат Индиана се присъединиха Росен Каптиев, който доведе подкрепленията Димитър Бойков, американецът Brian Peri и латиносът Fabricio Lemus. От Охайо водач на групата беше Евгени Михайлов, той присъедини към отбора вратря Raymond Weaver, Brian Hoheisel и японецът Hiroshi Takakusaki. „Не знаехме какво да очакваме, защото половината отбор ни беше непознат. Всяко място, с изключение на последното, щеше да е успех за нас“, коментира играещият помощник треньор на „Левски“ – Тони Тодоров, на тръгване за Охайо. Като абсолютни дебютанти в турнира „сините“ бяха отписани още преди него и имаха най-трудната програма.

11

Японецът Hiroshi Takakusaki и американецът Brian Peri

В съботния ден, нашите имаха цели три мача с две полувремена по 30-сет минути. В първата си среща, в 9:00 часа сутринта, местно време, „Левски“ завърши наравно 3:3 с шампиона на щата Мичиган „Игълс“. Българите поведоха в резултата с 1:0 с гол на Росен Каптиев, но мичиганци вкараха три гола и обърнаха резултата до 3:1. Ситуацията изглеждаше безнадеждна, поради факта, че 20-сет минути преди края на мача беше изгонен с пресилен, директен, червен картон вратарят Raymond Weaver. На негово място застана Йордан Гочев. До края на мача главната съдийка отсъди две дузпи в полза на българите, реализирани от Росен Каптиев и Fabricio Lemus за крайния резултат 3:3. „Първия мач за нас беше ориентировъчен, за да се видят качествата на футболистите. Цяло чудо е, че успяхме да се доберем до равенството“, коментира треньорът на „Левски“ – Пламен Бежански.

gfhj

Йордан Радев печели въздушен двубой

Във втората си среща, от 12:15 часа, местно време, „сините“ се изправиха срещу миналогодишния шампион на турнира „Ла Гранате“ и го победиха с 2:0. Тимът, съставен от перуанци, мексиканци, аржентинци и бразилци, беше сочен като основен фаворит в турнира. В герои за „Левски“ се превърнаха братя Ценови и резервният вратар Йордан Гочев. Стражът опази вратата си суха, като най-ефектното му спасяване беше при резултат 0:0. След опасен удар с глава, Гочев изби топката от долния ляв ъгъл по феноменален начин. В края на първата част, Георги Ценов вкара страхотен гол от воле за 1:0. С подновяването на играта, брат му Андон беше блъснат в гръб за една висока топка в наказателното поле и съдията отсъди дузпа, която Fabricio Lemus реализира за 2:0. Така българите детонираха шампиона и учудващо за всички се наредиха сред кандидатите за трофея. Битката между лидерите на двете девизии „бялата“ и „червената“ в Премиер Сокър Лийг, беше спечелена по-категоричен начин от „Левски“. „Това ни беше най-добрият мач в турнира, защото бяхме все още свежи и играхме с огромна концентрация. Допълнителен стимул беше фактът, че противникът също представляваше Премиер Сокър Лийг и нашия щат“, коментира Пламен Бежански.

13

Стефан Златев

В третия си мач, от 4:00 часа следобяд, българите победиха с минималното 1:0 представителя на щата Индиана – „BRSC“. Единственият гол в мача беше дело на Росен Каптиев в 13-та минута. Умората на българския тим беше толкова очевидна, че голмайсторът Росен Каптиев заигра от позицията централен нападател, като центарален защитник. През по-голямата част от мача българите се бранеха и със сетни усилия отблъскваха атаките на противника. След успеха „Левски“ стана временнен лидер и само победа на следващия ден в очертаващия се финал с другия основен фаворит „Форт Уейн“ гарантираше първото място за „сините“. „Този мач го спечелихме, въпреки натрупаната умората. „BRSC“ имаше само един мач сутринта, а ние бяхме изиграли вече два. Бяха по свежи от нас и до последно можеха да ни изравнят или победят“, каза треньорът Пламен Бежански.

10

„Форт Уейн“-Левски Чикаго 2:2

В неделя сутринта „Левски“ излезе в последния си финален мач срещу миналогодишния вицешампион на турнира „Форт Уейн“. Още в началото на мача българите усетиха съдийското подпиране, след като „Форт Уейн“ вкараха гол от засада и поведоха с 1:0. Пет минути по-късно Росен Каптиев вкара абсолютно редовен гол с глава, но незнайно защо страничният рефер вдигна засада и главният отмени несправедливо попадението. Въпреки тази подигравка, на следващата атака Росен Каптиев вкара неспасяем гол със силен удар от границата на наказателното поле за 1:1. Преди края на първата част, капитана Андон Ценов покачи на 2:1. Полувремето завърши по-възможно най-добрият начин за „сините“, но тепърва почваха проблемите за отбора. Десет минути след подновяването на играта, централният защитник Fabricio Lemuс беше сритан жестоко и ударен с лакът без топка на аутлинията пред погледа на страничния съдия. Странно защо, съдията не вдигна флага да маркира нарушението, иначе спокойният мексиканец не издържа тази несправедливост и отвърна на удара. Тогава се намесиха и останалите футболисти, които поискаха обяснение и от страничния съдия. Напрежението ескалира до такава степен, че се наложи организаторите на мащабното състезание, включващо и надпревара в опън девизия за мъже и жени, да се намесват. Обикновено в такива ситуации се дават картони и на двамата провинили се футболисти, но странно защо, главният съдия даде жълт картон за играча на „Форт Уейн“ и червен за Lemus. След поредната несправедливост, Стефан Златев започна да ругае съдиите на английски, като едновременно с това им налиташе на бой. С тази постъпка си изкара червен картон и остави отбора с девет души. Така, в продължение на оставащите 20-сет минути, нашите бранеха вратата като „Опълченците на Шипка“ и се бореха в неравностойно положение девет срещу четринадесет. Въпреки това „сините“ задържаха преднината до края на редовното време. Обикновено в такива къси мачове не се два продължение или ако има такова е не повече от няколко минути, но съдиите бяха решили този мач да не завърши с победа за българите и в петата минута на продължението американците стигнаха до изравнителното попадение за 2:2. Мачът свърши на момента и съдбата на трофея беше вече в краката на други футболисти.

drfgjhk

Пламен Бежански дава настъвления на японецът Хироши

Мачът между „Форт Уейн“ и „BRSC“ игран от 12:00 часа, завърши с победа за „Форт Уейн“ с 1:0. Голът беше вкаран от статично положение, след изгонването на вратаря на „BRSC“ с директен червен картон. Всеки друг резултат устройваше българите, освен победата. Така след две победи и два равни мача, с един гол по-малко („Левски“ има 3+, а „Форт Уейн 4+), „сините“ останаха втори без загубен мач. Но въпреки това, без съмнене, „Левски“ Чикаго 2014 беше най-добрият отбор в „турнира на шампионите“ и е моралният шампион. „Въпреки всички несправедливости, на които бяхме подложени, направихме много добро представяне, с което надминахме и собствените си очаквания. Благодаря на генералния спонсор на отбора Димитър Огнянов, президент на транспортна компания „NAVIGATION“, за оказанта основна подкрепа, без която това пътуване до Охайо щеше да бъде трудно осъществимо“, завърши изказвнето си Пламен Бежански, който на следващият ден след финала се прибра в родния Благоевград, където ще остане до октомври. Тази седмица „Левски“ почива и няма мача за първенство. Ръководството на „синия“ клуб има време до другата седмица да намери достоен временнен заместник на Пламен Бежански.

DSC_0195Бившият юношески национал на СССР-Виктор Руссу

[embedvideo id=“CMXl4wEjcso“ website=“youtube“]

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.