01

Нели в предаването „Това го знае всяко хлапе“ по БТВ;

 

Николай Василев разговаря с националната рекордьорка по лекаатлетика Нели Митрева.
Българската лекоатлетка Нели Митрева е на 30 години и е родом от София. Има две Бакалавърски степени (първата – треньор по лека атлетика, втората – учител по физическо възпитание и спорт) и една Магистърска (спортна журналистика) в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ и още една Бакалавърска (журналистика) от Софийския университет. Не е омъжена, но пък е открила мъжа на живота си. На 4 годишна възраст започва да плува под ръковоството на майка си, която е бивша рекордьорка на 50 метра бруст за девойки., но когато е на 10 години треньорът по лека атлетика Таня Димитрова вижда талан в нея и предлага на майка и да вземе Нели да тренира лека атлетика в ЦСКА. И така цели 19 години нашето момиче се занимава с лека атлетика. Тя е многократна репобликанска шампионка по многобой, тласкане на гюле, хвърляне на копие, диск, както и в различните бегови дисциплини. Има участия на Балкански игри , Купа Европа, ЕП и СП. От една година се занимавам с култоризум – вече знаете за купите и от Балтимор. Освен със спорт в България Нели се е занимавала с журналистика. Започва като репортер във вестниците „Телеграф“, „7 дни спорт“, „Меридиан мач“ и БГ Радио, а в компанията „Нетинфо“ става редактор на известен спортен сайт. Българката постоянно живея в САЩ от около 2 години, но от около 10 ангажименти я връщат в Америка за по няколко месеца. В САЩ е фитнес модел и персонален треньор. Спортът е целият и живот, така, че на него е отдела и малкото си свободно време, което има.

05

Нели награждава спортни таланти;

– Здравей Нели, поздравления за двете спечелени купи на турнира по бодибилдинг в Балтимор. Всъщност в кои дисциплини го направи и доволна ли си от постигнатото?
– Здравейте. Благодаря. Взех купите в категория „Woman Figure Open” и „Woman Figure Novice”. Освен това, публиката ме избра и за фигура на надпреварата, което е най-голямата награда за мен. Чувството от това, как публиката ме аплодира по време и след моято представяне ме направи щатлива, защото аз съм българка, която се опитва да се наложи в американския бодибилдинг…
– Колко време се готви за това състезание и какъв ти е дневният режим на тренировки и хранене?
– Аз цял живот тренирам, винаги съм била във форма, както знаете преди бях лекоатлетка. Просто по концентрирано и усърдно започнах да правя фитнес от една година. На 15 януари сложих началото на убийствените тренировки и глада, за да мога да трансформирам фугурата си на бегачка, в такава на бодибилдърка. Тренирам всеки ден по 2 пъти, общо по 4.30 часа на ден. Хранителният ми режим се мени в зависимост колко време ми остава до състезанието и дали имам нещо, което да се корегира по фигурата ми. Храня се през 3 часа.

02

Грамотата на Нели за рекорда и през 2003;

– Разбрахме в предисловието, че работиш като персонален треньор, а ти имаш ли личен треньор или сама се готвиш за турнирите?
– Да, имам. Независимо, че разбирам от такъв тип тренировки, аз също имам нуждата от треньор до себе си. Първо защото, когато един атлет се готви за състезание той трябва да мисли само за това, втото когато се вижда всеки ден в огледалото, не може да има реална представа за това как изглежда, а работата на треньора да вижда трезво нещата и корегира, ако има нужда. Третото, треньорът те мотивира – тренировките са убийствени, глада също, той е човекът, който те кара да продължиш започнатото. Четвърто – той вижда как всяка една храна ти се отразява. Освен това треньорът е основният човек, който следи обезводняването преди състезанието, това атлетът сам няма как да го направи. Така, че всички тези неща и още много други за мен ги прави Ники Димов, който е един от най-добрите български култористи от близкото минало. Той е човекът, който изцяло ме подкрепя, тренира и мотивира да продължавам напред. Винаги съм го казвала и ще го кажа пак: : Аз съм продукт на Ники Димов, той ме съзаде и след година ще бъдем непобедими тук“. Неговият треньор – Венци Чанев също играе важна роля в подготожката ми. Той ни помага с безценни съвети, подготвя хранителния ми режим и следи обезводняването ми преди състезанието.

03

Снимка на спечелените медали и купи в леката атлетика;

– Как ти и екипа ти успяхте да постигнете тези отлични резултати, при положение, че те са в България, а ти тук, как комуникирате?
– Моят треньор е тук в САЩ. В Българя се намира само Венци, с който комуникираме по телефона и Скайпа.
– Коя е най-трудната част от подготовката физическата, психическата или диетата и защо?
– В този спорт тренировката и диетата за най-малкият проблем. Психически да издържиш по време на цялата трансформация на тялото ти, което е комбинация от много критични физически състояния на тялото ти, не е за всеки. Само хора като мен могат да разберат за какво говоря, нищо друго не е по страшно, гадно и трудно от това…!
– Много хора смятат, че бодибилдинга не е за жени, очевидно ти не мислиш така, какво те мотивира да постигаш успехи в този спорт?
– Това го казват хора, които не са виждали фитнес и на снимка! Такива хора, които са обезобразили тялото си с банички и какви ли не пороци и не могат да изказват мнение по въпроса! Това е личен избор. Второ: Да допуснеш правописна грешка е нормално, но да занемериш тялото си и да направиш шкембе е НЕПРОСТИМО! Трето, моят спорт не е само мускули, а и красота и сексапил, за които съдийте гледат по време на състезанието и ако ги нямаш не се класираш добре. Така, че тези хора, които си мислят подобни неша да си ги запазят за тях, а не да ги блъскат в лицето на хората и състезателите, които искат да изглеждат добре и да обичат тялото си.

04

Подлагат Нели на функционални изследвания, за да видят какво се случва с тялото и по време на бягане;
– На колко състезания по-бодибилдинг си участвала до момента и какви са бъдещите ти цели в този спорт?
– Състезанието ми в Балтимор беше моят дебют на състезания от кандара на USBF Federation. На 17 май ще участвам на Atlas Classic в Мериленд, на 12 юни имам състезание в Пенсилвания, на 10 юли в Ню Джърси и на 15 ноември отново ще се върна в Пенсилвания. Ако имам силата можем с моя треньор да направим и едно-две състезания на NPC. Но тези неща се мислят в процес на тренировка… Плановете ни с Ники са догодина да участвам на Арнолд класик и Мис Олимпия.
– Ти спомена в предварителния разговор, че контактуваш с фитнес модела Ларис Рейс, как се завърза вашето приятелство и кое е най-важното нещо, което си научила от нея?
– Лариса е блиска приятелка на Ники, понякога в Лас Вегас те тренират заедно, а и тя доста често се консултира с него за тренировки, хранене и т.н. Нашето приятелство започна в интернет, а най-важното нещо, на което ме научи – Never give up!!!

06

ЕА кани Нели да участва в семинара на ИААФ на тема „Жените в световната лека атлетика“, който се проведе миналата година в Бирмингам (Англия);
– Ти си работила като модел, каква е основната разлика в работата и кое е по-лесно да си модел или фитнес модел?
– За мен работата като фитнес модел е по лесна и приятна, защото се чувствам повече в собствени води. Работата като класически модел също не е зле, но понякога ревютата и „кифленското“ излъчване, което трябва да имам ми идват малко в повече. Обожавам и 100% от ежедневието ми съм с клин и маратонки, а роклите и високите токове направо ме убиват.
– В България имаш кариера, като спортен журналист, какво те отказа от тази професия?
– Не съм се отказала от нея. Не мога да се откажа от нещо, в което бях много добра и имам признанието на големи имена в тази област. Просто така се завъртя живота ми, но дори и в момента помагам на студенти, които учат журналистика с какво мога.

07

ИААФ кани Нели в семинари за развиване на леката атлетика сред децата в училищата;
– Много хора, се възхищават на твоята упоритост и искат да са на твое място, интересно е теб какво те мотивира, ти на какво се възхищаваш?
– Не знам дали точно може да се нарече мотивация. В моят живот един единствен човек изгради психиката на боец и победител в мен. Това беше моят баща. Преди 8 години, пребирайки се от тренировка вкъщи, отидох да видя татко, който лежеше на дивана в кухнята, беше болен от няколко седмици. Прегърнах го и тогава за последен път усетих дъха му и туптенето на сърцето му. Той почина в ръцете ми. Тогава се заклех, че ще живея и заради него и ще продължавам да трупам отличия в спорта и никога няма да се откажа от това, за което съм родена – да бъда победител! С една дума, трагедията ме направи непоклатима!

08

Спортният блог на Нели в НетИнфо;

– Постигала ли си „американската“ си мечта и за какво още мечтаеш?
– Хора, стига, няма „американска“ мечта, това са глупости. За да постигнеш нещо в тази страна трябва да си упорит, постиянен и да докажеш на хората, защо си това, което си… Мисля, че го постигам…
– На кого искаш да се извиниш?
– На семейството и приятелите ми, че не мога да си бъдя толкова често в България. На Ники, че отвреме на време му скъсвам нервите…
– На кого искаш да благодариш?
– Искам да благодаря на Ники за всичко, което прави за мен, на моите приятели тук и в България, че ме подкрепят толкова силно в това, с което се занимавам, на моето семейство и на Бог, че ми дава здраве да продължавам напред.

09
Когато е в България Нели посещава приютите за бездомни животни и помага с грижи и храна;

010

Нели като модел в последното ревю на Капанов;

011

Балтимор 2014

 

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Вижте галерия от снимки на Нели Митрева

015-1 017 018 019 019-1 022 024 43 44 45 10287264_10202643043411285_1992812401_n 10327020_10202643043571289_1443279414_n 10346686_10202643043451286_1070440754_n

[embedvideo id=“xSlrHMXlDXY“ website=“youtube“]

[embedvideo id=“HhXz9YtjlSo“ website=“youtube“]

[embedvideo id=“-B9CpEU4JNU“ website=“youtube“]

[embedvideo id=“IMPQAHaIur8″ website=“youtube“]

[embedvideo id=“4eDcxpu3weY“ website=“youtube“]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.