Най-силният български полицай Мариян Димитров е на 28 години от град Пловдив. Oт десет години работи в системата на МВР, като в момента е младши инспектор. Преди да се утвърди като елитен състезател по силов многобой, се е занимавал с плуване, гребане, айкидо, бокс и силов трибой. Тренира силов многобой от три години, за това време е постигнал множество успехи на българската и международната сцена. Връх в състезателната му кариера са двете му участия в „Шампионска лига“ (като на първото влиза в първите десет) и „Арнолд Класик“. Най-силни са му раменните дисциплини, където има нестандартни лични рекорди, като пет повторения на лег преса от 1300 кг. и френско за трицепс с 200 кг.

– Как самите състезатели се класират да участват на „Арнолд спорт фестивал“?
– Изпращат се индивидуални покани на всеки спортист, като преди това той трябва да бъде одобрен. Аз получих покана, чрез съдействието на най-добрия български състезател в този спорт – Митко Саватинов. В края на миналата година, той направи Европейско състезание. На него успях да му направя впечатление с постигнатите резултати, след което той ме препоръча на директорката на „Арнолд Класик“ и ето ме тук, благодарение на това.
– Как си намери спонсор?
– Реших да напиша имейл на г-н Михайлов, първоначално си мислех, че няма да ми обърне внимание, но бях приятно изненадан когато ми се обади и си поговорихме. За мое щастие той прояви интерес, за което съм му много благодарен. За мен участието ми на „Арнолд Стронгмен Класик“ е сбъдната мечта.
– Как разбра за „Montway“?
– Гледах рубриката на Миролюба Бенатова за успелите българите от Америка. И от там разбрах, за Мишо от Монтана.
– Ти идваш за първи път в Америка, какви са ти първите впечатления?
– Тук е друг свят, всичко е голямо, все още съм в културен шок. Хората са много възпитани, всички се поздравяват и се извиняват за най-малкото нещо. Заговорих един полицай пред залата, споменах му, че сме колеги и въпреки студеното време той дори си свали ръкавицата, за да се здрависаме. Пожела ми лека вечер, много възпитан човек. Също така, ми направи впечатление, че много малко хора пушат и никой не хвърля отпадъци по земята. Хората са научени да пазят чистота.

– До сега тренирал ли си с уредите, които се ползват тук в различните дисциплини?
– Съвсем скоро се опитах да си направя подобни, но точно тези ги видях на състезанието за първи път.
– Можеш ли да опишеш емоцията, която изпита на „Арнолд Спортс Фестивал“?
– Няма как да се обясни с думи, това нещо трябва се изживее. Участвал съм на всякакви големи състезания, но въобще не съм очаквал такова високо ниво, такава грандиозна организация с толкова много зрители и участници.
– Какво би казал на тези, които също като теб се занимават с този спорт в България?
– Не трябва да се отказваме в никакъв случай и нищо не трябва да ни спира. За да стигнем до тук трябва да го искаме много силно, да тренираме усилено и дори ако е нужно, сами да си търсим спонсори.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.