„Миньор“ Чикаго изигра най-силния си полусезон в майсторската група на Метролигата. Българите спечелиха рекордните 17 точки в 9 срещи. Това им отреди четвърто място с еднакви точки, но по-лоша голова разлика с полския „Игълс“ 1940.
Временен лидер – с 23 точки, е гръцкия тим „Хеленик“, а веднага след него – с 21, се нарежда немския „Швабен“ 1926.
За сравнение, през първата година, в най-силната аматьорска лига на САЩ – Метрополитан, „Миньор“ спечели само три точки, без да победи нито един противник.
В последния си двубой, преди почивката на полусезона, „чуковете“ победиха като гост с 1:2 „Кикърс“ 1958. Преди мача, българите имаха само една победа срещу немците. Още с първата атака, страхотна комбинация между Танко Дяков и Мирослав Манолов доведе до ситуация за гол на последния, но Манолов би слабо топката и вратарят спаси. На полувремето резултатът се запази при нулево равенство.

Голмайсторът Мирослав Манолов

С подновяването на играта, Мирослав Манолов беше в основата на успешна атаката на „винкелите“. Той проби по дясното крило и подаде напречен пас в наказателното поле на домакините, там беше добре пласирания Ивалин Гунчев, който изпревари персоналния си пазач и вкара за 1:0. В 75-та минута, младият Теди Коларов изведе по прекрасен начин опитния Мирослав Манолов, който беше буквално пометен в наказателното поле от централния защитник на немците. Главният съдия посочи мигновено бялата точка, а Манолов покачи за 2:0 с удар в противоположния ъгъл на плонжа на вратаря. Въпреки преднината, последните 15 минути от мача бяха истинска „шипченска епопея“, където „миньорци“ се бранеха геройски да запазят победата и трите точки. В допълнителното време, реферът направи жест към домакините и свири спорна дузпа за игра с ръка, в наказателното поле на „жълто-черните“. Немците вкараха почетното попадение и минути по-късно съдията свири край на срещата.

„Mиньор“ (Чикаго) 2010

„Поздравявам абсолютно всеки, който през годините по някакъв начин е допринесъл и се вълнува от играта на „Миньор“. Както в живота, така и в един футболен отбор, има възходи и падения. В досегашната история на „Миньор“, този отбор е третия дрийм тим. През 2011 година станахме шампиони в най-долното ниво на футбола в Чикаго, но го направихме по категоричен начин още с първото си участие. Две години по-късно, с дрийм тима от 2013 година спечелихме купата на Премиерлигата и играхме финал за щатската купа. Смело можем да заявим, че сегашният отбор на „Миньор“ е третия дрийм тим, защото „Миньор“ не беше надигран от нито един противник от началото на сезон 2017. Апетитът идва с яденето и през втория полусезон целта на отбора е да запази добрите си изяви и да завърши между първите три отбора в групата“, коментира създателят на „Миньор“ Чикаго – Николай Василев.

Галерия снимки:


Опитният Танко Дяков

Мирослав Николов

Играещият треньор Стефан Златев

Младият Велиян Михалев

Вратарят Мартин Митев боксира

„Чуковете“ изграждат стена

Треньорът Емил Миланов дава напътствия на полувремето

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.