Михаил Томов нанася смола около основите на бюста01

Интервю с г-н Михаил Томов, основният дарител и организатор за изграждането на първия бюст-паметник на Васил Левски в Чикаго.
– Г-н Томов, защо се забави направата на паметника?
– Всички знаете, че климатичните условия през зимата бяха неподходящи за извършване на строително-монтажни работи. Ако бяхме започнали изграждане, това щеше да компрометира качеството. В същото време, на 22-ри март ми се наложи да се прибера спешно до България, поради здравословни проблеми на хора от моята фамилия.
– Колко време ви отне цялата организация по изграждането на бюст-паметника?
– Идеята ми дойде през месец ноември 2012 г., когато бях за първи път тук в Чикаго. По-късно в България направихме инициативен комитет, а след това и фондация „Ние българите по света“ за направата на бюст-паметника. На 15-януари 2014 г. паметникът пристигна в Чикаго. От тогава до сега, поради бюрократични причини се забави изграждането му. 04

Почистване от остатъчни материали

– Колко пъти ви се наложи да идвате в Чикаго по този повод?
– Четири пъти, средно по един месец. Като последния път дойдох на 27-ми април и слава Богу, че най-после паметникът на Васил Левски в Чикаго е факт. Смея да твърдя, че качеството на монумента и излъчването на бронзовия бюст на Апостола е най-доброто, което съм виждал. Това го потвърждават всички българи, които са го видяли.
– Къде отсядате, когато сте в Чикаго?
– Настанявам се в Евангелска Петдесятна Църква „Нов Живот“ на адрес: 1480 Oakton St, Des Plaines, IL 60018
-Колко струва финансирането на идеята до сега?
– След официалното откриване на бюст-паметника, по примера на Левски, ще бъде публикуван бележникът ми със записките за разходите и даренията в следващия брой на вестника.
– Кога ще бъде официалното откриване?
– Каним всички наши сънародници на светлия български празник 24-ти май в 2:30 следобяд в църквата „Свети Иван Рилски“, намираща се на адрес: 5944 W Cullom Ave, Chicago, IL, 60634. Използвам случая чрез вестник „България“ да поздравя всички, които взеха активно участие в изграждането на паметника на непреходния български герой.

02  Дъха ти спира и нямаш думи пред величието

 

05

Светинията е готова

06
Чуството на радост е несравнимо

Радостина Павлова, кореспондент на в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.