Пастор Владимир Георгиев и пастор Станимир Танев

Намираме се в евангелската църквата „Нов Живот“ тук в Чикаго. Пред мен са двамата пастори – главният, Владимир Георгиев и неговият помощник Станимир Танев.
– Разбрах, че организирате за българското общество безплатни консултации за различни видове нужди, например: медицински, адвокатски услуги и т.н. Правили ли сте подобно нещо преди и как се роди тази идея?
– Владимир Георгиев: Искам да кажа, че като главен пастор на евангелската църква „Нов Живот“ тук в Чикаго, вярвам, че една от дейностите, които църквата трябва да има това е социлната дейност и през годините нашето желание и старание винаги е било да посреща както духовните и физическите, така и материалните нужди на нашите сънародници тук в Америка и по сякакъв начин да им помагаме със тяхното интегриране в новото общество, което ни приема тук. Тази инициатива, всъщност, е продължение, тя е нещо, което започнахме преди четири години. Тогава направихме безплатните консултации с лекари, психолог и социален работник и около педесет наши сънародници дойдоха и се възползваха. Те получиха много ценна и полезна информация за тях от специалисти, които практикуват тук в Америка. А сега, няколко години по-късно, инициативата се разширява и нашето желание е на много по-голямо място, каквото е паркът в Елк Гроув, да издигнем един палатков лагер, в които българи за българи отново да помогнат на такива, които имат нужда. Вече инициативата не е само от църква „Нов Живот“ в Чикаго, а се включват и останалите три евангелски църкви, които са тук в нашия район и, разбира се, всичко това е под благословията и егидата на главното консулство, което ни помага да огласиме и осъществиме това мероприятие. Целта, разширявайки тази дейност, както вече казах първоначалната идея беше за осъществяване на медицински прегледи и социални информации, всъщност сега ще добавим и консултация с адвокати, с хора, които са експерти в данъчното облагане, регистрация на фирми и специалисти дори относно обработване на документи, които са нужни за подаване на работа, така наречените резюмета или SV-та, както са познати в България. Нещо, което също така добавяме и което не е чуждо на нашата дейност, като мероприятие ще бъде подготвени специално пакети с храна за домакинства, които са социално слаби, дрехи втора употреба, дарени от членове на църквата за такива наши сънародници, които отново могат да се възползват. Мисля, че пропуснах, но имаме дори и зъболекарски консултации. Мога да кажа, че около двайсет до двайсет и пет специалисти, които са практикуващи в Америка ще помогнат между 12 на обяд и 4 следобяд в един импровизиращ палатков лагер в парка на всички наши сънародници, които се нуждаят от помощ, от съвет, от посока. Знаем, че езикът може да бъде ограничаващ, информацията, която се предлага, по някой път е предизвикателство да се намери и българи да помогнем на българи вярвам, че това ще бъде много насърчително.

02

В работна атмосфера преди пикника

– Станимир Танев: Като българска общност искам да се сплотяваме и това нещо, което ние правиме в този момент е, искам да ви призова -ако имате нужда от помощ, нашата ръка е протегната, и аз вярвам, че това ще бъде само едно добро начало. Много други бизнес-организации, може би, ще откликнат и в бъдеще тази общност ще се развие по много по-добър начин. Всеки един от нас е чувал, че българите всеки гледа за себе си. Аз не го вярвам това и за последните седемнайсет, осемнайсет години тук в Чикаго сме го доказали, че можем да работим заедно. И сега протягаме ръка към вас – заповядайте, бъдете част от това тържество на Българската общност, както аз го наричам. Очакваме да ви видим.
– Кажете ни как направихте така, че всички тези толкова заети специалисти да отделят от времето си да дойдат. Има ли някой, който им заплаща това време или и при тях всичко е на доброволни начала?
– Владимир Георгиев: Може би половината от хората, които ще водят тези консултации са редовни посетители на нашата църква и техния труд е абсолютно доброволен. В момента, в който ние им представихме идеята, те веднага я приеха и се зарадваха, след което с останалата половина, които не посещават нашата църква, ние осъществихме контакт по телефона. Те също приеха и откликнаха на тази идея. Всичко е на доброволен принцип. Аз споменах двайсет и двайсет и петдуши, но всъщност зад тази организация стоят още около осемдесет души, зад кадър. Това са хора, които ще изградят палатковата структура на място, ще бъдат тези, които ще подготвят храна подготвена за всички, които ще дойдат на събитието. Те ще бъдат тези, които ще посрещат, ще изпращат и ще помагат с каквото могат. Абсолютно всички от тези хора са доброволци, повечето от тях от евангелските църкви.
– Какво ви струва цялата организация. Откъде идват парите?
– Станимир Танев: Както казахме всичко е на доброволни начала и ние като църква се опитваме да покрием по-голямата сума. Ние закупихме палатките, защото така ще можем да ги инвестираме за следващите години. Разходи ще имаме за това да подготвим пакетите с храна за тези, които са наистина нуждаещи се като семейства. Там инвестираме средства, даже търсим хора, които могат да ни помогнат, защото не искаме това да бъде тежест за семейства, ние искаме да им помогнем. До колкото зависи от нас ще направим всичко възможно. Между църквите събираме дарения, свързали сме се с някои бизнесмени, които също мислят по този въпрос с какво могат да ни помогнат. Говорим с компании, като „Малинчо“, които са готови да ни помогнат също. Отворени сме и сме готови да приемем помощ от всеки, който пожелае и ще им бъдем благодарни.
– За българите, които са новопристигнали и искат да ползват тези услуги, нека отново да уточните мястото и времето на провеждането?
– Владимир Георгиев: Датата е 24-ти август, тази неделя. Мероприятието ще бъде проведено точно от 12 на обяд до 4 следобяд. Значи, нещо, което научаваме туе е, важно е да се започне навреме, за да се свърши навреме и ще се постараем да бъдеме стриктни в това нещо. Ще бъде в „Бъси Уудс Гроув“, едно много популярно място за български пикници. Хората го знаят, намира се близо до „Elk Grove High School“. Има обява, която е вече пусната в българския вестник, както и на нашата уеб страница: bgnewlife.com. Предполагам, че вече циркулира и по накои от българските форуми и страници, които са на българската емигрантска общност. Също така и на сайта на българското консулство. Ние не получаваме материална помощ от консулството, но за нас е достатъчна тяхната подкрепа и присъствие. Генералният консул на България също ще присъства на събитието и ще има възможност да посрещне нуждите на въпроси относно консулски дела от страна на присъстващите българи. За нас е достатъчно консулството да го оповести и да сложи своя печат, ако мога така да кажа, на това събитие, за да може то да бъде събитие, което да помогне на българската общественост. Надявам се, както каза и пастор Станимир, това да бъде само началото, ние да повлечем крак и знам, че това ще даде възможност на българската емигрантска общност тук в Чикаго да бъде по-единна, да видим доброто, което е в нас и което Бог е дал, за да помагаме на тези, които са в нужда.

[embedvideo id=“xgmAGYlphlY“ website=“youtube“]

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.