Бронзовия ни медалист от Евро 2013 при юношите Георги Вангелов (57 кг) победи американеца Нейшън Гарет с 5:4 в двустранна среща между отбора на света и САЩ на емблематичния площад „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк. Това не бе дебют за нашия борец зад Океана, който не веднъж е участвал на силния турнир „Дейвид Шулц“ в Колорадо Спрингс, а сега се представи и в шоуто на най-добрите, което бе под мотото „Нощта на шампионите“.

Въпреки успеха на нашето момче светът загуби срещу домакините с 3:8. Останалите две победи записаха олимпийският и петкратен световен шампион Хаджимурад Гацалов (Русия), който се наложи над Кайл Снайдер с 6:3 в кат. до 97 кг, както и канадецът Хейслан Гарсия (65 кг).

Другият наш борец в битките – Борислав Новачков (65 кг), бронзов медалист от Евро 2014, претърпя поражение от стария си познайник от колежанското първенство Джордан Оливер с 1:4.

Изненади имаше и в останалите срещи. Настоящият европейски шампион Магомед Курбаналиев (Русия) отстъпи пред Брент Меколф с 8:11 в кат. до 65 кг, а двукратният бронзов медалист от световни първенства Джабраил Хасанов (Азербайджан) падна от Дейвид Тейлър с 0:6 при 74-килограмовите.

Фурор предизвика звездата на домакините Джордан Бъроуз, олимпийски шампион и № 1 в света, който тушира за Ацамаз Санакоев (Русия) в кат. до 74 кг.

За разлика от други години този път нямаше битка в тежка категория, но затова пък много емоции на хилядната публика на площада предложиха две срещи при жените, спечелени и двете от американките.

Янките за пета поредна година организират подобно шоу, което освен популяризиране на борбата има и благотворителен характер. Средствата ще отидат за подпомагане на 140 програми за развитие на този спорт сред младежите, в които се обучават около 3000 студенти.

Следват резултатите:

САЩ – Света 8:3

57 кг Нейшън Гарет – Георги Вангелов (България) 4:5
61 кг Джими Кенеди – Александър Богомоев (Русия) – 2:1
65 кг Джордан Оливер – Борислав Новачков (България) – 4:1
65 кг Логан Стейбер – Хейслан Гарсия (Канада) – 2:6
65 кг Брент Метколф – Магомед Курбаналиев (Русия) – 11:8.
74 кг Дейвид Тейлър – Джабраил Хасанов (Азербайджан) – 6:0
74 кг Джордан Бъроуз – Ацамаз Санакоев (Русия) – туш
86 кг Ед Рут – Теймураз Фриев – технически туш 10:0
97 кг Кайл Снайдер – Хаджимурад Гацалов 3:6

Жени
55 кг Хелън Марулис – Марсия Андрадес (Венецуела) – туш за американката
69 кг Ранди Милър – Алина Макхиня (Украйна) – 11:5

източник: www.bul-wrestling.org

 

[embedvideo id=“HzONJbKvcew#t“ website=“youtube“]

Leave a Reply

Your email address will not be published.