Доц. Лозан Митев (в дясно)

Скъпи сънародници,

Днешният свещен ден за всички Българи е събрал родолюбците от Чикаго, които със своята обществена и културна дейност отдавна са отвоювали правото да бъдат едни от най-достойните наследници на Възрожденската епоха, която възкреси нашия народ и му вдъхна общочовешките идеали и надежда за справедливост, достойнство, свобода и правда.
Решението на този ден да откриете паметника на Апостола на Българската свобода има епохално значение не само за Българската общност в Америка, но и за изявата на нашата национална култура сред пъстрото многообразие на културите донесени от емигрантите от Стария свят. Всеки един, който е напуснал своето отечество, е изоставил почти всичко като жертва за да стъпи на Новата земя, в която вярата и надеждата, че човещината, справедливостта и закона е станала основа в изграждането на Вашия живот.
Старият свят не можа да даде и да защити тези идеали и именно това накара милиони хора да го напуснат като дрипава дреха в търсенето на истината и смисъла на човешкото съществуване. Но това, което той успя да създаде, е духовността, която Вие всички можехте да понесете със себе си зад Океана съобразно силата, висотата и смелостта на Вашето сърце и ум.
Днешният ден е именно празника на победата на духовността като измерение и смисъл на човешкото съществувание. На този ден Вие чествате двамата равноапостоли и великия апостол на националната свобода и това не е противоречие или грешка.
Общото в делото и на тримата, които ги прави съзидатели на нашия народен дух и самоличността ни като Българи се състои в нещо много естествено и просто. И тримата, осенени от Святия дух и завършили земния си път посветени до край на своето дело изповядват една обща истина и вяра – вярата и истината в човешкото достойноство и свобода, вяра и упование в законността основана на справедливост и правда.
Тези ценности не са празни думи, тези ценности са основните опори на всички религии, на всички общества и епохи. За това делото на тримата апостоли на Българската духовност – Светите братя Кирил и Методий и Апостола на Свободата – Васил Левски е дело световно, превъзхождащо по своето благородство и съвършенна форма ученията и делата на хиляди изтъкнати общественици, политици, религиозни водачи.
Много малко народи по света имат такива благородни мъже и за да възпитават своите поколения прибягват до създаването на легендарни герои и образи. Ние, един малък и измъчен от неправди народ успяхме не само да родим, но и да опазим делото на тези титани на Българския дух и с това да опазим мястото си като достоен народ в съвременната цивилизация.
Ето защо откриването на Паметника на Апостола в Чикаго на днешния ден, е празник на Българското достойнство, с което Вие получихте признание не от политици и учени, не от институции и медии. Този паметник, израз на Вашата духовна висота и културно достойноство, Ви издига за пример в историята и съзнанието на бъдещите поколения, които ще достигнат до прозрението и гордостта осъзнавайки значението на думата Българин.

Приемете моята благодарност и преклонение пред Вашето дело!

Лозан Митев, Босилеград, Западни покрайнини
24 май – Ден на Българската писменост и култура 2015 г.

lozan-mitev

 

Източник: в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.