Българи почетоха паметта на Васил Левски в Чикаго. Възпоменателна панахида отслужи отец Димитър, в църквата „Свети Иван Рилски“. След нея родолюбците поднесоха цветя пред бюст-паметника на Апостла на свободата и запазиха едноминутно мълчание. На панахидата присъства Генералният консул г-н Иван Анчев, консулът Людмила Иванова – Тасева и търговското аташе Теодора Ботева.

Консулският състав

Пред най-великия българин, глава сведоха представители на МК „Хайдути“, МПО „Пирин“, Център „Магура“ и ФК „Левски“ Чикаго. Тази година се навършват 144 години от гибелта на йеродякон Игнатий.

 МК „Хайдути“

„Мнозина обичат да се кичат с Васил Левски – започна словото си Генералният консул г-н Иван Анчев, – мнозина обичат да го закачат по кабинетите си, но не следват неговите завещания. Лично за мен Левски е най-големият син на България в нашата 13-вековна история. Той е човек, от който са се плашили две империи, той е човек надживял своето време с десетилетия. Апостолът е човекът, който утвърди и изпрати посланието за свобода и равенство между хората, близо едно столетие преди тези общочовешки ценности да станат факт“.

Г-н Иван Анчев

„Левски седем години е бродил из България и е правил революционни комитети. Накрая след като е бил задържан в конака е имало седем опита за неговото освобождаване. Това са факти, които никъде не се споменават. На път от Търново за София е имало две засади, които за съжаление не са успели. Затова трябва да се чуствме горди, че ние не сме оставили героите си да умрат напразно. Те са умрели за нас и ние също сме направили нещо за тях. Като този бюст-паметник на Левски от признателния български народ, които беше направен с общи усилия на много българи в Чикаго и майстор Милчо от Ахелой“, каза президентът на МК „Хайдути“ – г-н Никола Масларски.

Галерия снимки:

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.