Екипът на консулството в Чикаго посрещна ръководството на местния футболен отбор „Миньор“. Срещата беше част от подготовката за желаното побратимяване на Перник с някои от предградията на Чикаго, населени с българи. Създателят на „Миньор“ Чикаго – Николай Василев, и треньорът на отбора – Емил Миланов, обсъдиха с целия екип на консулството, начело с Генералния консул – Иван Анчев, консулът Людмила Иванова – Тасева и търговското аташе Теодора Ботева, различни стратегии за евентуалното побратимяване на Перник. Те обсъдиха основна точка в преговорите за обвързването между двата града да бъде предоставянето на футболно игрище за „Миньор“ Чикаго. Освен за официални мачове и тренировки, то ще бъде ползвано и за развитието на детско-юношеска школа.

Треньорът Емил Миланов представи на Генералния консул желаните предградия и съответните терени, които са най-удобни за българите в Чикаго. Обсъдиха се варианти с игрища, близки до българските училища, както и изолирани терени далече от живущите в съответните райони. Освен мачове и тренировки за всички български отбори, там ще могат да се провеждат български събори, пикници, концерти и други мероприятия.

Генералният консул Иван Анчев пое отговорност през ноември да направи срещи с кметовете на посочените предградия Елк Гроув и Шилер Парк. На тях, освен представители на „Миньор“, ще бъдат поканени и общественици от Олимпийския клуб „Васил Левски“, „Българо-Американската асоциация за културно-наследство“, център „Магура“, директори на съответните училища по места, представители от другите български футболни отбори и др.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.