Дни преди да отлети за Родината, Генералният Консул на Р. България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, който беше на този пост от 2011 година, беше любезен да отговори на няколоко въпроса.

– Г-н Стоилов с какви чувства се разделяте с Чикаго?

– Напускам Чикаго с нетърпение да видя близки и роднини, приятели, както и да посетим любими за мен и съпругата ми места, които да покажем на нашите деца. В същото време обаче, изпитваме всички малко тъга, че ще сме далеч от най-българският град в Америка.

– Какво най-много ще ви липсва от ветровития град?

– Приятелската атмосфера, динамичния живот и възможността да изпитаме България по толкова много различни начини и на толкова много места, макар и далеч от Родината.

– Какво успяхте да направите и за какво не ви остана време през мандата?

– Какво съм направил само времето ще покаже. Не успях обаче да посетя всички къщи-музеи на Франк Лойд Райт в Чикаго, нито успяхме да направим така мечтания „Български културен център“. Все пак се надявам, че с поредицата от инициативи и начинания в града, българите в Чикаго мечтата за културен център е поне крачка по-близо до реалността. Освен това, ми се искаше да видя още много съвместни начинания между отделните общности на българите в Чикаго, с българите в Охайо, с българите в Индиана, Мисури, Уисконсин, Мичиган, Колорадо, но нямам съмнение, че и това ще стане обичайна практика.

– Какво ще посъветвате вашия заместник?

– Не бих искал да съветвам, но ще му (ако е той или й – ако е тя) пожелая да се радва на същото внимание и уважение от българите в Средния запад на САЩ, с което аз имах честта да бъда възнаграден.

– Ако имате предложение от външно, бихте ли се върнали отново?

– В настоящия етап съм повече фокусиран към предстоящото си пътуване към България и едва след това, ще мисля за следващи предложения.

– Кой е най-важният урок, който получихте докато бяхте Генерален консул?

– Надявам се да съм научил, че по-важно от семейството няма, защото съм длъжник на семейството си, за много пропуснати моменти зедно и ще се опитам да им се реванширам.

– Какво ще пожелаете на сънародниците ни в Чикаго?

– Да са здрави, да се поддържат един друг и да не забравят, че в страната на неограничените възможности, бълграският им произход е допълнително преимущество и дори понякога неподозирана сила. Мечтайте за нови висини, но не забравяйте корена си.

05

Симеон Стоилов със семейството си

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.