Майстор Станислав Станимиров е на 40 г. от гр. Перник. Подобно на много негови съвременници е прекарвал голяма част от детството си на село при баба и дядо, в с. Студена. Той е женен с две деца – дъщеря на 13 г. и син на 9 г. Като тийнейджър живее в Перник, а като студент в София. Възпитаник е на Национална Спортна Академия „Васил Левски“, с две специалности: Учител по физическо възпитание и Треньор по Таекуондо. В периода 1998 г. – 2002 г. е бил национален състезател по Таекуондо. В Америка е от 14 г. и най-много обича да прекарва време със семейството си. Редовно спортува, защото спортът е станал част от него и му помага да се отърси от ежедневния стрес. Хобито му е да кара мотор, но признава, че не му остава много време за това. Освен, че се занимава със спорт, Станислав Станимиров е един от основателите на учебен център „Магура“. Наскоро той беше избран и за президент на най-старата културно-информационна организация „Българско-Американски Център за Културно Наследство“.

– Г-н Станимиров, разкажете ни как се зароди идеята за проекта „Магура“?
– Всички ние, които сме извън родината, носим тази идея в себе си, тоест да направим живота ни тук малко по-български. Това е и причината за създаването на нови училища, магазини, заведения – развиваме се като общество. Всички сме загрижени за бъдещото ни в тази държава и как да успеем в нея, запазвайки българското. Така възникна идеята за създаването на още едно място, което да предостави възможност за запазването и развитието ни като общност. Когато сме обединени, можем повече. Една от мечтите ми е един ден, като народ, да се гордеем с настоящето ни, така както се гордеем с миналото ни.
– Кои са другите участници в проекта. В каква област са специалисти?
– В проекта сме трима – аз, Валентина Лимов и Надя Спасов. В началото стартирахме с Ани Чолакова и Пламен Петков, на които им се роди детенце и им желаем много здраве и радостни моменти! Смятаме, че успяхме да съберем една разнообразна и балансирана група от специалисти в областта на педагогика, спорт, здраве, изкуство, както и с богат опит в работа с деца и възрастни.
– На какъв език се водят класовете?
– Целта е да съхраним българският език, култура и традиции, така че класовете, особено в програмата „Компас“, са на български език. Живеем, обаче, в Америка и ако искаме нашите деца да разберат езика и начина на изразяване, има пояснения и примери на английски. С нас е и един страхотен специалист в преподаването на български език зад граница – г-жа Бонка Георгиева.

Студио „Магура“

– Къде се намира студиото?
– Студиото се намира в Mount Prospect, и има богата и разнообразна програма. Една от тях е програмата „Компас“. Тя е добре балансирана и разнообразна съботна програма, разработена специално за изучаване на български език от деца в чужбина. Също така имаме много класове за деца и възрастни по изобразително изкуство, народни танции, таекуондо, медитация, холотропно дишане, древни китайски техники за здраве и дълголетие, гонг медитация, йога, зумба, спортни танци, изучаване на разговорен английски и др.
– Какви са целите на екипа на този етап?
– Най-вече да успеем да популяризирме мястото и да развием идеята.
– Бихте ли включили и други хора в проекта?
– Да, разбира се! Наскоро имахме честта да се присъединим към Българо-Американският Център за Културно Наследство. Мисля, че заедно можем да сплотим българската общност и подобрим живота ни тук. Надяваме се в бъдеще да изградим много партньорства с хора и организации, които споделят нашето мислене и са загрижени за израстването ни, като общество в Чикаго.

– Как се финансира проекта, имате ли спонсори?
– За момента „Магура“ няма постоянен спонсор, но имахме няколко мероприятия, които бяха подпомогнати от наши сънародници. Иначе стартирането на проекта стана с наши средства. За наша радост, много доброволци се включиха в работата по отварянето на студиото, за което вечно ще им бъдем признателни. За момента студиото се самоиздържа, благодарение на членския внос и състоящите се класове и събития. Когато му дойде времето, се надявам да се свържем с правилните за нас хора и бизнеси.
– Освен заниманията, които се водят в център „Магура“, организирате ли някакви публични изяви?
– Да. Подготовката и участието в едно състезание, демонстрация, изложба или изпит е много важен елемент в учебния процес. Това са предизвикателства, които ни дават обратна връзка. Така разбираме какво сме усвоили и над какво трябва да работим. До сега имаме участия в две състезания по ТКД, няколко семинара, детски сбирки и пикници със спортни игри и др. За изминалата година в „Магура“ се състояха над 45 събития, организирани изключително за българското общество.

Треньорът със своите възпитаници

– Вие водите класовете по таекуондо. Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един учител/треньор?
– Трябва да си обича професията. Трябва да умее да привлича и държи вниманието на групата (класа). Да знае как да поднася информацията, така че да се разбере и усвои.

– Всъщност, вие наскоро бяхте избран за президент на БАЦКН. Разкажете накратко за тази организация.
– БАЦКН е основан през декември 2007г. и може би е една от най-старите български организации с идеална цел в Чикаго. Целта на организацията е да привлече колкото може повече български организации и личности, които заедно да работят за обединяването и сплотяването на българското общество с цел запазване на българският език, култура, фолклор и традиции зад границата на отечеството ни.
– Как смятате да постигнете тази идеалистична цел?
– Като покажем, че нашата единствена цел е съхраняване на българското. Имайте в предвид, че това е една отворена организация, в която всеки един човек, бизнес или организация, милеещ за българската култура, може да бъде член. Това членство ще подкрепи събитията, които се организират, както и ще даде възможност за гласуване и за участие в управлението на БАЦКН. Мисля, че това е единствената организация, която може да създаде атмосфера за истинско българско обединение. Да работи с всички училища и танцови състави, всички български организации, клубове и други, и в рамките на 3-4 събития в годината, да покажем единство, хармония и гордост от българския ни произход.

Бившият и настоящият президент на БАЦКН

– Какви очаквания имате и на какво се надявате?
– Очакваме да има интерес към нашите програми и се надяваме да успеем да реализираме идеите си. Успеем ли да покажем на хората зад какви принципи стоим, ще имаме успех и ще заемем достойно място сред другите общности в САЩ.
– Отправете своето послание към всички, които искат да пробват някои от класовете, които предлагате, но все още не намират време да го направят?
– В света, в който живеем, времето никога не стига. С каквото и да иска човек да се захване, трябва да си направи време. Всеки един от нас има нужда от час, два, три в седмицата само за себе си. Ежедневието е по-леко, когато си ги вземем и се занимаваме с това, което ни харесва.

Галерия снимки:

Пред микрофона на Павел Хаджиев

Строг, но справедлив учител

В процес на работа

Станислав раздава грамотите на олимпиадата за Левски

В-к: „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.