14-годишната Мария Сиракова, направи отлично представяне в дебюта си при жените, на силния турнир по тенис на маса „2018 Paddle Palace Hawkeye Open“, който се проведе в щата Айова и бе организиран от щатския университет. Кадетката Сиракова се класира на финала, където отстъпи на номер 5 в САЩ при жените – Руини Ли от Калифорния. Руини Ли има десетгодишен опит в тениса на маса в родния Китай, и логично победи младата българка.

Двете финалистки преди началото на мача

По пътя до сребърния медал, Сиракова победи на полуфинала с 3:2 гейма другата наша сънародничка и нейна съименичка Мария Богоева. По-опитната Богоева поведе с 2:0 гейма, но по младата Сиракова не падна духом и успя да обърне мача за 3:2. На турнира, Мария Сиракова изигра общо седем мача и вече официално е в топ 50 на щата Илинойс. Въпреки загубата на полуфинала, Мария Богоева се изкачи нагоре в ранглистата и вече е в топ 10 на щата.

Треньорът на Мария – китаецът Ичи Жанг

Страхотното представяне на младата Сиракова не е случайно. От половин година тя тренира с един от най-добрите треньори по тенис на маса в САЩ – китаецът Ичи Жанг. Месец преди турнира, Мария получи лична покана от президента на американската федерация по тенис на маса Йоерг Битзигеио, да се присъедини към едноседмичен лагер с националния отбор в Ню Джърси. Там тя тренира 8 дни по 8 часа на ден, с различни партньори.

Мария е четвъртата права от дясно на ляво

„Сутрин бягахме 1 час и играехме 3 часа тенис, след което имахме следобедна почивка. След нея продължавахме с още 3 часа тенис и 1 час физическа подготовка във фитнеса. Накрая завършвахме с 1 час тренировка на сервиси“, коментира Мария Сиракова.

Мария е на първия ред петата от ляво на дясно

От всички деца на лагера, с разширения национален отбор, само Мария е европейка, останалите са азиатки и предимно китайки. В последните два дни на лагера, проектонационалите на САЩ са играли в тренировъчен турнир на принципа всеки срещу всеки. В мачовете, Мария е победила всичките си опонентки в нейната възрастова група. Сиракова все още няма официален спонсор и всички плащания до момента за тренировки и състезания се поемат от родителите й.

Мария с родителите си Александър и Рози Сиракови

До края на годината, Мария Сиракова и екипът й ще вземат участие във важното състезание в Сакраменто, щата Калифорния, където окончателно ще се определи националния отбор на САЩ. През месец декември е най-голямото състезание за годината в Орландо, щата Флорида – Us Open.

Галерия снимки:

На лагера с разширения състав на националния отбор на САЩ

Мария на тренировка

Мария със спечеления сребърен медал при жените

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.