3

Студенти от Национална спортна академия участваха в Експедиция „Олимпия – 2014г.”, която се проведе от 2 до 5 май. Пътуването се осъществи с подкрепата на НСА и Българския олимпийски комитет.

Групата посети исторически забележителности с ключово значение за изграждането на философията на Олимпийското движение. Студентите от Национална спортна академия имаха възможност да прекарат четири незабравими дни в духа на олимпизма съпреживявайки Древните и Съвременните Олимпийски игри провеждали се по тези святи места. 

2

Първото от тях бе посещението на стадион „Панатинайкос“ в Атина, където студентите представиха кратка история на изграждането му, провеждане на първите съвременни олимпийски игри и участието на България в тях. Един от най-вълнуващите моменти беше представянето на нашата делегация с почетна обиколка на стадиона начело с  издигнатият от студентите български флаг. 

????????


В следващите дни Групата посети Международната олимпийска академия, която е определена за световен образователен център на Олимпизма. Студентите посетиха библиотеката на МОА, където днес се съхраняват над 70 000 издания. Имаха възможността да се запознаят и с кратка история, мисията и значението на Международната олимпийска академия за утвърждаването на олимпийските ценности сред младото поколение и представяне на част от образователните програми, участието на България в тях. Всички олимпийски дейци почетоха паметта на една от най-значимите фигури в Международното олимпийско движение – барон Пиер дьо Кубертен. 

7


Групата посети древния стадион в Олимпия. Студентите преминаваха по древните пътеки с голямо вълнение. Те посетиха и мястото, където се поставя началото на съвременните олимпийски игри със запалването на олимпийския огън от лъчите на слънцето. Стъпките към Древния стадион бяха колкото кратки, толкова и хилядолетни, преплитащи миналото и настоящето. Този свещен момент остави всички  студенти без думи и тишината проговори.

1_1

Мария Бончева – ІІ курс, Вилдан Ахмед – І курс 
Участници в експедицията

5

 

източник:nsa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.