02

 

От ляво на дясно: Боян Радев; Цено Ценов; Армен Назарян; Александър Томов; Петър Киров; Георги Мърков; Валентин Йорданов и Иво Ангелов

Петима олимпийски шампиони по борба събра церемонията по откриването на обновената зала по борба в комплекса „Дружба” в Перник на 17-ти март. Сред гостите бяха двукратните носители на златни олимпийски медали – Боян Радев, проф. Петър Киров и старши треньорът на класиците – Армен Назарян. Невероятната петорка се допълваше от олимпийския шампион Георги Мърков, който е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба за това, че обезврежда с голи ръце терорист с карабина на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. Лентата на новата зала преряза олимпийския, седемкратен световен и европейски шампион – Валентин Йорданов.

01

Валентин Йорданов и Иво Ангелов

На тържеството присъстваха още петкратният световен и европейски шампион Александър Томов, световния шампион Явор Янакиев, европървенецът Александър Костадинов, вицесветовния шампион Рахмат Сукра, както и президентът на европейската борба Цено Ценов.

Валентин Йорданов нарече Иво Ангелов: „Един велик световен шампион, който показа как светоените шампиони трябва да мислят за децата и за нашия спорт.“ Президентът на федерацията по борба пожела на клуба много успехи и много последователи на Иво Ангелов и Боян Радев.

На откриването политиците бяха представени от депутата от ГЕРБ д-р Вяра Церовска, кмета на Перник – инж. Иван Иванов, председателят на общинския съвет Милан Миланов и всички заместник-кметове. Един от главните виновници за ремонта и ексдепутат Станислав Владимиров също беше в залата. Той успя да осигури средства в размер на един милион лева по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. От които 400 000 лв. бяха вложени в спортния комплекс „Дружба“. С тези пари бяха напълно обновени залите по борба, бокс и щанги, съблекалните, тоалетните, коридора и стълбището.

pernik7

От ляво на дясно: Александър Костадинов; Станислав Владимиров и Иво Ангелов

Церемонията започна с прочувствена реч на домакина Иво Ангелов: „Аз обичам борбата и съм безкрайно отдаден на нея. Всеки лев отива за залата, за екипи, за уреди. Настоявам децата да учат историята на нашия спорт. Да знаят кой и кога е спечелил. Затова сме сложили снимки на всичките ни легенди. Без да се знае историята, не може да се постигат успехи.“

Той не скри вълненето си и благодари на всички, които по един или друг начин сбъднаха една от най-съкровенните му мечти, а именно ремонта на залата в родния му отбор „Миньор“ (Перник). Иво изрази сърдечни благодарности на Българската федерация по борба в лицето на Валентин Йорданов, който осигури два чисто нови тепиха пригодени за размерите на залата, както и на благодетеля Гриша Ганчев, който повече от двайсет години подкрепя безрезервно родната борба.

04

Боян Радев подарява своя картина на клуба

”Перничани са от особена мая хора и са потомци на Кракра Пернишки и Боян Радев, а Перник винаги ще ражда шампиони” – заяви първият двукратен олимпийски шампион на България – Боян Радев.

Именитият борец подари свой портрет и предложи салона по борба да носи името на Иво Ангелов, който даде тласък за обновяването на залата след спечелените от него световна и европейска титли през 2013 г.
Цялoто тържество по откриването премина пред „погледите“ на огромни портрети от стените на българските идоли в най-древния спорт и десетки мечтаещи за победи малчугани.

03
Обща снимка за спомен
05
Най-малкия борец показва сила
pernik13

За много години

Източник: perniknews.com

bul-wrestling.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.