01

Тихомир Благовестов – Българският лъв

Тихомир Благовестов е на 27 години, настоящ ММА боец при 66-килограмовите и бивш командос от специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Наричат го „Българският Лъв“, поради факта, че е тръгнал от гр. Севлиево за големия спорт, родното място на Дан Колов – „Балканският Лъв“. Като боец в смесените бойни изкуства има четири двубоя и четири категорични победи. С ММА се занимава професионално от една година и половина. Като бивша барета Благовестов е квалифициран инструктор и има завършен „II Дан“ по полицейска лична защита, бойно приложна техника и задържане на особено опасни лица от престъпния контингент. Той се справя отлично с тактическо конвоиране на особенно ценни предмети и книжа. Има анти-терористични умения, перфектно познава и борави с пистолет „Макаров“ 9-18; пистолет „Glock“19 – 17 – 17c; автомати – „АК 47“; „MP – 5“; „HK“ и снайперови карабини. „Българският Лъв“ има отлични умения в пиротехниката, алпинизма, парашутизма и водолазното дело. Той умее да се приспособява във враждебна среда, има познания във военната топография и отлични тактически умения. Той е още и парамедик, и инструктор на огнестрелно оръжие „Taser – Х26“. През 2008 г. участва в състезание по „VIP “ oхрана в Украйна, където заедно с отбора си се нарежда на престижното четвърто място. През 2010 г. е награден от командира на СОБТ с похвала за високи резултати в годишните изпити по физическа подготовка. През годините в системата на МВР показва отлични резултати по всички видове стрелби с оръжия. Той поддържа отлични резултати от психо-моторните, психологически и IQ тестове. Работи като старши полицай в СОБТ, в периода 2008 – 2015.

09

Грамота от колегите от СОБТ – МВР

Спортни постижения:
През 2002 г. Тихомир Благовестов завършва основното си образование в родния Севлиево в СОУ „Стефан Пешев“. Пет години по-късно завършва средно-специално образование в София в СУ „Ген. Владимир Стойчев“. В периода 2007 – 2008 г. е помощник треньор по самбо и джудо в СК „ЦСКА“. Като студент в НСА „Васил Левски“ с треньорски профил – самбо, има завършена квалификация по „спортен мениджмънт“. През 2006 г. е награден за високи спртни резултати в „ЦСКА“. Същата година извоюва балканската титла по джудо, става европейски вицешампион по самбо и заема трето място на Световно първенство по самбо. На следващата година е оново европейски вицешампион по самбо. През 2008 г. става световен шампион по самбо и е трети на европейско първенство. Вече десет години е непобеден на републиканското първенство по самбо и бойно самбо. Има множество отличия от международни турнири по самбо, джудо и бойно-самбо. През 2014 г. печели „бронзов“ медал на европейско първенство по бойно самбо. Същата година е носител на златен медал от световна купа категория „А“ по бойно – самбо и вицесветовен шампион по бойно самбо. През тази година прави дебют в ММА и побеждва в първия рунд само за 0:38 сек. През миналата година Благовестов е „сребърен“ медалист от световна купа категория „А“ по бойно самбо в Казахстан и европейски шампион.

07

Шампион от Европейското в Загреб, 2015

През годините Тихомир е участвал като каскадьор в много холивудски продукции. Ето и едни от най-гледаните филми, в които се е снимал: „The Expendables“ 2;  „Rise of an Empire“; „The Black Dahlia“; „Undisputed 2: Last Man Standing“ и др.

Освен личните си постижения като спортист, командос и каскадьор, Тихомир Благовестов е преди всичко човек и нищо човешко не му е чуждо. Той е помагал и продължава да го прави на нуждаещи се. Преди време е направил модел тениска, с която от продажбата събира средства и купува прахосмукачка и косачка за къщата музей на Дан Колов. Прави и друга тенсика, с която събрира пари за възстановяването на боксьора Краси Чолаков след тежкия инсулт. По коледа прави тениски за децата от СК Самбо и джудо в гр. Севлиево. Събирал е дрехи и е дарявал лакомства за деца лишени от родителски грижи. Всичко за благотворителната му дейност може да се види на страницата му във фейсбук – „Tihomir Blagovestov – TBLion“.

12

С поредния проект за подържане на къщата музей на Дан Колов

– Здравей Тишо къде си в момента?

– Лас Вегас, Невада.

– От колко време си в Америка?
– От миналто лято.

– Как ти се отрязва живота тук и как преминава един твой ден?
– Животът ми тук преминава изцяло под режим. Сън, храна, тренировки и т.н. Старая се да правя нови контакти във всички сфери на живота. Каквото и да правя, го правя в сферата на спорта и доброто на България. Научавам много неща, които ще предам нататък.

– Кой те посрещна в Лас Вегас?
– За първи път като дойдох тук ме посрещна приятел, на когото съм безкрайно благодарен, казва се Георги. След това ме посрещна Благой Иванов-Багата, който много ценя и уважавам, защото той също ми помогна да стъпя правилно тук в Америка. Ние се уважаваме взаимно и имаме общи морални ценности.

– Обикновено колко време ти отнема да се подготвиш за битка в клетката?
– Тренирам целогодишно и съм винаги във форма. Нужни са ми само около две седмици, за да подготвя килограмите си за официалния кантар.

02

Тихомир Благовестов – Българският лъв

– Какви набори от умения между отделните спортове трябва да притежава един ММА-ец, за да е конкурентноспособен на големия ринг?
– На първо място му трябва психика и постоянство в залата, за да научи тези умения, нищо от това не се учи по кафетата! Смесените бойни изкуства за това са смесени, има микс от всичко. Затова е нужно всекидневно посвещаване на тренировъчния процес.

– На днешно време е трудно да си психически устойчив, освен спорта има ли друг лек против стреса?
– При мен лек против стреса е планината. Високо горе, там се зареждам и чувствам страхотно. Дали ще е след тежък мач или седмица, това е място номер едно за мен против стреса.

– В Лас Вегас природата е много различна от България, къде намираш такива места?
– Вече намерих „Mount Charleston“, на 20 минути с кола от града. Има ли желание, има и начин! Там е 2800 м надморско равнище. В неделните дни гледам да съм там. Особенно когато стане жега тук.

– Имаш ли си приятелка?
– Имам, да. Тя е в България и се казва Дария. Много добро момиче от добро семейство, което за мен е важно! Тя също ме разбира, което е още по-важно.

– И тя ли е спортистка?
– Не. Тренира любителски, не е професионалист, но усещам спортната й злоба като влезем в залата, което е показател, че го прави със сърце!

– Изброи ми качества, които според теб трябва да притежава едно добро семейство?
– За мен семейство е символ на вярата, морала, уважението, разбирателството и обичта. И всичко това да е много добре балансирано, като една везна.

– Ти вярващ ли си?
– Християнин и вярващ в Господ и в себе си!

– Как се справяш в трудни моменти?
– В трудни моменти мисля, моля се и се мобилизирам!

– Много хора ти се възхищават, а ти от какво се мотивираш?
– Точно от тях, положителните хора и от крайния резултат, когато е положителен!

– Кой е най-ценният съвет, който си получавал?
– „Никога не се променяй, бъди винаги себе си!“

– Не ти ли липсва работата като командос?
– Много ми липсва, особено екипа ми. Но системата ме отвращава, политиката на България е безумна. Затова и преди съм казвал, че никога не искам да имам отношения в тази сфера. В България политика е грозна дума!

11

Тихомир Благовестов, Армен Назарян и Стоян Саладинов (от ляво на дясно)

– В смесените бойни изкуства повечето ли са като теб, бивши командоси?
– От българите съм единствения командос – ММА-ец, а единственият командос, който е треньор на ММА-ци е Стоян Саладинов.

– Г-н Саладинов още ли е командос?
– Вече не е, но сърцето му е там!

– Ти си бил в системата на МВР, защо се отказа?
– Така се развиха нещата в живота ми след като завърших спортното училище на ЦСКА, за което не съжалявам. Всеки етап от живота си има своите минуси и плюсове! Да, бях в СОБТ – отряда за борба с тероризма. Напуснах заради лошото отношение на държавата към служителите си, а и имах цел, която не съм спирал да гоня, дори и когато бях барета, а тя е реализирането ми в професионалния спорт.

– Според теб само политиците ли са виновни за лошото икономическо състояние и аморално поведение в България?
– Те позволяват това да се случи! Реално, те са управляващите на България, те трябва да са за пример пред обществото, но няма нищо такова! Моралът и етиката на поведение при някои управляващи са замрели! Затова казвам, че съм отвратен от системата! Само, който е бил там, където съм бил аз, разбира неща от „кухнята“.

– Как реши да влезеш в отряда за борба против тероризма?
– Бях на един спортен лагер на Белмекен, където треньорът ми от ЦСКА ми каза за изпита, който предстои. Да влезеш там е голямо изпитание на духа и физическите умения. Да предложат на някой такава възможност за приемен изпит и то в елита на МВР за мен беше чест. Кандидатствах и ме приеха с отличие 2008 г., август месец. В същия ден на изпита свалях пет килограма за състезание, но това не ми попречи да се мобилизирам и да си взема всички изпити.

– Можеш ли да говориш нещо за работата си, примерно дали си стрелял по човек и т.н.?
– Не! По време на служба минаваш клетва, която остава и след напускането. Сектора на дискретност се казва „гриф“ и се отбелязва „Строго секретно“ в структура като СОБТ.

– Ти си работил до скоро, предполагам, че си участвал в акции?
– Участвал съм да, но поради факта, че е интервю, по-добре да не продължаваме с тези въпроси.

– Какво мислиш за Благой Иванов-Багата, все пак той беше на ръба, възстанови се, върна се и стана Световен шампион?
– Не познавам друг в историята! Респект и възхищения към духа и волята му. Виждам го всеки ден как се раздава на 100% все едно нищо му е нямало, но само той си знае на каква цена го прави!

– Колко сте българите ММА-ци, които тренирате и живеете предимно в Америка?
– Аз, Благой Иванов, Красимир Младенов и Станой Табаков.

– Как попадна в залата по джудо и самбо?
– Попаднах там след като учителят ми по физкултура ми каза, че в тази зала се срещат истински хора и шампиони! Отидох сам и се записах без майка и татко да знаят, след няколко дни им казах.

– Как реагираха родителите ти, като им каза?
– Беше едно от важните решения в живота ми. Зарадваха се, защото знаят кои хора тренират там и какви хора са излезли от този клуб и кой е старши-треньор на отбора. В тази зала дисциплината и моралът седят на пиадестал!

– Кой е първият ти треньор?
– Един страхотен човек – Досьо Досев.

– Имаш ли някаква роднинска връзка с Дончо Колев?
– Роднинска връзка не, но съм от този край и се чувствам длъжен да нося с чест корените си! Знам много за него, живота му, семейството, спортния живот, разочарования, любовта. Трябва да познаваме историята, без нея бъдещето е безсмислено!

– Кога започна да мечтаеш за професионален спорт?
– Винаги съм го искал!

– А за ММА?
– За ММА на един по късен етап, може би през 2013 г. Тогава започнах да се занимавам с бойни спортове, до тогава бях само професионалист в самбото и джудото. Това беше предизвикателство за мен и му се посветих изцяло. В последствие се получи така, че стана на 95% част от моя живот.

– Имаш четири мача и толкова много победи. Кога се очаква следващата ти среща в ММА?
– В момента съм в Америка. Тук в Лас Вегас е „меката“ на този спорт. Подписах договор с мениджъра на най-титулувания ММА-боец в България и шампион във веригата WSOF, единствения файтър победил Фьодор Емеляненко на бойно самбо и то в Русия – Благой Иванов. Вече официално мениджър ми е Ивайло Готцев, с който си стиснахме ръцете преди два месеца.

10

Националния отбор по Самбо пред паметника на Дан Колов в родния му край

– Виждам в социалната мрежа, че продължаваш да правиш проекти. Какво е посланието на поредната тениска, която предлагаш?
– Събирамe средства за реставрацията на паметника на Дан Колов в родното му село Сенник. Искам с този проект, а и с много други, да достигна предимно до българите тук в Америка. Да им покажа по един различен начин, че ние сме страна с култура, ценности и ще се борим за тях, независимо от безразличието на нашите управляващи в България. Ще наложа модели тениски и артикули, които да повдигат българския дух и да се сещат хората тук за будителите ни, спортистите ни и т.н. Идеята е да докосна българите по света, да възродя българското. Разбира се, както съм го правил и до сега, всеки един проект от моя страна ще бъде съпровождан с благотворителност с „%“ от събраните пари! В момента не се събират много средства за големи благотворителни дейности, но се надявам някой ден, с помоща на хората, които ме подкрепят, да разгърна всичко това и да имам ресурс да помагам и на по-високо ниво. Това е една от мечтите ми за в бъдеще!

03

Тихомир Благовестов с треньора си Стоян Саладинов на гроба на Дан Колов

– На кого е тази мисъл на гърба на тениската?
– Тази мисъл е от великия Папа на щангите – Иван Абаджиев. Много хора не знаят, защото не го познават. Тениските са направени от много качествена материя. Предлагам два модела, единия е за тренировка, той не запарва, с дишаща материя е и съхне бързо. Другият е за носене в ежедневието.

15

„На успелите завиждат, на талантливите вредят, на гениалните отмъщават“ – Иван Абаджиев

– Как става закупуването на тениските от Америка, защото в „базар.бг“ е нужна регистрация?

– „Базар.бг“ е повече за хората в България. Скоро ще я пусна по сайтовете тук в САЩ, но засега могат да се закупят от мен. Всеки, които се интересува, нека ми пише на лични съобщения на моята фейсбук страница – „Tihomir Blagovestov – TBLion“.

14

Новата тениска, която всеки желаещ може да закупи лично от Тишо

– Какви са най-малките размери за деца?
– От една година нагоре, а най-големите са 3XL.

– Има ли женски и мъжки модели?
– Има, да! Женските се водят slimfit, те са по тесни в ханша и раменете.

– Предполагам, че този твой дух си го наследил от някой, разкажи ми за татко ти?

– За баща ми мога да кажа, че беше един прекрасен родител, приятел и учител. Той ме научи да познавам думи като морал, уважение, достойнство, чест и всеотдайност. За съжаление ни напусна в един много важен момент за мен и семейството ни, но такова е било решението на Господ. Обичам го и страшно много ми липсва! Благодаря на Господ, че имам такива родители и такова семейството! То ти дава основата над това какво ще представляваш за в бъдеще! Ето един пример, ако не те научат да уважаваш „белите коси“ на по- възрастните, ти винаги ще си седнал (образно казано), без да осъзнаваш какво правиш, защото не ти е показвано това уважение!

– Когато даряваш на децата подаръци, какво им казваш?
– Да вярват в себе си, защото само така ще успеят в живота и във всичко, с което се захванат!

– От къде си видял този пример да даряваш?
– От самия Дан Колов. Още като дете страшно се интересувах от живота му. Всеки, който прочете историята му ще разбере за каква личност става въпрос!

– Ако трябва да мотивираш едно дете да започне да тренира боен спорт, как ще го направиш?
– Не искам да надъхвам децата, аз им казвам кое е хубаво и кое не, те да си реша. Семейството им е най-важно в такива моменти!

– Подкрепяш ли Марко Косев в борбата му за българския спорт?
– Марко е голям шампион, но аз на негово място не бих направил така. Не мисля, че това е борба по правилния начин. Петкратни световни шампиони, че и повече, са Валентин Йорданов, Станка Златева и Александър Томов. Те са се борили при почти същите условия, малко по-добри или по-лоши, но са се борили за Родината до край.

– Какво ще пожелаеш на българите по света, навръх 3-ти март?
– Да бъдем обединени, защото само тогава сме силни. Разбира се, да са живи и здрави.

Галерия снимки:

  04

Рисунката говори сама за себе си

05

Тихомир на входа на къщата на Дан Колов

06

Децата с подарените тениски от СК Самбо Севлиево

08

Тишо след поредния успех

13

Поредното дарение

11402686_1587325918183915_763861921325592065_n

Тениската в подкрепа на Краси Чолаков

12716224_1656993847883788_3060620842097549005_o

Пламен Благовестов винаги подкрепя брат си

12741922_1660708740845632_3403926105362344255_n

Пред камерите за поредния филм

ety

Тихомир със Стоян Саладинов преди битка

Снимки: личен архив

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.