02

Мария Кадиев

Американската столица събра маратонци от цял свят
През изминалата неделя топбегачката на българската общност в САЩ – Мария Кадиев от Пенсилвания, направи поредно силно участие на половин маратон. Този път Кадиев се включи за първи път в „NIKE Women’s half marathon“ в столицата Вашингтон. Нашето момиче завърши с време 1 час и 54 минути, което е с десет минути повече от най-доброто и постижение за половин маратон, но както сама каза: „На този не можеше да се бяга бързо“, причината е рекордния брой участнички над 16000, като половината от тях са дебютантки и нямат опит, това налага бавно темпо по малките улички на Вашингтон. Иначе „Страхотно организиран маратон, много ми хареса“, добавя Мария.

03

Още на слизане от метрото организаторите поемат участничките и ги насочват към старта. „За първи път чипа с който ми засичат времето ми беше закачен на сътезателният номер“, коментира новостите българката. В началото и дават гривна за ръката, която показва в кой корал да бяга или с други думи към определена група състезатели. Коралът съответства на участията и постиженията до момента в предишни маратони, Мария разбира се е избрана да бяга в първи корал с най-добрите. „Маратона беше много вълнуващ, терена гладък, времето хубаво за бягане 64 градуса по Фаренхайт.“, вълнува се Мария. Адреналинната обстановката се подсилва и от многото оркестри предимно с барабани, големите телевизионни екрани предаващи на живо, табели с надписи и викове на феновете. На финала дамите са изненадани, вместо традиционните медали, жените получават бижута на известната компания „Tiffany & Co“ със символа на „NIKE“, името на маратона и дата на провеждане.

04

„След всички питиета и калорични снакове, който ни раздадоха очаквах да получа медал, за първи път получих такава награда, а не медал. Различно и много дамски измислено.“, споделя изненадата си Мария. Бижутата се раздават от официални представители на „Nike“. По време на бягането Мария среща и мъже, които тичат независимо, че маратона е само за жени. „За съжаление бяха ги допуснали да бягат за починали на скоро майки и дъщери. Аз заговорих един младеж на който на гърба имаше, надпис, че бяга вместо майка си. Каза, че е починала от рак на гърдата, а е била бегачка на маратони и са му позволили да бяга заради нея, бягахме две-три мили заедно“, казва тъжно Мария. След финала Мария вижда специална стена на която организаторите са се погрижили да изпишат имената на всички участнички по азбучен ред. Мария споделя с охота, че маратона и е харесал и до година пак ще участва, а преди това през месец юли ще бяга в Чикаго на „Rock-n-roll half marathon“.

06

Семейство Кадиев

Leave a Reply

Your email address will not be published.