Награждаване02 По време на маратона   

През изминалия уикенд, 41-годишният Любомир Тонкарев, записа третото си участие на силния триатлон в Лейк Женева. За родения в Кюстендил триатлонец, това е трети пореден триатлон на Лейк Женeва. През 2007 година Любомир се събира на по бира със свои колеги американци, които му предлагат да участва в състезане по триатлон. Той се запалва по идеята и след близо една година усилена подготовка, през 2008 г. участва в първия си триатлон в Каламазоо, Мичиган. „Сега като се обърна назад, мисля че бях много зле подготвен, казва Любомир Тонкарев – Отидох с обикновено колело, а не с „ротбайк“, плувах по бански, а другите участници бяха с плувни костюми. По време на състезанието разбрах, че хубавите маратонки са от голямо значение, защото натоварването на ставите е убийствено. Като всяко ново нещо, с което се захващаш, трябва да видиш каква екипировка ти е нужна.“

03

Надпреварата с колело

Въпреки липсата на опит и пълноценна подготовка, Любомир успява да завърши първия триатлон и с всяка изминала година се подготвя и представя по-добре. „С всеки нов триатлон трупваш опит и усещаш на какво трябва да наблегнеш, кое можеш да промениш, какво те дърпа напред и какво назад. В Каламазоо плуването беше километър, а на Лейк Женева е традиционната олимпийска дистанция от километър и половина. Тази година на колелото беше голям студ, вятъра те пронизва, водата беше сравнително топла, но изпаренията ти пречат на видимостта. Трябваше да плувам от едната шамандура до другата за ориентация на посоката“, разказва атлетът.

06

Състезателният номер

На най-елитната олимпийска дистанция в Лейк Женева има точно 442 участника, от които 311 мъже и 131 жени. Да – и жени участват на изтощителното състезание. На старта винаги тръгват първо мъжете, които се състезават в най-различни възрастови групи (от 15 до 19 години; 20 до 24; 25 до 29; 30 до 34; 35 до 39; 40 до 44; 45 до 49; 50 до 54; 55 до 59; 60 до 64; 65 до 69; 70 до 74 и над 75 години). Жените също са разпределени по възрастови групи. Олимпийската дистанция включва 1500 метра плуване, 28 мили колоездене и накрая надпреварата завършва с 6,2 мили бягане. Състезателите имат право да участват и на късия триатлон (спринт), който включва 500 метра плуване, 14,4 мили колоездене и 3,1 мили бягане. А за тези, които не могат да плуват, има дуатлон, само бягане и колоездене.

04

Спечеленият медал

„За триатлон се иска постоянство, трябва време за тренировка и възстановяване, пояснява Тонкарев. – Състезанието ми харесва заради комбинацията от трите спорта. Плуването е един от най-хубавите за мен, колоезденето също, а бягането е най-масовият спорт. Съревнованието с другите състезатели също допринася за тръпката да си част от триатлона. Чувството за желанието към триатлона е като татуировката. След като си направиш една, искаш още и още.“ Любомир участва във възрастовата група от 40 до 44 години, но всъщност за всички състезатели най-голямата цел е да прекосят финала. Питам го до кога смята да участва? А той ми отговаря с усмивка: „Граница не съм си поставял, ще го правя докато ми е интересно и забавно.“ Но как успяваш да се подготвиш, при положение, че караш камион? „Всеки си има приоритети, гледам да намеря някой фитнес, паркирам там, влизам и започвам да тренирам. Какво работиш не е от значение, важно е какво искаш да направиш, какви цели имаш и какво искаш да постигнеш. Карането на камион не е нещо, което може да те спре.“

05

Преди плуването

Любомир Тонкарев си остава единственият българин постоянен участник на това вълнуващо, и в същото време изключително натоварващо състезание. Той е изкарвал винаги до край състезанието и никога не се е отказвал. На фона на няколкостотин участници, винаги завършва в златната среда. Ето и тазгодишните резултати на Любомир: дистанцията плуване е изминал за 40 мин. и 48 сек.; колоездене – 1 час, 30 минути и 37 секунди; бягане – 48 мин. и 18 сек. Завършил е за 3 часа, 7 минути и 3 секунди целия триатлон и е на 169 място. В сравнение с миналата година Любомир завърши 284, но пък беше по-бърз с две минути, явно лошото време е било трудно преодолимо за участниците при тазгодишния триатлон.

07
Финалът

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.