От ляво на дясно: Петър Арбов-старши; Каролина; Августина и Петър-младши

02

Петър Арбов – младши, е първият български състезател по бейзбол, играещ в САЩ. В момента той защитава редиците на Университета „Конкордия“ в Чикаго. Кариерата си като бейзболист започва в клуб по бейзбол и софтбол „Девълс“ (Дупница). С него той е многократен национален шампион при децата и кадетите. През 2009 г. с националния отбор кадети спечелва квалификация за Eвропейско първенство. На следващата година България заема челното четвърто място на финалите на Европейското първенство, проведено в Холандия. През 2011 г. Петър Арбов получава покана от „Алабама Стейт Юнивърсити“ и участва в бейзболен лагер, организиран от университета.

03

Петър Арбов-младши с екипа на „Елк Гроув“

През февруари 2012 г. се записва да учи в „Elk Grove high school“ и се явява на тестовете по бейзбол. С добрата подготовка от България и своя талант, показва отлични резултати и започва тренировки с представителния отбор на училището. На следващата година е вече един от основните състезатели в отбора, като питчер и трети бейзмен.

04

Първо място на „Елк Гроув“ в Mid Suburban League, сезон 2014

През сезон 2012/2013, клубът печели регионалното първенство, а следващия сезон стават първи в Конференция MSL (Mid Suburban League), като в основата на успеха е играта на Арбов. От общо единадесет мача, в които е питчер, печели девет. С индивидуалните си резултати през целия сезон, влиза в „All Conference players“.

05

Поредното признание за Арбов-младши

Заради добрите си изяви по американските терени, Петър Арбов получава покани от няколко университета, като накрая избира „Конкордия“.

dsfghj

Петър Арбов-младши с екипа на „Конкордия“

Неговите по-малки сестри близначки – Августина и Каролина Арбови, са състезателки по софтбол. Те също започват развитието си в родния град Дупница, в клуба по бейзбол и софтбол „Девълс“.

08

Августина и Каролина Арбови

Още петнайсет годишни, играят за националния отбор на България на Европейското първенство по софтбол за жени до 22 години, и се класират на престижното четвърто място.

06

Двете близначки с националния отбор на България

На състезанието, Каролина печели индивидуалната награда за най-силов батер.

07

Каролина Арбова с наградата в батиране

По това време, треньор на отбора е американецът Chad Schtz, който е впечатлен от техническите възможности и физическите данни на момичетата. След като се връща в Амрика, им изпраща покани да играят за „Missouri Stealth“. И така, през септември 2014 г. пристигат в САЩ и стават първите български състезателки по софтбол играещи тук.

hgjkl;

Августина и Каролина

В момента учат и тренират в Колумбия, Мисури и вече няколко университета следят тяхната подготовка и развитие. Очаква се, след завършване на средно образование, да подпишат с колежански отбор.

rdtfghj

На тренировка

Бащата на трите деца е Петър Арбов, който е президент на клуб по бейзбол и софтбол “Девълс” (Дупница). Той е и вицепрезидент на Българска Федерация по Софтбол и член на управителния съвет на Българската Федерация по Бейзбол, Дистрикт – администратор на Little League Baseball за България.

1239624_533735246706721_1297954148_n

Логото на „Девълс“ (Дупница)

Бейзболът и софтболът не са олимпийски спортове и като нетрадиционни такива, много трудно намират спонсори в България, особено в град Дупница. От клуб „Девълс“ предлагат неограничена площ за поставяне на рекламни материли на стадиона, лого на екипировката, банери, листовки и плакати, оповестяване в рамките на пресконференции, семинари и публични събития, както и други начини за компенсация на всеки човек или фирма, желаещи да помогнат за утвърждаването на клуба. Както е видно от написаното по-горе, вече има реални резултати и най-талантливите деца продължават успехите и обучението си на американска земя, където тези спортове са с многогодишна традиция.

1379398_10200866156042481_1861655444_n

Терените на клуб „Девълс“ в Дупница
09

В Колумбия, Мисури

10

Тримата от Дупница до САЩ

fdgh

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.