Тайбе Юсеин

Три спечелени квоти и четири „бронзови“ медала е равносметката на българските борци на завършилото Световно първенство по борба в Лас Вегас. Жените за пореден път направиха по-добро представяне и спечелиха три отличия.
Безспорно най-добре се представи Тайбе Юсеин, която спечели бронз в олимпийскта категория до 63 кг. Възпитаничката на Серафим Бързаков и Петър Касабов, буквално разнесе по тепиха латвийката Анастасия Григориева и я победи с технически туш 13:2, в рамките на само две минути в спор за третото място.
В първата си среща Тайбе тушира рускинята Валерия Лазинская. На осминафинала победи с 5:2 точки трикратната европейска шампионка Моника Михалик (Полша). На четвъртфинала отнесе с 10:0 колумбийката Санда Веландиа, но загуби на полуфинал с 1:11 от бъдещата шампионка Батсесег Соронзонболд (Монголия).
С този успех Тайбе Юсейн вече има общо осем медала от големи първенства: три сребърни от ЕП, един сребърен от ЕОИ, два бронзови и два сребърни от СП.

02

Евелина Николова

Преди това първият медал за България в „Орлианс Арена“, донесе Евелина Николова в неолимпийската кат. до 55 кг. Николова спечели бронза, след като геройски тушира китайката Куйню Панг. Българката губеше с 0:7, минутка преди края, но майсторски успя да тушира китайката и вдигна на крака цялата зала.
Евелина Николова стартира с туш срещу Бедуха Гюн (Турция). На четвъртфинала загуби с туш от американката – Хелън Марулис, която стана първа. На репешажа нашето момиче тушира мексиканката Бренда Фернандес.
След бронза на Европейските олимпийски игри в Баку, Евелина прибави и бронз от СП.

03

Джанан Манолова

Третият бронзов медал, при жените, спечели Джанан Манолова по драматичен начин. В неолимпийската кат. до 60 кг. Манолова губеше от китайката Яжен Сун при 1:1 и предимство за съперничката, секунда преди края. С невероятна атака българката успя да обърне резултата в своя полза за 3:1 точки и измъкна бронзовото отличие под носа на Сун.

На осминафинала Манолова се наложи с 6:4 точки над коравата японка Сакая Сакамо. На четвъртфинала Джанан, изненада с туш Верoника Иванова (Беларус), след като губеше с 1:7 точки, трийсет секунди преди края. Единствената загуба на Манолова дойде от монголката Сухе с туш, още в първата част.
Джанан Манолова има два бронзови медал от ЕП и сега също бронзово отличие от СП.

04

Владимир Дубов

Единственият медалист при мъжете е бесарабският българин Владимир Дубов в свободният стил. В неолимпийската категория до 61 кг. Дубов спечели бронзовото отличие след трудна победа с 3:2 над японеца Масаказу Камои.

Преди това той се справи категорично с 5:0 точки срещу Рамил Раджепов (Тюркменистан) и победи трудно с 10:7 арменецът Володя Франгулян на четвъртфинал. Последва достойна загуба от бъдещия шампион Хажи Алиев (Азербайджан) с 2:6 точки.
Към отличията си сребърни медали от СП и ЕП, Дубов добави и бронз от СП.

05

Елис Гури в акция

В първият ден от шампионата на планетата, при класиците, натурализираният албанец – Елис Гури взе квота за Олимпиадата в Рио през 2016 г. В кат. до 98 кг. Гури загуби битката за „бронзовото“ отличие от руснака Магомедов с 6:2 точки и остана пети.

Първоначално, Елис Гури направи три поредни победи: срещу Гризибицки от Полша с 3:0; след него победи трудно представителя на домакините Уилиямс след равенство 4:4 и последна спечелена точка; на четвъртфинала победи убедително с литовеца Лауринаитис с 8:3 точки. На полуфинала, Гури беше спрян от иранеца Резаи с 3:0.
Елис Гури е Световен шампион и има два бронзови медала от ЕП.

06

Михаил Ганев (червено трико)

Третата квота за България спечели Михаил Ганев в свободният стил. В кат. до 86 кг. националът загуби схватката си за трето място от иранецът Мохамед Каримимачиани с 12:0 в края на първата част.

Ганев стартира с победа с 3:0 над перуанецът Единсон Амбросио в последствие на осминафинала надви с 13:9 казахстанецът Адилет Давлумбайев . На четвъртфинала нашенецът отстъпи с 0:10 от световния шампион Абдулрашид Садулаев (Русия). Садулаев се класира на финал и издърпа Ганев на репешаж, където българинът надви с 11:0 Уитумен Оргодол (Монголия) и по този начин се класира на малкия финал.
Михаил Ганев е Световен шампион и сребърен медалист от ЕП.

07

Явор Янакиев

На Световното първенство в Лас Вегас и други българи бяха близо до квотите и отличията, но малшансът или съдийте им попречиха за по-добро представяне. При класициите в кат. до 75 кг., Явор Янакиев беше грубо ощетен от съдиите на четвъртфинала срещу представителя на домакините Бисек. Реферите буквално подариха срещата на американеца. Янакиев беше явно спънат от противника, в опит за хвърляне от партер. Съдиите първоначално присъдиха две точки за представителя на домакините, но след протест от страна на Армен Назарян и преглеждане на видеото точките бяха махнати. Интересно в случая е, че реферите признаха за спъване, но не дадоха две точки по правилник за Явор Янакиев. Малко след това, “представителите на Темида” дадоха една несъществуваща точка, за три относителни предупреждения за пасивност, която стигна за измислената победа. Янакиев беше свалян три пъти в партер и американецът не успя да вземе точки. Преди това, на репесажите, Янакиев спечели с 4:0 срещу египтянин Абдула.
Явор Янакиев е Световен шампион и трети на Олимпийските игри в Пекин.

08

Борислав Новачков

В кат. до 65 кг в свободния стил младата надежда на България – Борислав Новачков, беше жестоко ограбен от реферите на четвъртфинала срещу настоящия световен шампион Сослан Рамонов (Русия). 26-годишният Новачков поведе с 3:0 точки, но допусна изравняване. В средата на втората част той обърна своя противник при негова атака и първоначално реферите отсъдиха правилно 4:2 точки в полза на Борислав, но след протест на руснаците нещата се промениха и от 7:5 в полза на българина изненадващо на таблото светна 9:5 за Рамонов. Това взриви „Орлианс Арена“, а българската агитка и любителите на борбата скочиха с бурни освирквания за скандалното решение на съдийте. Последва триминутната пауза и подновяване на схватката. До края Новачков се опита да скъси разликата и стигна до 9:11. В този миг бурни освирквания отново озвучиха зала. След злополучната схватка, лично президентът на БФБ – Валентин Йорданов връчи протесна нота на президента на Обединената Световна Борба – Ненад Лалович. Няколко часа по-късно стана ясно, че реферите са отстранени от първенството, а най-вероятно ще останат и извън Олимпиадата в Бразилия. Припомняме ви, че Борислав Новачков е студент в Университета на Илинойс. За голямата борба го откри Валентин Йорданов на честването по случай 80-години БФБ в Чикаго.

Борислав Новачков има в актива си бронзов медал от ЕП.

09

Иво Ангелов

Достойно представяне на СП направи капитанът на нац. отбор по кл. борба – Иво Ангелов. В жестоката конкуренция при 59-килограмовите, където се състезават и всички от несъществуващата вече кат. до 55 кг., перничанинът тръгна със самочуствие и победи французина Белмадини с 4:0. По този начин, Иво отмъсти за загубата на своя съотборник Александър Костадинов от игрите в Баку. Във втория си двубой се изправи срещу Кристиан Фрис (Сърбия) и победи с 6:0. Въпреки категоричната на пръв поглед победа, на Иво не му беше толкова лесно. Все пак на стола на съперника седеше бившият му треньор Стоян Добрев. На 1/8 финала срещу Елмурат Тамурадов (Узбекистан), Иво показа страхотна воля, обръщайки резултата в края на схватката от 6:0 до 6:6. Още от началото този двубой тръгна с леко сътресение в главата на Иво, заради нечист удар от Тамурадов. Последва спъване и две точки за узбека. Добре, че Армен Назарян веднага реагира и след повторението съдиите оставиха резултата 0:0. В края, Иво победи заради по-доброто качество на спечелени точки.И докато тук късметът му се усмихна, то в следващия мач му изневери. Българинът поведе с 2:0 след коронната си хватка носене през мост, но загуби концентрация за миг и позволи на Аллмат Кебишпаев (Казакстан), да му вземе четири точки, след поясно хвърляне. Силите на Иво стигнаха само за почетна загуба с 4:3. Победителят загуби следващия си двубой и Ангелов отпадна в подножието на квотите за Рио. Дано Иво има повече късмет при следващия опит. Последните две негови срещи бяха истински гладиаторски битки, а той получаваше бурна подкрепа от феновете на отбора.

Иво Ангелов е Световен и Европейски шампион и има още куп медали от големи първенства. Мечатата му е да стъпи на Олимпийския връх.

????????????????????????????????????

Христо Маринов

Другата ни надежда за квота и медал – Христо Маринов (85 кг), изпусна да победи азера Саман Тахмасеби, в 1/8 финална среща. Маринов водеше с 3:0, минута преди края на схватката, но допусна изравняване. По правилото за последната изравнителна точка, Тахмасеби имаше предимство. Христо нямаше какво да губи и се хвърли в атака. Противникът му усети ритъма и спечели още четири точки за 7:3. В първата си среща, Христо победи трудно сърбинa Франкович с 2:0 точки, след изпълнение на носене през мост. Азера не успя да изведе нашето момче и участието на Маринов приключи.

Христо Маринов е Световен и Европейски шампион.

????????????????????????????????????

Елица Янкова (синьо трико)

В кат. 48 кг. младата Елица Янкова, направи зашеметяващи схватки на тепиха. В осминафинална среща с Татяна Аманзол (Казакстан), след серия от обрати и спираща дъха интензивност, Ели водеше с 8:7 точки, десет секунди преди края. Буквално в последната секунда, по-опитната й опонентка успя да изтръгне победата. Когато съдията свири край на мача, двете момичета лежаха напълно изтощени на тепиха. По преценка на специалистите и публиката, схватката между двете съпернички беше една от най-атрактивните на Световното първенство. За жалост, казакстанката не успя да изведе нашето момиче по пътя за квотите. Първата среща на Ели Янкова беше не по-малко вълнуваща. В типичния си стил с много динамика и точка за точка, Ели успя да победи с 9:7 французойката Жули Себатие. Съдията в тази среща подпря Себатие, но въпреки това нашето момиче успя да победи. Елица Янкова е на 21 години, световна шампионка за девойки и втора на Игрите в Баку.

DSC_0601

Стоян Добрев (на заден план)

Останалите наши състезатели по една или друга причина отпаднаха в квалификациите. За да вземе българската борба още визи за Рио, националите ни ще се борят на допълнителните турнири.

В първия ден на Световното първенство, все пак имаше спечелен медал с българско участие, благодарение на старши треньорът на националния отбор по класическа борба на Сърбия – Стоян Добрев. Неговият възпитаник Давор Щефанек спечели бронзовото отличие в категория до 66 кг. Той победи алжирецът Тарека в малкия финал с 4:0.

????????????????????????????????????

Симеон Щерев

Друг българският треньор, този на националния отбор на жените на Азербайджан – Симеон Щерев, спечели един сребърен и един бронзов медал със своите възпитанички. В кат. до 48 кг Мария Стадник загуби финала, а при 58-килограмовите Юлия Раткевич стана трета след победа с 4:0 над Малин Матсон (Швеция).

????????????????????????????????????

Българската агитка

Обикновено, в най-славния български спорт – борбата, сме свикнали, когато някой състезател стигне до върха на голямо първенство да го обожестяваме. Разбира се, в това няма нищо лошо, напротив, правим го от сърце, просто, защото сме горди. В миналото, когато рускоговорящите бяха в една държава, сякаш беше по-лесно да се задържиш на върха по-дълго време. След разпадането на двата големи съюза – съветския и югославския, все по-голям брой състезатели се включват в надпреварите и съответно е много по-трудно, освен ако не си суперталант като Валентин Йорданов. Доказателство за това е, че имаме в редиците си няколко световни шампиона от предишни години, но конкуренцията е убийствена. Особено, когато се обединяват две категории, като в случая, до 55 кг. изчезва, и всички титулувани борци започват да се борят на 59 кг.

   12
Българската агитка

Снимки: start-photo.bg; Костадин Андонов

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.