За 11-ти пореден път българските училища в Чикаго проведоха Олимпиада за Левски. Деца от шест родни школа във ветровития град се включиха в традиционната Олимпиада за Васил Левски. Главен организатор на събитието е „Българо-Американският център за културно наследство“, с президент и главен организатор Станислав Станимиров.

По примера на Левски малчуганите прескачат плет

“Събра ни любовта към Левски, онова неугасващо пламъче, което всеки е закътал в душата си и го носи, независимо къде ще го отвее вятърът. Започнахме през 2005 г. като инициативен комитет за Васил Левски с фото-табла, с портрети на него и негови съратници, донесени и подарени собственоръчно от директорката на Националния музей за Левски – Дора Чаушева и покойният вече д-р Стоян Джавезов, за да премине в една истинска, спортна Олимпиада, ръководена от най-добрият треньор по таекуондо и настоящ президент на БАЦКН- Станислав Станимиров”, разказа за началото бившият президент на БАЦКН – Кина Бъговска.

Кина Бъговска

Събитието бе подкрепено от български център “Магура”, Олимпийски клуб „Васил Левски“ в Чикаго, Национален музей „Васил Левски“- Карлово и Съюзът на българските писателите в Америка и по света. Родните ансамбли “Хоро”, с ръководител Ирина Гочева и “Верея”, с ръководител Константин Маринов завладяха аудиторията с вълнуващи народни танци.

Воеводата Константин Маринов

Водещ на празника бе преподавателят от училище “Джон Атанасов” Анелия Лазарова. Специален гост на събитието беше Генералният консул в Чикаго г-н Иван Анчев. Освен него, на откриването слова държаха художникът Кина Бъговска и писателят Добри Карабонев.

Генералният консул Иван Анчев

След приветствията започна първата част на Олимпиадата с въпроси за Васил Левски. Ученици от всички възрастови групи показаха завидни знания за живота и делото на Апостола на свободата. Викторината беше подготвена от Златина Костова, преподавател в у-ще „Джон Атанасов“.

От ляво на дясно: Лили Паслиева, Надя Желязкова, Станислав Станимиров, Георги Георгиев, Кина Бъговска и Анелия Лазарова

Вече от няколко години, основна част на Олимпиадата са спортните игри, водени от зам. председателя на Олимпийски клуб “Васил Левски” – Станислав Станимиров. Помощниците му са доброволци, бивши студенти на НСА, сега част Олимпийския клуб “Васил Левски”.

Диджей Йордан Илчев дари хонорара си

Отговарящият за музикалната част на събитието Йордан Илчев, възхитен от работата на своите колеги от НСА, дари хонорара си на Олимпийския клуб, който да им послужи за бъдещи прояви.

Обща загрявка за игрите

Обилният снеговалеж не можа да спре децата от българските училища, водени от своите учители-будители: БУ “Алеко Константинов“ с Велина Драмска, БУЦ “Знание“ с Лили Паслиева, “Малко българско училище“ с Ася Бошнакова, БУ „Джон Атанасов“ с Анелия Лазарова, БУ “Св. Иван Рилски-Чудотворец“ с Мими Янкова и БУ “Нов живот” с Хриска Перфанова.

Децата бяха разпределени по възрастови групи

Спонсори на събитието бяха: ресторант “Механата”, верига магазини “Сердика Дели”, “Нобел Транспорт”, “Агатанор тракйнг корпорейт”, “Марто БГ Инк.”, български център “Магура” и Счетоводна къща “Златан Буюуклиев”.

Галерия снимки:

Водещият Анелия Лазарова
Ансамбъл „Верея“
Детска школа по народни танци към център „Магура“, с художествени ръководители от ансамбъл „Хоро“

Детска школа по народни танци към център „Магура“, с художествени ръководители от ансамбъл „Хоро“
7-годишният Майкъл Михайлов беше най-изразителен в четенето
Главният организатор Станислав Станимиров
Писателят Добри Карабонев
Олимпиадата беше открита с химна на Р. България – „Мила Родино“
Българите уважили събитието
Състезание по скок на височина
Медалистите при 6-8 годишните
Медалистите при 4-6 годишните

Детска школа по народни танци към център „Магура“, с художествени ръководители от ансамбъл „Хоро“

Източник: В-к „България“

Снимки: Веселин Андреев

Leave a Reply

Your email address will not be published.