.На 3 юни, с орден „Стара планина“ първа степен, президентът на България Румен Радев награждава за изключителни заслуги Иван Николов от Босилеград

Повече от 30 години Западнопокрайнският деятел Иван Николов, със силата на словото и националното достойноство, изигра ключова роля за опазване на Българската култура, история и национална идентичност на нашите сънародници в Босилеградско и Царибродско.

След Юрдан Захариев и Емануил Попдимитров, със своята безкористност, принципност, богато книжовно творчество, скромност и чест, той се превърна в символ на Българския дух не само в Западните покрайнини, но и е пример на искрено и чисто родолюбие, на хуманност и отстояване на Свободата – ценности, дълбоко непознати на широка част от претендиращите за интелектуален, социален, политически и културен елит в България днес.

Неговото единствено оръжие и сила е Словото, с което той не престава да зове за спазване на хуманните норми и принципи на демокрацията, уважението към националната ни култура, към спазване на човешките права и достойнство за нашите сънародници, които знаят и плащат тежкия данък на скритата дискриминация и асимилация в продължение на повече от 100 години.

Със силата на своето слово, личен морал и искреност да пробуди и просветли нашата общественост, която за повече от 45 години бе изкоренила не само познанията, но също така съзнанието, съвестта и отговорността ни към нашите сънародници в Западните покрайнини.

Тези безспорни истини дадоха основание на Гражданския комитет „Западни покрайнини“ през януари 2024 г. да предприеме, със съдействието на обществени деятели, необходимите действия за да се отдаде заслуженото признание от страна на нашето Отечество, като един морален акт на признание, уважение и почит към този скромен народен деятел.

Трябва да се отдаде заслуженото и на държавните институции: Министерството на външните работи, Правителството и Президенството, които съобразно закона имат административната и институционална функция и отговорност да дават своята институционална подкрепа, чрез традицията и честта за удостояване с най-висшата на града в България – орден „Стара планина“.

Наградата на Иван Николов за опазване и развитие на Българската култура, история и хуманни права на нашите сънародници в Западните покрайнини е и камбана, която показва, че Българската политика повече от 100 години все още не може да разреши един тежък хуманитарен, исторически, културен и социален проблем във взаимоотношенията между България и Сърбия, а оставя този проблем в ръцете на един обикновен човек с необикновена съдба.

.

Проф. Лозан Митев,

Граждански комитет „Западни покрайнини