Членовете на Олимпийски клуб “Васил Левски” в Чикаго облагородиха бюст-паметника на Апостола, в двора на българската православна църква “Св. Иван Рилски”. Олимпийците закрепиха с дюбели четирите стени на постамента, фугираха със силикон всички ръбове, поставиха отново голямата плоча с надписа на място (GRANITE LEADERS), въстановиха счупените плочки на площадката пред монумента и закрепиха вазите със здравец, които са сложени отстрани на паметника, наподобяващи лапи на лъв. Членовете на Олимпийския клуб свършиха цялата работа за около четири часа.

Най-старият олимпийец – майстор Недялко Хубенов

Отговорник по изпълнението на ремонта беше най-старият олимпиец и един от основателите на клуба майстор Недялко Хубенов от с. Дрангово, Кърджалийско. Двамата зам. председатели на клуба – перничаните Станислав Станимиров и Николай Василев, също се включиха активно във възстановяването на паметника. Освен трима от основателите на Олимпийския клуб, в работата се включиха и новите членове Васил Транков от Сандански, треньорът на “Левски” Чикаго – Росен Каптиев от с. Сатовча, Благоевградско и Галина Атанасова от Пловдив. 11-годишната Анисия Ботева запамети моментите за историята в снимки и видео.

Зам. председателят на Олимпийския клуб Станислав Станимиров

“Бюст-паметникът на Васил Левски в Чикаго беше изграден от родолюбиви българи през 2015 г. и от тогава са изминали седем години, през които водата беше направила щети, които ние възстановихме. Освен майстор Недялко Хубенов, никой от нас олимпийците не е професионален строител, но пък всички работим с голям ентусиазъм за каузата. От настоятелството на църквата помолоха от тяхно име да отправим апел към българската общност в Чикаго и по-точно към нашенците, които се занимават със строителство, да помогнат в ремонтирането на олтара пред църквата и единият ъгъл на покрива”, коментира бившият национал по таекуондо – Станислав Станимиров.

Галерия снимки:

Фирма “GRANITE LEADERS” залепи счупената плоча, снимка Никола Масларски – “Хайдути”
Разпятието се нуждае от професионален ремонт
Ъгъл на покрива също
Галина Атанасова
Росен Каптиев
Паметникът на Апостола след ремонта
Николай Василев
Васил Транков
Най-малките олимпийци
С. Станимиров и Н. Хубенов вложиха най-много усилия и технически познания в облагородяването
Работен момент

Снимки: Анисия Ботева

Leave a Reply

Your email address will not be published.