Роденият в Банско – Костадин Везьов, е създател на първия и все още единствен каталог за македонските парични средства. Везьов е още световен шампион по нумизматика за 2020 г. Негов комплект от български монети, от времето на социализма, беше избран на първо място, сред 23 000 участници от цял свят. Освен това, той е автор на един роман и седем каталози. Някои от неговите книги, се намират в най-голямата библиотека в света, тази на конгреса в САЩ, както и в Националната библиотека в София. През миналата 2023 г., Везьов беше избран в класацията на БТВ: “Топ 10 световни постижения на българи по света”. Костадин Везьов е и голям привърженик на “Левски” София и през годините е един от голмайсторите на “Левски” Чикаго. 

  • Г-н Везьов, разкажете повече за последния ви издаен каталог за Македонските парични средства?
  • Това е седми каталог, в който съм включил съвремените монети и банкноти на Република Северна Македония, сертифицирани от NGC и PMG. 
  • Кое ви накара да направите този каталог за македонските монети и банкноти?
  • Разглеждайки конкуренцията и другите монети в регистъра на NGC видях ,че липсват монети за Северна Македония и тя не е включена. От над 27000 участници и 214 държави, които присъстват там странно, защо нямаше Северномакедонски монети. Стана ми интересно и реших да купя такива монети и да се опитам да ги сертифицирам. След това, спечелих една ,,битка“ с NGC и те ми сертифицираха въпросните монети, които включих в каталога, но това се случи, след дълги спорове и кореспонденция с NGC. С много усилия спечелих една битка с NGC, но оттук нататък не е моя борбата с нумизматичната световна бюрокрация. Ако някой северномакедонец пожелае, може да продължи тази борба с NGC и да им предостави аргументи, благодарение, на които да включат и Северна Македония в световните нумизматични регистри на NGC. За банкнотите беше по-лесно, тъй като на пазара се предлагат доста македонски банкноти с високо качество сертифицирани от PMG и включени в състезателната им програма.
  • Защо решихте да направите този каталог за македонските парични средства? 
  • Аз съм си българин от Банско – Пиринска Македония. По майчина линия дядо ми Методи Томовски е племеник на Дончо Войвода. Те са били трима братя и дядо ми е син на брата на Дончо – Костадин, на който съм кръстен. Майка ми Йордана е родена в същата къща в село Палат, в която са родени Дончо Войвода и братята му. Тя много ми е разказвала за живота на войводата в Малашевската планина, но като дете не обръщах такова внимание на тази роднинска връзка. След като се преместват да живеят от с. Палат в с. Микрево, дядо ми Методи Томовски предава целия архив на Дончо Войвода на музея в Благоевград. Архивът е бил ,,зазидан“ в стената на къщата в с. Палат. Друга връзка може да се каже и това, че баща ми и досега слуша само български народни песни от македонския край. По бащина линия съм наследник на Марко Теодорович Везьов, който още през 1792 година помага за издаването на първата новобългарска учебна книга, преди ,,Рибния буквар“ на Петър Берон от 1824. 
  • Как ви хрумна идеята за корицата на каталога?
  • Посещавам вече няколко пъти Света гора, там има много хубави икони на Света Богородица. От там ми дойде идеята да сложа една хубава македонска банкнота, на която е изобразена Света Богородица. Добавих и една монета с лика на Александър Македонски. 
  • За монетата на Александър Македонски, няма ли да кажат критиците, че той не е македонец?
  • Аз съм се постарал да направя книгата, да изглежда добре и да е привлекателна за читателите от нумизматична гледна точка. Ако някой има претенции към монетата на Александър Македонски, това може да идва от споровете на Гърция, България и Македония за неговия произход. Не съм историк или политик, за да взема отношение по тази тема, а по-скоро като съставител и автор на това печатно издание съм се постарал да покажа съвременната идентичност на Северна Македония чрез нейните банкноти и монети. Тук искам да благодаря на издателството “Лени-Ан” от г. Русе, с което работим заедно дълги години.