Нашенци от Чикаго, се включиха активно в най-мащабната национална кампания в България “Операция Плюшено Мече”.
За 11-та поредна година, над 20 000 дарители от цял свят и над 250 доброволци от всички краища на Родината, се превъплътиха в ролята на българския Дядо Коледа. В продължение на тримесечната им съвместна работа, те не оставиха дете или възрастен в неравностойно положение без подарък за Рождество Христово.

“За да направим добро, не е нужно да сме богати. Тази година, с общи усилия, успяхме да зарадваме деца и възрастни в неравностойно положение от над 40 институции в България”, казва двигателят по процеса за събиране на средствата в Чикаго – Мая Стоилова.

Българката се включва за пети пореден път в кампанията. За Рождество, заедно със съмишленици от ветровития град, събират за каузата сумата от $9300.

“Повечето от покупките отидоха в Благоевградския регион, тъй като моето семейство е от там. Уважихме желанието на всеки дарител да похарчим парите, които дадоха за града, който посочиха”, добавя Мая.

Родителите на Мая са пенсионери и с радост се впускат в приключението да зарадват нуждаещи се за празника. Те получават огромна обществена подкрепа от собственици на фирми и обикновени хора.

“Осъществяването на кампанията нямаше да е с такъв размер – разказва Мая, ако не бяхме получили такава подкрепа от всеки един бизнес, към който се обърнаха моите родители. По различен начин те дариха от времето си, като опаковаха безплатно подаръците, осигуряваха безплатен транспорт, отказаха се от печалбата, като продаваха на едро. Благодаря на всеки един, който се включи по различен начин, от хората, които ми се довериха, до момчетата, които помогнаха на майка ми да пренесе всички пакети”.

Кампанията “Операция Плюшено Мече” стартира с проекта “Дари подарък на дете”, а основател е Михаела Стойкова от Бургас. Завършилата в Лондон българка вижда примера в английската столица, пренася и доразвива добрата идея в България. От пет години акцията от регионална прераства в национална. Главната причина е в системата, по която са свързани всички работещи за каузата. Всеки, който иска да се включи, може да го направи на сайта plushenomeche.org. Там дарителят избира лицето, на което иска да осигури подарък за Рождество Христово. Ако е в чужбина изпраща подаръка или по-често пари на доверено лице. Човекът купува подаръка, опакова го, надписва за кого е и го предава в събирателния пункт на съответното населено място. Най-много време отнема работата на доброволците. Те следят дали за всяко посочено лице в списъците на сайта на организацията, е получен съответния подарък в пункта, до определената за това дата. Ако не е, те трябва да уведомят националния координатор Кристина Христова, за да се вземат мерки за осигуряването на подаръка. В рамките на няколко дни, доброволците трябва да разнесат всички подаръци. Много често има най-голяма нужда от доброволци с коли, които да се включат в транспортирането. Най-ценното нещо, което доброволците получават, освен личното удовлетворение, са безценнните усмивки на получилите подаръци в святата нощ.

“Всички мои близки и познати дариха пари, продължава разказа си Мая Стоилова. Майка ми дари цял месец в пазаруване и опаковане. Децата от квартала дойдоха да подкрепят каузата, като си купиха ръчно изработени гривни от моята дъщеря и тя дари парите. Когато искаш да си добър, е нужно само желание и голямо сърце. За моя радост, познавам много такива хора. Всички заедно сбъднахме желания на хора, които наистина се нуждаят. От всичко най-много ме радва, че толкова много хора дариха от сърце, всеки с каквото можеше. В такива случаи, обичам да казвам – догодина пак и повече”

От няколко години, “Операция Плюшено Мече” има целогодишен проект “Скритите таланти на България”. С него неправителствената организация подкрепя талантливи деца да доразвият и усъвършенстват своите умения.

Снимки на част от подаръците:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.