През изминалата неделя, в поредицата на Миролюба Бенатова – „Българи в Америка“, бе представен виртуозният хирург на ръката – д-р Георги Лазаров. Той е роден през 1931 г. в град Пловдив и въпреки, че е извън Родината повече от четири десетилетия, д-р Лазаров я пази дълбоко в сърцето си. В къщата му в САЩ може да се види събрана и запазена една малка България. А посланието „Дори и когато държавата ни е мащеха, то родината ни си остава майчица, която заслужава обичта и предаността ни“, ярко пръсъства в този епизод от поредицата.
Д-р Георги Лазаров напуска Родината през 1971 г. и е единственият представител на старата емиграция в поредицата „Българи в Америка“. В момента живее в Балтимор, щата Мериленд, САЩ, където днес е един от най-известните хирурзи в Националния център по хирургия на ръката в Балтимор. Реплантирал е над сто напълно отрязани пръсти на ръката. Той е и един от първите хирурзи в САЩ, който е спасил отрязана над лакътя ръка.
Доктор Лазаров е платил за увековечаването на седем паметници на жертвите на комуниза у нас, един от които е на писателя Георги Марков, когото той сравнява с Христо Ботев и споделя, че за него задължително трябва да се изучава в училищата. Докторът казва, че само паметниците остават във вечността. Той е и основател и спонсор на църквата „Свети Георги“ в Балтимор.

02В България д-р Лазаров е известен и като организатор на годишните музикални конкурси за нова българска симфонична музика в типичният у нас 7/8 неравноделен ритъм. Чрез тях, той стимулира композиране на произведения с българско звучене и популяризира българската народна музика в САЩ.
Мотивът да напусне България е по-скоро финансов, отколкото политически, признава хирургът. И въпреки че основава първата клиника по хирургия на ръката към Медицинския факултет в Пловдив, едва успява да стане младши асистент, защото не е искал да членува в БКП и всичко се е определяло от партийната му принадлежност. Пътят му до САЩ минава през Франция и Либия.
От дванайсет години, доктор Лазаров е пенсионер и се радва на плодовете от труда си в българската си къща в Балтимор, обляна в чамове и народни носии.
На въпросът „Кое ви кара да се чувствате богат и удовлетворен?“, той отговаря „Не се чувствам богат, чувствам се удовлетворен, защото направих това, в което бях най-добър и се развих така, както исках“.

Снимков материал: Интернет

Вестник: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.