Тази неделя (15 април) в 1:00 часа следобяд в православната българска църква “Св. Стефан” в столицата на щата Индиана – Индианаполис, намираща се на адрес:1435 Medford Ave, Indianapolis, IN 46222, врати отваря първото българско училище в тази част на Америка.
“Планирали сме няколко първоначални сбирки, преди летните ваканции, преди пътуванията до България и преди началото на учебната година през септември. Очакваме над 20 деца между 4 и 16 години и трите ни учителки – Татяна Ангелова, Катя Карафеизова и Лили Кюркчийска, са готови с програма за всички възрастови групи и нива”, коментира единият от идеолизите за създаването на българското училище -Валентин Пенчев.
От ляво на дясно: Катя Карафизова, Ралица Коларова, Татяна Ангелова, Елена Вукадинова, Ивайло Манчев, Лили Кюркчийска и Валентин Пенчев.
На откриването тази неделя присъстващите ще чуят родни стихотворения и песни, ще бъдат представени известни български природни и исторически забележителнности. Също така ще бъде проведен разговор за българското знаме, герб и химн. Програмата включва още образователни игри, приказки, изработване на знаменца от малките ученици, отделни занимания за големите и разбира се – народни танци. Леки закуски и напитки също.
 “Отдавна имаме желание да създадем българско училище и вече момента назря. През годините доста сме обсъждали тази идея. Освен мен, хората, които работиха за каузата са Валентин Пенчев, Ралица Коларова, Татяна Ангелова, Катя Карафизова, Елена Вукадинова и Ивайло Манчев”, допълни учителката Лили Кюркчийска.
Снимка: Bulgariandiocese.org

Българската православна църква в Индианаполис е създадена през 1915 г. от български емигранти, които пристигат в САЩ на две големи вълни през 1904 и 1906 години от територии, намиращи се в днешна Македония и Гърция. През годините църквата претърпява всякакви промени. През 1938 г. някои от наследниците на основателите, на църквата се осъзнават като македонци. От тогава църквата, за българите е българска, а за македонците – македонска. От 1955 г. църквата сменя сградата и до днес е на посочения адрес. От десетки години хората, които са я поддържали не говорят български, техните деца, които сега ходят на църква са осъзнати като американци и литургиите доскоро са били само на английски език. Благодарение на борбите на Ралица Коларова и Вера Попова, църковното настоятелство разрешва една неделя от месеца службата да е на църковно славянски.

“Горда съм, че с Вера Попова направихме първата крачка за укрепване на връзката между българската общност и българската православна черква „Св. Стефан” в Индианаполис. Успяхме след дълги преговори с настоятелство, след 30 годишна пауза, службата в черквата да се чете и на български език. Получихме одобрението на черковното настоятелство и за създаването на българско училище. Радвам се, че резултатите оправдаваха вложените усилия и време!”, коментира Ралица Коларова.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.