Най-новата фолклорна формация в Чикаго “Виванов” и център “Българика” отпразнуваха с концерт освобождението на България от османско иго. Събитието се проведе в предградието на Чикаго – Елк Гроув. Официален гост на проявата бе Генералният консул във ветровития град Иван Анчев. Главен инициатор на концерта е Валентин Иванов, основател и ръководител на танцова група “Виванов”.

Генералният консул Иван Анчев и водещата Соня Мембреньо
  • Формация “Vivanov Dance Group”, е създадена през 2019 г. от Таня и Валентин Иванови. Състои се от 16 танцьори, някои от които са професионалисти. Групата вече има участия на два фестивала в Чикаго и на представянето на книгата на Христо Стоичков. Извън щата Илинойс е участник на фестивали в Питсбърг, Пенсилвания и Тампа, Флорида. Валентин Иванов е завършил висше образование в Академията за музикално и танцово изскуство в Пловдив, а съпругата му Таня в Свободния университет в гр. Варна. Таня е възпитаничка на Васил Герлимов и е танцувала в ансамбъл “Загоре”, гр. Стара Загора. Валентин е участвал в някои от най-успешните танцови групи и формации, като “Етника” на Слави Трифонов, Трупата на Нешка Робева, Формация “Източен вятър” и др. Групата репетира всяка събота от 16:00ч. в залата на танцова школа “Българика” на адрес: 1120 S. Elmhurst Mt. Prospect, IL 60056.
Инициаторът Валентин Иванов и Нешка Робева

Водещ на тържеството бе чаровната певица Соня Мембреньо, а за доброто озвучаване се погрижи DJ Руси. При влизане в залата на вратата, децата раздаваха мартеници. По време на концерта публиката се развълнува най-много от патриотичните песни, изпълнени от децата. Специалното участие направи най-старата група за народни танци “Балкански Игри”, известна с историческото си участие на откриването, на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г., с ръководители китаецът Джон и българката Галя Куо. Тази година “Балкански Игри” навършва 55 години на сцена. Всеки желаещ, да се включи в празника на формацията, може да потвърди присъствието си на тел. номер (847)-858-9822.

Накрая цялата зала стана на крака и заедно с певицата Соня Мембреньо изпя песента “Моя страна моя България”.

Детски хор “Български звънчета” Чикаго
  • Ето и всички участници в събитието:
  • Детски хор “Български звънчета от Чикаго” към “Малко Българско Училище“ с ръководители Зоя Минкова и Даниела Смит.
  • Със специалното участие на най-старата танцова група “Балкански Игри” с ръководители Джон и Галя Куо.
  • Детска група към танцова школа “Българика” с рък. Таня Иванова.
  • Vivanov Dance Group” с ръководители Таня и Валентин Иванови.
  • Сияна Начева от у-ще „Алеко Константинов„.
  • Детски танцов състав към МБУ с рък. Рени Новакова.
  • Представителна група към танцова школа “Българика” с рък. Валентин Иванов.
  • Студио “Rise Up Academy” с рък. Беатрис Минева.
  • Джордж Петров и Кристина Георгиева, с рък. Даниела Смит, МБУ.
  • Детски танцов състав към МБУ с рък. София Богоева.
  • Калина Манова, „Малко Българско Училище„.
Балкански Игре“ 

“Получи се прекрасен концерт с професионално изпълнени народни и модерни танци. Събитието се осъществява за първи път, но смятаме да го направим традиция”, коментира един от най-големите симпатизанти и помощници на “Виванов” – Мая Стоилова.

Спонсори на събитието бяха: “Elgin Truck Repair”, “Allstate Insurance” – Meggie Barashka, “SHARERIG.COM”, “ARGO Insurance”, “Connect Mortgage Corp K&G Coach Line Inc.”

Галерия снимки:

В-к „България

Снимки: „Vivid Photo and Video“

Leave a Reply

Your email address will not be published.