За 13-та поредна година, български имигранти от Чикаго посрещнаха юлското утро. Сънародниците ни се събраха на добре познатото място – Illinois State Beach Park, близо до границата с щата Уисконсин. Както всяка година, за събитието имаше уникалнo изработени тениски. За тях, отново отговаряше Вили Джикова. По мнение на повечето лагеруващи, тази година тениските бяха с най-добрия дизайн до момента.

Вили Джикова

“Идеята, за това как да изглеждат, ми дойде спонтанно. Сетих се за хорото, което се завихря около ядрото на слънцето с народните ни носии, които са предимно в червен цвят. Отне ми около месец, да го нарисувам. Радвам се, че всички харесаха и разграбиха тениските”, каза дизайнерът Вили Джикова.

Дилян Хинов

Нашенците направиха традициионните си ястия: сирене във фолио, пържени филии, мекици, агнешки плешки във фолио, скара, яйца на плоча, чеверме, пилешко с кенче бира и др. За първа година, главният организатор Давид Иванов, реши да сготви и курбан от агнешко.

“Радвам се, че и тази година се събрахме много хора. Благодаря им затова, че всички спазваха правилата на къмпинга”, беше кратък Давид Иванов, който е преносител на идеята зад океана.

За първа година, организаторите сготвиха курбан

Вечерта преди изгрева, българите се веселиха предимно с народна музика. Те пяха, играха хора, дори имаше и надиграване на Селско хоро. Някои от тях изчакаха изгрева около огъня, без да лягат. Точно в 5:16 ч. сутринта, слънцето се показа на небосклона. Имаше и ентусиасти, които посрещнаха изгрева в студените води на езерото “Мичиган”.

Няколко юнака се хвърлиха в студентите води на „Мичиган“

“Нищо не се е променило, водата пак беше ледено студена, както и предишните години, но това не ни плаши, напротив – закалява ни и сме по-здрави“, каза с усмивка Любомир Тонкарев, който от 2009 г. е главен организатор, заедно с Давид.

Част от лагеруващите тази година

През първата 2006 г., заедно с Давид са били шепа хора, а през последните години, над 100 души, от всякаква възрастова група, минават през къмпинга. Някои от тях идват с децата си само за през деня, други за вечерта и изгрева, трети остават по няколко нощи на палатки.

Любомир Тонкарев, Станислав Станимиров и Давид Иванов

За втора поредна година, обичаят беше уважен от президента на Българо-Американския център за културно наследство – Станислав Станимиров, който сподели:

“От сърце поздравявам Давид, Любо и Вили за организацията на празника. Обичаят “Джулай Морнинг” е самобитна българска традиция, която се заражда през 80-те години в България от младите хора. На днешно време, “Джулая” е романтично преживяване. За нас, българските имигранти в Чикаго, той има страхотна социална роля. Едно от най-хубавите неща на събирането са игрите сред природата и смехът на децата, забравили всякакви електронни устройства“.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.