Българският режисьор Виктория Ершова се завръща в Чикаго за прожекцията на филма си „Децата на Тихата революция”. Премиерата на филма е на 7 юни (четвъртък) от 7 часа вечерта в DePaul University и 8 юни (петък) отново от 7 часа вечерта в Arlington Heights Memorial Library.
Документалният филм проследява какво се случва с поколението на Прехода. Кинотворбата представлява пътешествие на група български ученци, станали свидетели на падането на желязната завеса. Прехода е разгледан през погледа и живота на тези приятели. Авторката на филма, също споделя личната си история. Ершова пътува седем години между Лос Анджелис и България, посещава редица г радове по света, като Ню Йорк, Лондон, Дъблин и др., където живеят вече порасналите „Деца на тихата революция”. След това, тя се връща за една година в Родината, където завършва филма. В България си сътрудничи с някои от най-добрите професионалисти в българското кино, като Нина Алтъпармакова (режисьор по монтажа), Георги Стрезов (композитор), Михаил Дичев (звукорежисьор). Българо-американската продукция е подкрепена финансово от много сънародници.

Режисьорът Виктория Ершова в Чикаго през 1996 г.

„Живях в Чикаго седем години и значима част от филма се случва във Ветровития град. Много се радвам, че най-накрая ще покажа „Децата на тихата революция“ в този град, който бе значима част от живота ми. Не го пропускайте, ако сте в Чикаго!“, коментира в социалната мрежа авторката на филма.

Виктория Ершова е родена и израснала в Казанлък, България. През 1995 година заминава да учи в САЩ и завършва бакалавърска степен по комуникации и магистърска степен по филмово продуценство. Продуцент и режисьор е на няколко късометражни филма, показани с успех на много фестивали в САЩ. Виктория живее в Лос Анджелис, но прекарва голяма част от времето си в България, а пътуванията са нейна страст. „Децата на тихата революция” е продукция на Viktori Pictures, Concept Studio.
Източник: В-к „България“
Снимки: Facebook page Viktoria Ershova, Magura Bulgarian Collective Space

Leave a Reply

Your email address will not be published.