Българският олимпийски отбор по астрофизика се връща у нас с един златен и два бронзови медала от тазгодишната девета Международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе от 27-ми юли до 3-ти август в Индонезия. Домакин бе град Магеланг, който се намира в провинцията Централна Ява.

В олимпиадата се включиха около 220 ученици от 41 страни. Както всяка година, те премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен.

„Горди сме, че България участва в тази олимпиада, която има много високо ниво на трудност, едва от 5 години, а вече има спечелени значителен брой медали, два от които златни“, коментират от Олимпийското сдружение (СРООПН), което организира и съдейства за осигуряване на финансирането на подготовката и участието на отбора в олимпиадата.

Ето и кои са олимпийците в българския отбор по астрономия и астрофизика:

1. Константин Карчев – Американски колеж, София, 12 клас – златен медал
2. Дилян Христов – НПМГ, 11 клас – бронзов медал
3. Светлин Тотев – СМГ София, 11 клас – бронзов медал
4. Виктор Мирев – МГ Варна, 10 клас
5. Александър Атанасов – МГ Плевен, 10 клас

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741f93a4d6ebed8712bad662c01dd050caa

Българският отбор на Олимпиадата в Индонезия

Всички участници в отбора са се състезавали на международни олимпиади през минали години. Златният медалист Константин Карчев се е състезавал още на международни олимпиади по астрономия, астрономия и астрофизика и физика и има три сребърни медала. Дилян Христов се е състезавал в отбора по астрономия и отбора на младите физици. Има два сребърни медала. Светлин Тотев има сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия през 2014 г. Александър Атанасов и Виктор Мирев също имат зад гърба си сребърни и бронзови медали от предишни олимпиади.

Ръководители на отбора са Никола Каравасилев, докторант в катедрата „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Отборът пристига в България на 6 август в 12:40 часа на Летище София Т2 с полет от Доха

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2015 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 2 златни, 3 сребърни, 7 бронзови медала и 5 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

източник: bulgaria.utre.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.