Общо четири български и един македонски футболни отбори ще ни представляват в тазгодишното издание за щатската купа на Илинойс по футбол. Двукратният шампион на щата при над 30-годишните за 2016 и 2017 г. – „Левски“ Чикаго, както и миналия сезон, очаквано бе поставен в схемата като номер едно. Сините ще чакат директно на четвъртфинала победителя в сблъсъка между „АЕК“ Чикаго и „Хорсебокс Юнайтед“. От създаването си през 2014 г. по случай 100-годишния юбилей на „Левски“ София, сините зад океана са абонирани за финала на щатската купа. През първите два сезона „Левски“ загуби финалите от италианския „Интернационал“ 1996. През 2016 г. българите си върнаха за загубите на италианците и вдигна трофея по случай 100-годишния юбилей на Илинойската щатска асоциация по футбол. През миналия сезон българите победиха на финала перуанския „Торино“.

В Същата възрастова група за над 30-годишни, най-старият български отбор „Балкан“ 2001, излиза срещу ирландския „Селтикс“. При успех българите ще играят с другия поставен в схемата под номер две „Торино“.
Припомняме ви, че при над 30-годишните през сезон 2007 г. тогавашната „Славия“ е печелела трофея за първи път от български отбор.
При над 30-годишните турнирът за щатската купа стартира през 1984 г. Първият шампион е „Швабен“, а последният „Левски“.

В отворената група най-силният български отбор „Миньор“ Чикаго играе с немския „Грийн Лайт“ 1956. При успех на шестнайсетина финалите „чуковете“ ще се изправят срещу най-стария немски тим с четири тилти на щата в историята си – „Швабен“ 1926.
Припомняме ви, че през сезон 2013 г. „Миньор“ игра финал за щатската купа, където загуби от хърватския „Адриа“ 1959. Отбор с традиции, в който през 1970 г. е играл португалецът Еузебио.

Другият български представител „Бодрост“ се изправя срещу шесткратния шампион на щата „Вайкингс“ 1926. При успех „бодрите“ момчета ги очаква най-титулуваният отбор с 12 титли на щата Илинойс – „Адриа“.
Братята от „Македония“, като дебютанти в турнира, имаха късмет при жребия и чакат на осминафиналите победителя от двубоя между „Варта“ и „Леджендс“.
Турнирът за купата на щата Илинойс в отворената група се провежда от далечната 1909 г. Първият шампион на щата е „Кампбел Роверс“, а последния „Игълс“ 1940.

Жребият за щатската купа, на всички възрастови групи, беше теглен от Националната купа „Герхард Менгел“, спечелена от „Левски“ Чикаго през миналата година. Надеждата на президента на щатската асоцоация – Клаудио Фриго е, купата, да донесе късмет и Илионойс отново да има национален шампион този сезон.

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.