Трима големи български спортисти, братята примери за мнозина – Кубрат и Тервел Пулеви, заедно с легендарната осмица на България -Христо Стоичков придружени от много сънародници вдигнаха Националния трибагрник в центъра на Чикаго. На площад „Дейли Плаза“ се събраха стотици българи, за да станат съпричастни с издигането на знамето. Огромният роден флаг беше тържествено пренесен през целия площад и издигнат под звуците на „Мила Родино“. Както всяка година се извиси голямо народно хоро и площада се обагри в бяло, зелено и червено. Големите спортисти се снимаха със всички желаещи и благодариха за топлото посрещане.

Освен именитите български спортисти за празника от Родината долетя и зам. министъра на външните работи – Георг Георгиев, както и извънредният и пълномощен посланик на Р. България в САЩ – Тихомир Стойчев. Домакин и главен организатор на проявата беше консулство в Чикаго, в лицето на Генералния консул Иван Анчев и екипа му.

По традиция празникът продължи с концерт на децата от българските училища от района на Чикаго. Тази година за първи път гостува и очарова с присъствие на сцената, българското училище от Синсинати. Залата в която се проведе тържеството се оказа малка, за да побере всички желаещи да наблюдават спектакъла.
С традиционните народни танци, песни и рецитали на учениците от българските училищата, публиката беше изненадана с реч от наследника на Макгахан – Фредерик Лукас и цигулката на Свет Радославов.

Галерия снимки:

   

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.