Български културен център „Магура“ в Чикаго представи пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“, която включваше 20 пана, представящи живота в концлагера в периода 1949-1987г.
Официални гости и лектори на събитието бяха дошлите специално от Родината кмет на община Белене г-н Милен Дулев и архитект Александър Генчев. Двамата представиха идейния проект за мемориален комплекс на остров „Персин“, в памет на жертвите на комунизма в концлагера „Белене“.

Кметът на град Белене
Милен Дулев и арх. Александър Генчев

На изложбата присъстваха знакови фигури от старата българска емиграция в Чикаго, като доайенът арх. Александър Дърводелски, носителят на земеделската идея Георги Миралаев, най-богатият българин Шефкет Чападжиев, собственикът на вестник „България“ Хамид Русев и още много други достойни българи. Всички те разказаха своите вълнуващи истории и отвориха очите на по-младите сънародници за безчинствата на комунистическата власт.

Хамид Русев

Изложбата на фондация „Белене“, гостува във ветровития град по покана на Генералния консул на Р. България г-н Иван Анчев, който по-рано същия ден посрещна гостите в центъра на Чикаго.


Кметът Милен Дулев, Ген. консул Иван Анчев и арх. Александър Генчев

Галерия снимки:


В-к „България“

Снимки: Фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.