В третия ден от Световното по борба в Лас Вегас, стартираха жените. Състезателката на „Левски“ в нац. отбор в кат. 48 кг. – Елица Янкова, направи зашеметяващи схватки на тепиха. В осминафинална среща с Татяна Аманзол (Казакстан), след серия от обрати и спираща дъха интензивност, Ели водеше с 8:7 точки, десет секунди преди края. Буквално в последната секунда, по-опитната й опонентка успя да изтръгне победата. Когато съдията свири край на мача, двете момичета лежаха напълно изтощени на тепиха. По преценка на специалистите и публиката, схватката между двете съпернички беше една от най-атрактивните на Световното до момента. За жалост, казакстанката не успя да изведе нашето момиче по пътя за квотите.

????????????????????????????????????

Елица Янкова

Първата среща на Ели Янкова беше не по-малко вълнуваща. В типичния си стил с много динамика и точка за точка, Ели успя да победи с 9:7 французойката Жули Себатие. Съдията в тази среща подпря Себатие, но въпреки това нашето момиче успя да победи. Елица Янкова е на почти 21 години, световна шампионка за девойки и втора на Игрите в Баку.

????????????????????????????????????

София Георгиева

По-рано през деня, в кат. 69 кг., дебютантката София Георгиева загуби с туш в средата на втората част от Дануте Домикайтите (Литва).

Същият ден трябваше да стартира и „бронзовата“ медалистка от Баку – Евелина Николова, но треньорското ръководство реши да я пусне в четвъртък при 55-килограмовите, защото Николова имаше затруднения да влезе в олимпийската кат. до 53 кг. Така, за Евелина остават турнирите, на които тя има голям шанс за квота в Рио 2016.

????????????????????????????????????

Мирослав Гочев (в средата)

На световното България имаше един представител при съдиите в лицето на бившият национал по свободна борба – Мирослав Гочев.

????????????????????????????????????

Симеон Щерев и Елис Манолова

Българският треньор на Азербайджан – Симеон Щерев изведе до финал своята възпитаничка Мария Стадник в категория до 48 кг, където тя отстъпи в края и при равенство 2:2 предимството и титлата беше на страната на Ери Тосака от Япония. Българката Елис Манолова, също състезаваща се за азерите, загуби на старта.

????????????????????????????????????

Цено Ценов (вторият от ляво на дясно) награди победителите в кат. до 85 кг

Същият ден президент на Европейската централа по борба (СЕЛА) и член на Бюрото на Международната федерация (UWW), Цено Ценов отпразнува рожден ден. Дългогодишната телевизионна журналистка от БНТ – Свобода Маданска, също празнува рождения си ден в Лас Вегас.

????????????????????????????????????

Свобода и Николета Мадански; Валентин Йорданов и Георги Калчев

????????????????????????????????????

На почивката Елица Янкова

????????????????????????????????????

Българската агитка на крака за Ели Янкова

Николай Василев, кореспондент на в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.