През изминалата събота в парка „Бъси Уудс“ мотоклуб „Хайдути“ отпразнува втория си рожден ден. Българските рокери организираха български събор, който беше посветен на 140 години от Априлското възстание и гибелта на Христо Ботев. За първи път на събора се проведоха „Хайдушки игри“, който включваха хвърляне на тояга, прескачане на ров, дърпане на въже, забиване на нож с цел, борби с тояги и др. Победител стана 46-годишният Добри Господинов, със другарите си Слави и Димо.

12

Четата „Балвена“: Слави; Добри и Димо

Тримата нарекоха четата си „Балвена“ на името на Старобългарска крепост от Старозагорска област. Баш войводата на Северна Америка – Константин Маринов връчи на новоизбрания войвода хайдушко оръжие – нож, револвер и българския флаг. Ресторант „Балканика“ подари печено агне, а президентът на „Хайдути“ – Никола Масларски награди Господинов със сребърна розетка, изработена от бижутера Младен Малинов-Голди. „Хайдушките“ игри бяха автентични, предоставени от националните дружества: „Традиция“, „Авитохол“ и „Багатур“. На тях се явиха осем чети по трима човека. На финала останаха две чети „Хайвани“ и „Балвена“, които се състезаваха индивидуално. Съдия на игрите беше треньорът по Таекуондо – Станислав Станимиров.

04

Съдията Станислав Станимиров (с микрофона)

Учениците от „Патиланско царство“ възстановиха моменти от спектакъла си „С Априлци в сърцата“, разиграха картини от турското робство: потурчване, майка си търси детето и Опълченците се заклеват, участваха също деца от конкурса за Хайдушка песен.

03

Децата от „Патиланско царство“ разиграха театър от турско робство

За първи път на футболния турнир шампион стана отборът на „БГ Детройт“ с капитан Иван Кънчев. На финала „БГ Детройт“ победи с 3:1 „Спартанс“, в редовното време резултатът беше 1:1.

05

Отборите финалисти: „Спартанс“ и „БГ Детройт“

В програмата бяха включени ансамблите „Верея“ и „Хоро“, които въпреки голямата жега играха хора с традиционните народни носии. Децата на „Райс Ъп Академи“ също показаха завидни умения на сцената. Рок-групата „Хай Пер Джем“ и Райна, също се изявиха. Певицата обяви едноминутно мълчание в памет на Ботев. Водеща на събитието беше Галина Петрова.
„Хайдути“ бяха уважени от американски, полски и мексикански мотоклубове.

Галерия снимки:

08

Баш войводата на Северна Америка – Константин Маринов

01

Президентът на „Хайдути“ Никола Масларски награждава Добри Господинов с розетка

IMG_7106

02


  06
09

10

11

Снимки: Росица Дамянова

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.