Примата на българския фолклор от македонския край – Николина Чакърдъкова, нейният сценичен партньор Боби Шапков и Неврокопският танцов ансамбъл разтърсиха зала „Коперник център“ в Чикаго. Дебютният концерт на певицата, разчувства българите във ветровития град. Близо три часа нашенците пяха и играха български народни песни и танци.

Артистите дадоха всичко от себе си и успяха да пренесат публиката, в най-дълбоките кътчета, от света на българския фолклор. Върнаха най-хубавите спомени от онова прекрасно кътче земя, наречено България. Те оставиха цялото си сърце и душа на чикагската сцена.

Моментът, който докосна най-много сърцата на българите в пълната зала бе, когато Николина Чакърдъкова изрази лични чувства и поздрави своята племенница, която от петнадесет години живее в САЩ.

„Моята сестра, твоята майка, те поздравява с песента „Я кажи ми облаче, ле бяло“, бяха думите на Чакърдъкова. С тази емоция тя показа, че и в нейното семейство има дълга раздяла с Род и Родина. Певицата добави, че наскоро е станала баба на внучка Николина Чакърдъкова. Както и, че тази вечер, меракът й за песни и танци е по-голям от нея самата.

Като истински професионалист, Николина даде на няколко пъти възможност на публиката да изпее любими песни без музикален съпровод. Освен с уникалния си глас, магьосницата от Пиринския край, показа завидни танцьорски умения.

Голямата българска певица не свали усмивката от лицето си, като показа, че човек може да продължава да твори дори след преживян рак, отстранен бъбрек и операция от перитонит. През годините със своята телевизия Фолклор ТВ, звездата на македонските ритми, е най-големият съхранител на българщината, утвърждаващ по най-добрия начин народния ни фолклор.

Oсвен страхотните танци, мъжете от Неврокпоския ансамбъл, демонстрираха и певчески способности с любимата на всички българи песен „Кога зашумят шумите“. Българите в Чикаго се върнаха към корените си и почти през целия спектакъл извиваха кръшни хора.

Пред своите фенове, Николина Чакърдъкова изказа сърдечни благодарности към президента на компания „Montway Auto Transport“ г-н Михаил Михайлов, за неговата подкрепа, както и на организаторите от „БГ-Войс“ за поканата. Подгряваща група на невероятния концерт беше чикагският ансамбъл „Верея“, с ръководител Константин Маринов – Коцето.

След концерта, певицата на народа изпълни обещанието си, което бе да раздаде автографи и да се снима с всички желаещи.

„Възхитен съм от таланта, енергията и себеотдадеността на Николина Чакърдъкова! Имах възможността, преди концерта й в Чикаго, да я поздравя от името на екипа ми, както и да изразя възхищението си от дългогодишната й творческа кариера. По-късно бях свидетел на един запомнящ се спектакъл, за който българската общност в Чикаго дълго ще говори. Благодарим ти, Николина!“, сподели емоциите си Генералният консул на Р. България в Чикаго – Иван Анчев.

Галерия снимки:

 

   

  

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.