Както ви обещах в предишната статия, ще се опитам да ви споделям полезна и интересна информация свързана с фондовите борси. Този път реших да ви запозная с най-горещата пени акция на пазара в момента, а именно CYNK. За тези които не знаят пени акции или т.нар. penny stocks са акции която цена е под пет долара и в повечето случай струва няколко пенита. Този тип акции са много нестабилни и представляват компании които тепърва навлизат на пазара и все още нямат стабилен бизнес ( или както в този случай, просто търсят популярност с излизането си на фондовия пазар).

Вижте само някои водещи заглавия:

Wall St. Journal: “A Social Network With No Members, but a $6 Billion Valuation”

CNBC: “Penny stock soars to $6B, and even the auditor is perplexed

Motley Fool: “The Greatest “Greater Fool” Story of 2014″

MSN Money: “Mysterious penny stock soars, and no one knows why”

CNN Money: “Cynk Technologies stock soars 25,000%. No one knows why”

Това са само 5 от общо 238 истории, които са написани през последните няколко дни около Cynk, Пени фондова промоция трета скорост, която просто хвана ранните шортващи треидъри (short sellers) в преса и по този начин се създаде солидна Supernova модел, който виждате тук:

2014-07-28-TOS_CHARTS

 

 

И това е истината от някой, който, за разлика от тези шарлатани, всъщност разбира стотинка фондова играта Cynk е типична промоция , която отиде малко по-далеч, отколкото повечето поради улова на ранните шорт трейдъри неподготвени, но това не е първата, нито последната . Има още много други, които са били много по-колебливи, и нито веднъж не са обхванати от медиите, които едва сега осъзнават колко вълнуващи могат да бъдат тези истории.

Акциите на компанията, която хората в ZeroHedge първо ни предупреждават, са отишли от $ 0.10 на 17 юни до 14.71 $, на затваряне на 9 юли. На тази си цена , пазарна капитализация на компанията е $ 4290,00 милиона.

Това е ръст от над 24,000%. По някаква перспектива, Apple, една от най-успешните компании и акции от последно поколение, е до около 18000%, тъй като тя стана публична през 1980 година.

Но това е, както можете да си представите, лек проблем с Cynk: Не е ясно дали има някаква стойност към нея.

Сайтът които свързва с компанията е introbiz.com. На introbiz.com, под секцията За IntroBiz, той заявява, че Thru нашия пазар може едновременно да се купуват и продават на възможноста социално  да се свържете  с личности като знаменитости, собственици на бизнес, както и талантливи ИТ специалисти.“

Това е бизнес, както  го разбирам, които е в основата на Facebookкато социална мрежа, където можете да платите IntroBiz (или Cynk, или който и), за да ви свърже с някой друг.

Може би някой готин или известен. Кой знае?

Търгуването на акциите е over the counter exchange и като резултат не се изисква да спазват същите правила за финансово отчитане като дружества, които се търгуват на Нюйоркската фондова борса или Nasdaq.

 На последното подаване на SEC за компанията е форма 15, което е подаване използван от чужди компании да се спре тяхното задължение да подават финансови отчети с SEC.

На 31 март, компанията заяви пред SEC, че ще бъде в състояние да подаде своя годишен доклад за формуляр 10К.

И така, опитвайки се да се получи картина на финансите Cynk е трудна задача.

Контактна информация на компанията, на otcmarkets.com, изброява адрес в Белиз.

Въпреки това, на едно и също място казва, че компанията е включена в Невада и се класифицира като преработка и подготовка на данните фирма.

Според данни на Yahoo Finance, компанията отчете приходи не за някоя от нейните фискални години, приключващи на 31 дек 2011, 2012, или 2013. Тези данни също така показват, че общата оперативна загуба на компанията за 2013 г. възлиза на 1,5 милиона щатски долара

CYNK_Annual_Statement

В отчета за четвърт периода също не се съобщават приходи. Формата им 10Q показва също, че няма активи.

Освен финансите на компанията, преглед и на този който се занимава с компанията получава още по-странно : има само един служител.

В своето подаване през март със SEC, който заявява, че компанията няма да може да подаде своя годишен доклад, Марлон Луис Санчес е в списъка като президент на компанията, CEO, CFO, главен счетоводител, секретар, касиер, и директор.

По данни на Bloomberg, Санчес притежава 210000000 акции на компанията.

Към 7 ноември 2013, имаше 291,450 милиона акции на компанията в продажба, според подаване SEC.

Други откриват, че разговори към телефонни номера, изброени за компанията остават без отговор. Business Insider намери същото.

A Twitter търсене за $ Cynk е поучителен. Никой не знае какво се случва. С изключение може би нещо, което  не е добре, измама, най-малкото.

И така за период от само няколко месеца CYNK се напомпва от цена от около 0.06$ цента и достига до 21.95$, след което бе спряна за търгуване за около 2 седмици и след повторното си пускане достигна 0.30$ цента. Според мен дори ще достигне до 0.001$ цента. Ето как една компания фантом може да донесе милиони долари печалба на „някои“ без дори да бъде забелязана. И докато големите финансови анализатори се опитват да се изкажат професионално и медиите обърнат внимание, то такъв вид търгуване се случва извън радара SEC. Но това се е превърнало в ежедневие и едва ли скоро ще спре.

Защото аз съм виждал това да се случи стотици  в миналото, предполагаемата пазарна капитализация от 6 милиарда щатски долара за тази компания е единственият диференциатор, защо това помпане (pump) е намерилo толкова много промоция от пресата докато финансовите медии и анализатори разберат че това се случва и е просто поредния  pump and dump.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.