За трета поредна година, футболните симпатизанти на двата най-големи български клуба „Левски“ и „ЦСКА“, играха за благотворителна кауза в Чикаго. Този път „Национален клуб на привържениците на „Левски“ (София) в Северна Америка“ и „Чикаго Редс“ събраха средства за 46-годишната си сънародничка от Чикаго – Мария Валева, която повече от пет години се бори с коварната болест рак.

Янко Мутафчиев (седнал)

„Благодаря от сърце на всички, от името на моята съпруга Мария, за това, че помогнахте на семейството ни. Трогнахте ни с този жест, пожелаваме ви да сте живи и здрави“, коментира с насълзени очи съпругът на Мария – Янко Мутафчиев, който е фен на „ЦСКА“ и е играл в чикагските отбори „Славия“ и „Ботев“. В момента се подвизава в редиците на единствения ни отбор при над 48-годишните – „София БГ“.

Клаудио Фриго награждава с почетен плакет на Премиерлигата Тони Тодоров

Преди срещата, двата фен клуба поздравиха сърдечно две от легендите на чикагския футбол. Бившият професионален футболист – Тони Тодоров, същия ден навърши 50 години, а игрещият треньор на „София БГ“ – Костадин Грозданов, и бивш национал по спортна стрелба, се прибра в Родината за постоянно. Лично президентът на Илинойската щатска асоциация по футбол и Премиер Сокър Лийг – Клаудио Фриго, награди с почетни плакети двамата спортни деятели.

Клаудио Фриго; Костадин Грозданов и организаторът Димитър Атанасов

Легендата Тони Тодоров получи общо седем почетни награди, по една от всичките български отбори, с които е ставал шампион и носител на купата. През 2001 година, става шампион с най-стария български отбор „Балкан“. Най-големите си успехи Тодоров е постигнал с бившата „Славия“, при над 30-годишните, с която през 2007 г. става шампион на Средния запад. В същата възрастова група, за миналата 2017 година, е Национален шампион на САЩ с „Левски“ Чикаго. През 2013 г., в отворената група, става шампион на Премиерлигата с „Миньор“. Той е първенец и с ветераните от „Ботев“ през 2013-та и „София БГ“ през 2017 г. Перничанинът Тони Тодоров е и един от създателите на чикагските „Миньор“ 2010 и „Левски“ 2014. По случай празника, организаторите се бяха погрижили със специална фанелка, на която на гърба беше изписано „1/2 CENTURY“, от уважение към половин вековния юбилей на Тони Тодоров.

Половин вековният Тони Тодоров

„От дете много обичам футбола и слава на Господ, все още съм здрав и играя. Не очаквах такова внимание. Благодаря на всички отбори за уважението, което ми оказаха. Радвам се, че мачът премина в добро настроение и успяхме да помогнем с каквото можем на Мария“, каза рожденикът Тони Тодоров.

За миналия сезон, асеновградчанинът Костдин Грозданов е ставал шампион като играещ треньор на „София БГ“. През сезон 2013 е шампион и носител на купата с „Ботев“, при над 40-годишните. Грозданов е и дългогодишен масажист в отбора на бившата“Славия“, сега „България“.

Костадин Грозданов

„Прибирам се в родния ми град, за да си гледаме с жена ми Валентина старините. Слава Богу, баща ми е все още жив и ще се грижа за него. Двете ми дъщери със семействата и внуците ни остават в Чикаго, но живот и здраве ще идваме зимите, да ги виждаме. Благодаря за хубавото изпращане на всички приятели в Чикаго. Футболната общност тук сме като едно голямо семейство, без значение от клубните пристрастия и винаги сме се подкрепяли“, коментира 62-годишният Костадин Грозданов.

Сини и червени обединени за добрата кауза

Благотворителеният мач се изигра с интересни правила. Във всеки отбор имаше петима млади играчи, петима над 30-годишни, петима над 40-годишни, трима над 48-годишни и по един вратар. Като по всяко време на терена играеха по трима души от съответната възраст и един от най-старите. „Червените“ победиха с 5:1, а почетното попадение за „сините“ отбеляза от дузпа юбилярът Тони Тодоров. Главен съдия на мача беше бившият съдия от „А“ група – Валентин Рударски.

„Близки приятели на Янко Мутафчиев, които бяха събрали средства ми се обадиха да помогнем и ние с каквото можем. Свързахме се с „Националния клуб на привържениците на „Левски“ (София) в Северна Америка“, те откликнаха на поканата за мача и благородното дело. Резултатът от мача е последното нещо, което ни интересува в случая, но все пак се учудих, че левскарите не бяха в най-добрия си състав“, коментира главният организатор на събитието – Димитър Атанасов.

Тони Тодоров, Димитър Атанасов и Даниел Тони Тодоров (клекнал)

Официални спонсори на събитието бяха транспортна компания „Montway“ и ресторант „Балканика“. След мача, феновете на двата отбора отидоха заедно в ресторанта да се почерпят. Където се срещнаха с легендарния футболист на българския национален отбор и ЦСКА – Цветан Йончев.

Галерия снимки:

  

Силни ръкопляскания за 20-годишната кариера на Тони Тодоров по чикагските футболни терени

Организаторът на Ф.К. „България“ – Анатоли Вътев поднася плакет на рожденника

Играещият треньор на „Балкан“ – Стоян Трендафилов награждава юбиляра

Юношата на „Левски“ София и настоящ капитан на „Миньор“ Чикаго – Стефан Неделев връчва титлата „Почетен капитан“

Ветеранът Костадин Везьов награждва ветерана Тони Тодоров от името на „Левски“ Чикаго

Димитър Атанасов връчва плакет на Тони Тодоров от името на „Ботев“ Чикаго

 

Семейство Тодорови

Рожденикът Тони Тодоров беше осигурил две торти за най-малките

Цветан Йончев и Тони Тодоров

Капитанът Тони Тодоров

Моменти от мача:

    

 

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.